reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Dušené červené zelí na karamelu s jablkem na sladko-kyselý způsob

Recept na vynikající přílohu k pečené kachně a různým pečeným masům.


  • 3,1

    19×

    3,1 19
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 824 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

Jak na kynuté těsto?

31. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 765 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

31. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 222 hodnocení

Palačinkový dort krok za krokem

31. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 804 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

30. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 298 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 706 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Postup přípravy

Do suchého rozehřátého hrnce dáme 3 lžíce cukru krystal a za stálého míchání ho necháme na středním plameni rozpustit na karamel. Pozor, nespálit! Cukru stačí 4 - 5 minut. Přilijeme asi 100 ml studené vody a rychlými krouživými pohyby karamel rozmícháme dohladka, aby nebyly žádné hrudky. Je třeba dát pozor, abyste se v této fázi při míchání nespálili, karamel vře a je nesmírně horký!

Ke karamelu přidáme rozpuštěné domácí vepřové sádlo a na kostky pokrájenou velkou cibuli a za stálého míchání ji orestujeme do světlo-hněda (asi 4 - 5 minut). Přidáme čerstvé červené hlávkové zelí pokrájené na jemné proužky. Pokud nemáte čerstvé hlávkové červené zelí, můžete použít i sterilizované, ale musíte ho však správně dochutit.

Zelí podlijeme asi 100 ml studené vody, přidáme celý kmín, celý černý pepř, celé nové koření, celé kuličky jalovce, sůl, bobkový list a nastrouhané kyselejší jablko. Potom zelí dusíme na středním plameni pod pokličkou asi 10 minut za občasného promíchání. Zelí nesmí být rozvařené na nechutné bláto, má zůstat pěkně křupavé - al dente.

Zelí zaprášíme hladkou moukou, říkám tomu "zaštábování" (z němčiny "staubem" znamená zaprášit), jde o zahuštění, ještě za stálého míchání dusíme už odkryté asi 10 minut. Celková doba dušení nemá přesáhnout 20 minut. Vypneme plamen, necháme chvilku odstát a nakonec zelí dochutíme octem na příjemnou sladko-kyselou chuť.

Dušené červené zelí na karamelu s jablkem na sladko-kyselý způsob nabereme do mísy a podáváme ke kachně zvlášť, aby si každý mohl nabrat podle sebe, kolik mu chutná. Na druhý den je zelí ještě lepší a chutnější. Takto upravené zelí se výborně hodí k pečené kachně, pečené huse nebo různému jinému pečenému masu. Recept na pomalu pečenou kachnu najdete zde.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Dušené červené zelí na karamelu s jablkem na sladko-kyselý způsob

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.