reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Dušené kysané zelí

S touto přílohou chutná masíčko líp. Recept na klasické dušené zelí.


  • 4,2

    270×

    4,2 270
  • 30 min

  • 21×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby



Energetická hodnota

104 kJ / 25,0 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 823 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 764 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Svatomartinské hody - 6 nejlepších receptů na dokonalou hostinu

29. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

29. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Dušené červené zelí s brusinkami krok za krokem

28. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 704 hodnocení

Rychlé a zdravé mlsání na halloweenskou párty? Zkuste si doma vyrobit gumové medvídky jen ze tří ingrediencí!

28. 10. 2020

Postup přípravy

Kysané zelí překrájíme a je-li příliš kyselé, propláchneme jej vlažnou vodou. Okapané zelí vložíme do hrnce, okmínujeme, zalijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a vaříme.

Mezitím si nakrájíme na jemno cibuli. V kastrolku zahřejeme sádlo (olej), vsypeme na něj cibuli a necháme ji zpěnit. Na ni vsypeme hladkou mouku a za stálého míchání si tak připravíme světlou jíšku.

K poloměkkému zelí přidáme jíšku a dodusíme doměkka. Během dušení občas zamícháme. Podle chuti dušené kysané zelí přisladíme, přisolíme a přikyselíme.

Dušené kysané zelí podáváme jako přílohu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Dušené kysané zelí

    Celkový počet komentářů: 36
    • Michaela K
      Michaela K

      Další skvělé tipy

      Skvělý návod. Pro další užitečné rady a tipy například pro začátečníky doporučuji i článek zde
      https://napovime.cz/navod/jak- uvarit-zeli/#comment-224

      09.01.2020 23:11:51

    • Joseef
      Joseef

      Kysané zelí

      Dobrý den,naložil jsem zelí,zelí nekrupe je měkké.Nakladam jako jindy,Osolíme,pepř,bobkový list,nové koření a dám do kadecky,udusam a zatezkam,nechám kvasit.Zelí je jako bahno.Nevím kde dělám chybu.Děkuji za radu.

      05.12.2017 14:15:47

      • Dominika
        Dominika

        Re: Kysané zelí

        Dobry den, my delame zeli tak, ze ho nakrouhame, nasolime kamennou soli (jde o to, aby byla bez jodu), nakminujeme a nechame odpocinout do druheho dne. Pak vybereme vodu, kterou pustilo a nakladame do soudku nebo sklenic. U toho nakladani pridavame cesnek (cele strouzky), a taky kren. Jen prokladat, neprehanet. Zelicko je uzasne, krupave. Letos jsme kupovali 30kg zeli (byl samozdrejme i odpad) a do nej jsme dali 1kg kamenne soli a kminu dle libosti. Urcite zkuste a myslim, ze jinak ani nakladat nebudete.

        01.01.2018 15:54:02


      • ladahanak
        ladahanak

        Re: Kysané zelí

        Není zelí jako zelí.Kysané zelí je nejlépe dělar ze zelí " krouhárenského " , které má vyšší obsah cukru.Letní odrůdy je třeba při nakládání přisladit.POKUD SE NEPŘISLADÍ,ZELÍ NEKVASÍ,je " rozbředlé a zahnívá.

        23.01.2018 09:21:58

      • jindra
        jindra

        Re: Kysané zelí

        Dlouhodobě a velice úspěšně nakládám zelí tak, že nakrouhané nechám cca 6hodin smíchané se solí ve sprchovacím koutě a poté láduji spolu s kmínem do kameninové nádoby. Ono to hned při pěchování pouští šťávu
        adobřr se s tím pracuje. Na dno se případně dávají vinné listy. Průběžně odebírám přebytečnou vodu, pak zatížím a nechám v koupelně kysat.Po 21 dnech se může(a je pěkně křupavé) konzumovat Takto mi vydrží kysané zelí bez problému (nemusíme nikdy zavařovat) v chladu do podzimu. V jednoduchosti je síla Čím se více dochucuje, tak mohou nastávat problémy. Tento recept se u nás dědí z pokolení na pokolení a nemíním na tom cokoliv měnit.

        21.01.2019 09:13:45

      • Vesly
        Vesly

        Re: Kysané zelí

        Vyzkoušeno (5 let testů :-) ) Jak to děláme my: Zelí nakrouhat, do umyté vany nasypat a osolit, osolit tak akorát, ale poté malinko přesolit, následně kmín, ale nesmí být dominantní. Poté nakládání do kameninového soudku, vždy vhodit kousek zelí a pěstmi udusat, pořádně. Zelí jde do normální místnosti, kde kvasí (podle bublání je poznat, že to jede). Po cca 10-14 dnech odnášíme do sklepa, kde je chlad. Nezapomenout pořádně zalívat v soudku (tím myšleno obrubu soudku, která znemožňuje přísun vzduchu. Zelí jsem naposledy koštoval před týdnem (2 měsíce po naložení). Křupe, je kyselé jak elektrolyt v autobaterii a už ho máme jen 30%(25litrů) (známí).Je možné, že ve sklepě malinko chytne oxidaci, poté je potřeba ho umytýma rukama odebrat a následně zalít převařenou slanou vodou. Zelí na krouhání zásadně podzimní, jinak je jak bahno. Pokud se povede, napište mi na email :-)

        10.12.2019 23:24:29

      • Ing. Foltýnová
        Ing. Foltýnová

        Re: Kysané zelí

        To je tim novym korenim, dejte misto toho susene houby, overeno, zeli je perfektni

        16.06.2020 09:29:35

    • jan
      jan

      Komentář k receptu Dušené kysané zelí

      jenom prasopes by dělal zelí na sádle

      19.07.2016 16:46:27


    Nalezeno receptů: 36
    |< << 1234 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Dušené kysané zelí

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.