reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Dušený králík se zeleninou a polentou

Jednoduchá příprava na králičí masko s polentou. Příprava je delší, neboť králíka marinujeme alespoň 12 hodin.


  • 4,5

    4,5 8

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

marináda

podle chuti

podle potřeby

příloha



Postup přípravy

Králíkovi odřízneme hlavu, vybereme vnitřnosti, zbavíme ho tuku. Králíka nakrájíme na menší kousky, které důkladně umyjeme a osušíme kuchyňskou utěrkou

Králičí kousky vložíme do mísy, přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na kousky (trochu si odložíme), mrkev a celer nakrájené na slabá kolečka. Přidáme prolisovaný česnek, rozmarýn, tymián, hřebíček, zrnka pepře, šalvěj, petrželku a bobkový list. Základ králíka ponoříme do červeného vína, posypeme solí a přikryjeme transparentní folií nebo poklicí. Takto naloženého králíka musíme nechat marinovat minimálně 12 hodin (maximálně 24 hodin) v lednici.

Po uplynutí marinování králičí kousky důkladně osušíme a uložíme do sáčku s hladkou mouku, kterým řádně zatřeseme. Kousky musí být obalené ze všech stran.

Na pánvi na olivovém oleji osmahneme zbytek nakrájené cibule. Smažíme alespoň 10 minut na pomalém ohni.

Osmaženou cibuli přendáme do hrnce, vložíme kousky obaleného králíka a restujeme dozlatova z obou stran. Ke králičím kouskům přidáme odkapanou zeleninu z marinády a restujeme asi 5 minut. Občas promícháme. Po 5 minutách králičí maso se zeleninou podlijeme zbytkem marinády - vína, mělo by být vše pokryté. Králíka se zeleninou vaříme přikryté na pomalém ohni 50 - 60 minut. Občas promícháme.

Připravíme si polentu. Asi 2 litry vody uvedeme k varu. Jakmile začne voda vřít osolíme a přidáme olivový olej. Odendáme z ohně a přidáváme velmi pomalu kukuřičnou mouku, mícháme a opět dáme na plotnu. Za stálého míchání vařečkou mícháme, dokud se polenta neprovaří.

Hotovou polentu přendáme do vymazané čtyřhranné mísy. Vychladlou polentu převrátíme a nakrájíme na plátky jako knedlíky. Komu chutná, může polentu i ogrilovat.

Vrátíme se ke králíkovi. Odendáme poklici, ochutíme solí a pepřem. Králičí kousky vyjmeme, vložíme do nádobky, abychom je udržovali v teple.

Zeleninu s vínem, kde jsme vařili králíka, ručním mixerem rozmixujeme, záleží na nás, zda krém chceme hustější či řidší. Do krému přidáme odložené kousky králíka a provaříme ještě jednou 5 minut.

Dušeného králíka rozdělíme na talíře, přidáme plátky polenty a podlijeme zeleninovým krémem. Dušeného králíka se zeleninou a polentou podáváme jako hlavní sytý chod.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Dušený králík se zeleninou a polentou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.