reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Dušené červené zelí na karamelu s jablkem na sladko-kyselý způsob

Recept na vynikající přílohu k pečené kachně a různým pečeným masům.


  • 3,1

    19×

    3,1 19
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 582 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Videorecept: Marokánky podle Anny

20. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 612 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 688 hodnocení

Recept na plněné pečené brambory krok za krokem

19. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Vánoce plné kalorických nástrah aneb jak nepřibrat

19. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 688 hodnocení

Jak správně připravit těsto na páje?

18. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Postup přípravy

Do suchého rozehřátého hrnce dáme 3 lžíce cukru krystal a za stálého míchání ho necháme na středním plameni rozpustit na karamel. Pozor, nespálit! Cukru stačí 4 - 5 minut. Přilijeme asi 100 ml studené vody a rychlými krouživými pohyby karamel rozmícháme dohladka, aby nebyly žádné hrudky. Je třeba dát pozor, abyste se v této fázi při míchání nespálili, karamel vře a je nesmírně horký!

Ke karamelu přidáme rozpuštěné domácí vepřové sádlo a na kostky pokrájenou velkou cibuli a za stálého míchání ji orestujeme do světlo-hněda (asi 4 - 5 minut). Přidáme čerstvé červené hlávkové zelí pokrájené na jemné proužky. Pokud nemáte čerstvé hlávkové červené zelí, můžete použít i sterilizované, ale musíte ho však správně dochutit.

Zelí podlijeme asi 100 ml studené vody, přidáme celý kmín, celý černý pepř, celé nové koření, celé kuličky jalovce, sůl, bobkový list a nastrouhané kyselejší jablko. Potom zelí dusíme na středním plameni pod pokličkou asi 10 minut za občasného promíchání. Zelí nesmí být rozvařené na nechutné bláto, má zůstat pěkně křupavé - al dente.

Zelí zaprášíme hladkou moukou, říkám tomu "zaštábování" (z němčiny "staubem" znamená zaprášit), jde o zahuštění, ještě za stálého míchání dusíme už odkryté asi 10 minut. Celková doba dušení nemá přesáhnout 20 minut. Vypneme plamen, necháme chvilku odstát a nakonec zelí dochutíme octem na příjemnou sladko-kyselou chuť.

Dušené červené zelí na karamelu s jablkem na sladko-kyselý způsob nabereme do mísy a podáváme ke kachně zvlášť, aby si každý mohl nabrat podle sebe, kolik mu chutná. Na druhý den je zelí ještě lepší a chutnější. Takto upravené zelí se výborně hodí k pečené kachně, pečené huse nebo různému jinému pečenému masu. Recept na pomalu pečenou kachnu najdete zde.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Dušené červené zelí na karamelu s jablkem na sladko-kyselý způsob

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.