reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Dušený lilek na másle s česnekem

Recept na chutně připravený lilek. Díky této přípravě je křehounký a voní po česneku.


  • 4,6

    91×

    4,6 91
  • 30 min

  • 26×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

příloha



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 581 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Vánoce plné kalorických nástrah aneb jak nepřibrat

19. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 687 hodnocení

Jak správně připravit těsto na páje?

18. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 686 hodnocení

Perníkové chaloupky na hrneček krok za krokem

17. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Základní suroviny k pečení vánočního cukroví

17. 11. 2019

Postup přípravy

Lilek omyjeme. Podélně rozřízneme po délce na dvě půlky. Lilek není třeba loupat, je to škoda, slupka má výbornou chuť a je křehká. Půlku ještě po délce rozkrojíme na 3 - 4 části. Dlouhé proužky lilku jen přepůlíme, případně uděláme tři dílky. Nedělejte si lilek moc tenký, spíš tak 0,5 cm široký (i více) a cca 4 - 5 cm dlouhý. Lilek pěkně osolíme a s mírou opepříme. Necháme cca 5 minut stát.

V pánvi rozpustíme opatrně máslo, nedáváme ho tam hodně, jen na vůni. Lilek máslo vsákne a jídlo by bylo hrozně mastné. Až se máslo rozpustí, vložíme všechny kusy lilku. Snažte se, aby se každý dotýkal dna s máslem (aspoň kousek). Na mírném ohni opékáme lilek cca 3 minuty. On nejdřív jakoby vypustí vodu, ale pak začne po chvíli sáknout a pánev už budete mít skoro suchou - v tuto chvíli podlijeme lilek vodou. Ne, aby plaval, jen tak po dně. Přidáme 5 stroužků česneku, vmícháme opatrně mezi lilek a přiklopíme pokličkou. Po cca 3 minutách lilek obrátíme, aby se podusil po obou stranách. Hlídáme, aby dno pánve nebylo úplně suché, můžeme přilít trochu vody. Na druhé straně lilek opět dusíme cca 3 minuty. Pak lilek na másle s česnekem ochutnáme. Pokud bude dostatečně měkký, je hotovo.

Dušený lilek na másle s česnekem chutná luxusně! My s přítelem sníme jeden lilek spolu naráz. Proto píšu, že je recept pro 2 osoby. Ideální příloha jsou brambory ve slupce, malinko provoněné rozpuštěným máslem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Dušený lilek na másle s česnekem

    Celkový počet komentářů: 29
    • Petrusch
      Petrusch

      ...dáváte drcený nebo krájený?

      28.06.2015 19:41:09

    • pavla1beranova
      pavla1beranova

      Opravdu výborné. Lilek jsem dělala poprvé a natolik nám zachutnal, že ho budeme dělat častěji. :)

      04.05.2015 20:00:43

    • Ondra
      Ondra

      Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem

      díky, bylo to dobré, dal jsem to jako přílohu k tresce na másle a k tomu ještě trošku štouchaných brambor a super! :)

      27.10.2014 19:32:20


    • béřa
      béřa

      Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem

      tak právě jsem dojedla:-) I když mám rýmu jako blázen a chuťové buňky pracují na 30% musím říct, že mi to chutnalo a jelikož byla doma uvařená rýže, dala jsem si ji jako přílohu a dalo se to:-) česneku jsem dala také jen dva stroužky, ale veliké:-D

      16.09.2014 14:47:26

    • j
      j

      Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem

      5 stroužků česneku je na jeden liek opravu moc! dala jsem dva a stačilo bohatě!

      05.05.2014 16:45:46

    • Klára Mužíková
      Klára Mužíková

      Prostě luxus, není co dodat...

      02.05.2014 16:44:31

    • mirek (tecka) hubacek
      mirek (tecka) hubacek

      Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem

      Moc dobrý, jen musíte mít asi pekelně velkou pánev. Já mám menší, tak jsem to musel zalít trochu víc (a bez pokličky, tu tady nemám) - zato jsem použil vodu z přelitých kopřiv - skvělé!!

      28.04.2014 16:47:20

    • Iveta
      Iveta

      Tak jsem dnes zkusila uvařit lilek podle návodu ale nezdařilo se.. lilek byl bez chuti, bez vůně a mazlavý.

      08.10.2012 18:43:21

      • Kaminek
        Kaminek

        Tak to už byl na pánvi asi dlouho - třeba byl přezrálý, nebo jste ho mohla dělat víc zprudka. A příště asi víc dokořenit. Ale zase je fakt, že lilek má svojí takovou specifickou chuť i měkkou dužinatou konzistenci - takže je zase možné, že Vám to prostě nechutnalo:-)))

        23.02.2013 07:24:14

      • Dana
        Dana

        Souhlasím, taky se nepovedlo ač jsem se snažila jako nikdy.Prý se může stát, že lilek je hořký a pak je veškerá snaha marná.

        24.08.2013 06:38:37


    Nalezeno receptů: 29
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Dušený lilek na másle s česnekem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.