reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

omáčka

příloha



Postup přípravy

Vepřové plecko omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky o hraně 3 cm. Očištěnou cibuli pokrájíme na kostky a česnek na kolečka. Kořenovou zeleninu očistíme, mrkev a petržel pokrájíme na kolečka a celer na malé kostky. Čerstvé žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Mražený hrášek zalijeme studenou vodou a necháme ve vodě rozmrazit.

V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme cibuli do zesklovatění, posypeme mletou sladkou paprikou, za stálého míchání necháme úplně rozpustit, zalijeme malým množstvím horké vody a vydusíme na tuk. Cílem je, aby se cibule rozpadla a přirozeně zahustila výslednou šťávu, omáčka se nezahušťuje moukou.

Přidáme domácí rajčatovou šťávu, orestujeme i s lžičkou cukru krystal na vyrovnání kyselosti rajčatové šťávy a přidáme kostky vepřového plecka, které v tomto základě opékáme za soustavného míchání. Když se nám maso pěkně opeče z každé strany a vytvoří se na povrchu chutná kůrčička a maso uvnitř zůstane krásně šťavnaté.

Když se maso opeče, osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme plátky česneku, podlijeme horkou vodou do výšky masa a dusíme přikryté pokličkou na mírném ohni, až je maso téměř měkké. Občas podlijeme podle potřeby malým množstvím horké vody. Asi 15 minut před koncem přidáme pokrájenou zeleninu, 5 minut před koncem přidáme k masu plátky žampionů a rozmrazený hrášek, dodusíme doměkka.

Když se nám vaří maso, na oleji orestujeme v hrnci omytou a odkapanou rýži, zalijeme jeden a půl násobným množstvím vroucí vody, osolíme, přikryjeme pokličkou a na nejnižším plameni dusíme 15 minut. Potom vypneme plamen a ještě 15 minut necháme rýži pod pokličkou dojít doměkka.

Dušené vepřové plecko se zeleninou podáváme horké s dušenou rýží, kterou ozdobíme petrželovou natí. Vhodnou přílohou jsou i vařené těstoviny, bramborová kaše či vařené brambory.

Jedná se o velmi chutný pokrm se šťavnatými měkkými kostkami vepřového plecka, které se přímo rozplývají na jazyku a jsou jen mírně kořeněné. Šťáva je rosolovitá a přirozeně hustá z rozpadlé cibule jako při guláši, přitom netřeba omáčku zahušťovat moukou. Recept je velmi variabilní, můžeme použít různou zeleninu v přiměřeném množství podle vlastní chuti.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Dušené vepřové plecko se zeleninou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.