reklama
hledat uživatel
       

Dušená mrkev

Recept na dušenou mrkev, kterou u nás doma všichni zbožňují.


  • 4,6

    415×

    4,5 415
  • 45 min

  • 120×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 527 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat?

21. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku

21. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Postup přípravy

Ve větším hrnci si na másle necháme zpěnit a trošku změknout nadrobno pokrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Postupně přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a s jíškou dobře promícháváme, aby nevznikly hrudky. Zalijeme vodou a počkáme, až se voda začne v hrnci vařit. Přihodíme bujon, kari, kmín a přisolíme. Necháme dusit pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne (alespoň 20 minut, ale i déle podle druhu mrkve).

Během dušení sem tam promícháme, aby se nám zespodu mrkev nepřipalovala. Podle chuti přikořeníme pepřem a citronem. Pokud je mrkev od přírody sladká, nepotřebuje příliš kořenit, pokud má ale nevýraznou chuť (např. některé kupované), můžeme ještě dochutit malým množstvím cukru či použít více koření, které jsme dávali již dříve. Nakonec vsypeme hrášek, prohřejeme a když je měkký, mrkev je hotová.

Hotovou dušenou mrkev podáváme s bramborovými přílohami a výborně se k ní hodí jakékoliv pečené maso.

Vegetariáni nahradí hovězí bujon zeleninovým.

Foto: Shutterstock.com

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Dušená mrkev

    Celkový počet komentářů: 60
    • Jirka
      Jirka

      Pro upřesnění jídla, je to takový ten typický školní “blaf”

      21.08.2019 13:10:24

    • Anitram
      Anitram

      Dušená mrkev

      Vařím s radostí a uz pár let...ale když vidim recept na dušenou mrkev,kterou někdo strouha a vytvori z ní ,,bláto,, omlouvam se,kaši pro batolata...pak nemohu nereagovat.
      I takhle jednoduché a levné jídlo se da udělat dobre....tak,ze na talíři nebude vypadat,jako hora něceho...
      Na kousek másla pridejte půlku na jemno pokrájenou cibulku...pak mrkev...na kolečka,nebo pulkolecka...zalezi na velikosti...lepší je karotka...je sladší..
      Pridame trosku mletého kmínu,solí a cukru...malounko podlijeme vodou a necháme na mirnem ohni dusit...
      Mezitim dame vařit brambory....mám ráda nové....
      Když je po sezoně,spokojim se s prilohovymi..
      Mrkev se dušením zahustí sama,není nutné ji zahustovat moukou...
      Dle chuti jen prisladte,nebo prisolte a lehká večeře,či oběd je hotov....
      Přeji dobrou chuť..�

      25.10.2018 22:16:04

      • Milada
        Milada

        Re: Dušená mrkev

        Stou moukou máte pravdu, není nutná, možná ani vhodná. Ale také strouhám mrkev na hrubo, ovšem hlídám, aby zůstala nerozvařená a trochu chroupala.

        05.12.2018 09:14:03


    • jitka.chudackova
      jitka.chudackova

      Zrovna vařím podle tohoto receptu a chutná to luxusně! Máme rádi palivejsi, takže kari jsme nešetřili a dodali jsme chilli.... díky moc za recept!!!

      01.08.2018 21:34:25

    • Lulu
      Lulu

      Komentář k receptu Dušená mrkev

      Je výborná.... pochutnáme si na ni s dcerkou �

      27.02.2018 16:44:44

    • Anna
      Anna

      Komentář k receptu Dušená mrkev

      Výborná mrkvička

      18.01.2018 12:03:50

    • Jitka Zamecnikova
      Jitka Zamecnikova

      Dušená mrkev

      Uvařila jsem podle receptu a ješte jsem přidala smetanu.Bylo to moc dobré �

      07.01.2018 13:58:27

    • eva
      eva

      Recept se mi nelíbí

      hovězí bujon do tak delikátního jídla? blééé

      03.01.2018 20:35:39

    • Michal
      Michal

      Komentář k receptu Dušená mrkev

      Nejvetsi hloupost udelat jisku do ktere se da mrkev a voda a pak se vari. Zbytecne se musi stat u plotny po celou dobu a jidlo se pripaluje. Jiska se dava az nakonec po uvareni mrkve.

      30.12.2017 22:52:32


    Nalezeno receptů: 60
    |< << 123456 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Dušená mrkev

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.