Recept na hlavní chod vhodný i pro vegetariány a vegany. Chutně připravená čočka s opečenými plátky uzeného tofu.
4 stroužky | česnek |
2 lžíce | olej |
1-2 lžičky | sůl |
1-2 špetky | majoránka |
1-2 ks | cibule |
1 svazek | mrkev |
2 hrnky | čočka |
2 lístky | bobkový list |
0.5 lžičky | mletý barevný pepř |
1 balíček | uzené tofu |
1-2 lžíce | koření Horalka |
1-2 lžíce | sušené lahůdkové droždí |
podle potřeby | |
---|---|
olivový olej |
Čočku propláchneme a namočíme na 12 hodin i více do vody. Čočku poté scedíme a odebereme 2 hrnky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na drobnější kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousíčky, já použila opravdu velkou cibuli, máme to tak rádi. Větší stroužky česneku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a nejprve dozlatova osmahneme cibuli. Smažíme asi 5 - 10 minut na mírném ohni. Poté přihodíme česnek, necháme krátce rozvonět, vsypeme mrkev a orestujeme. Přidáme čočku, zalijeme horkou vodou, přidáme bobkový list, koření Horalka, pepř a pod pokličkou za občasného promíchání dusíme do změknutí. Já měla hotovo asi za 35 minut. Podle potřeby přiléváme vodu, to kdyby se příliš rychle vytratila. Podušenou čočku s mrkví dochutíme rozemnutou majoránkou, solí a sušeným lahůdkovým droždím. Tofu nakrájíme na plátky a na grilovací pánvi na troše oleje po obou stranách opečeme, až je tofu zlatavé. Dušenou čočku s mrkví dáme na talíře, poklademe plátky tofu a podáváme. Můžeme přikusovat čerstvý chléb, případně jen sterilovanou okurku apod.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky
Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena