reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Dušený lilek na másle s česnekem

Recept na chutně připravený lilek. Díky této přípravě je křehounký a voní po česneku.


  • 4,6

    85×

    4,6 85
  • 30 min

  • 26×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Lilek omyjeme. Podélně rozřízneme po délce na dvě půlky. Lilek není třeba loupat, je to škoda, slupka má výbornou chuť a je křehká. Půlku ještě po délce rozkrojíme na 3 - 4 části. Dlouhé proužky lilku jen přepůlíme, případně uděláme tři dílky. Nedělejte si lilek moc tenký, spíš tak 0,5 cm široký (i více) a cca 4 - 5 cm dlouhý. Lilek pěkně osolíme a s mírou opepříme. Necháme cca 5 minut stát.

V pánvi rozpustíme opatrně máslo, nedáváme ho tam hodně, jen na vůni. Lilek máslo vsákne a jídlo by bylo hrozně mastné. Až se máslo rozpustí, vložíme všechny kusy lilku. Snažte se, aby se každý dotýkal dna s máslem (aspoň kousek). Na mírném ohni opékáme lilek cca 3 minuty. On nejdřív jakoby vypustí vodu, ale pak začne po chvíli sáknout a pánev už budete mít skoro suchou - v tuto chvíli podlijeme lilek vodou. Ne, aby plaval, jen tak po dně. Přidáme 5 stroužků česneku, vmícháme opatrně mezi lilek a přiklopíme pokličkou. Po cca 3 minutách lilek obrátíme, aby se podusil po obou stranách. Hlídáme, aby dno pánve nebylo úplně suché, můžeme přilít trochu vody. Na druhé straně lilek opět dusíme cca 3 minuty. Pak lilek na másle s česnekem ochutnáme. Pokud bude dostatečně měkký, je hotovo.

Dušený lilek na másle s česnekem chutná luxusně! My s přítelem sníme jeden lilek spolu naráz. Proto píšu, že je recept pro 2 osoby. Ideální příloha jsou brambory ve slupce, malinko provoněné rozpuštěným máslem.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Dušený lilek na másle s česnekem

    Celkový počet komentářů: 29
    • Petrusch
      Petrusch

      ...dáváte drcený nebo krájený?

      28.06.2015 19:41:09

    • pavla1beranova
      pavla1beranova

      Opravdu výborné. Lilek jsem dělala poprvé a natolik nám zachutnal, že ho budeme dělat častěji. :)

      04.05.2015 20:00:43

    • Ondra
      Ondra

      Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem

      díky, bylo to dobré, dal jsem to jako přílohu k tresce na másle a k tomu ještě trošku štouchaných brambor a super! :)

      27.10.2014 19:32:20


    • béřa
      béřa

      Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem

      tak právě jsem dojedla:-) I když mám rýmu jako blázen a chuťové buňky pracují na 30% musím říct, že mi to chutnalo a jelikož byla doma uvařená rýže, dala jsem si ji jako přílohu a dalo se to:-) česneku jsem dala také jen dva stroužky, ale veliké:-D

      16.09.2014 14:47:26

    • j
      j

      Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem

      5 stroužků česneku je na jeden liek opravu moc! dala jsem dva a stačilo bohatě!

      05.05.2014 16:45:46

    • Klára Mužíková
      Klára Mužíková

      Prostě luxus, není co dodat...

      02.05.2014 16:44:31

    • mirek (tecka) hubacek
      mirek (tecka) hubacek

      Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem

      Moc dobrý, jen musíte mít asi pekelně velkou pánev. Já mám menší, tak jsem to musel zalít trochu víc (a bez pokličky, tu tady nemám) - zato jsem použil vodu z přelitých kopřiv - skvělé!!

      28.04.2014 16:47:20

    • Iveta
      Iveta

      Tak jsem dnes zkusila uvařit lilek podle návodu ale nezdařilo se.. lilek byl bez chuti, bez vůně a mazlavý.

      08.10.2012 18:43:21

      • Kaminek
        Kaminek

        Tak to už byl na pánvi asi dlouho - třeba byl přezrálý, nebo jste ho mohla dělat víc zprudka. A příště asi víc dokořenit. Ale zase je fakt, že lilek má svojí takovou specifickou chuť i měkkou dužinatou konzistenci - takže je zase možné, že Vám to prostě nechutnalo:-)))

        23.02.2013 07:24:14

      • Dana
        Dana

        Souhlasím, taky se nepovedlo ač jsem se snažila jako nikdy.Prý se může stát, že lilek je hořký a pak je veškerá snaha marná.

        24.08.2013 06:38:37

    Nalezeno receptů: 29
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Dušený lilek na másle s česnekem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.