Oloupané kdoule nakrájíme na vetší kostky, vybereme jadérka a vhodíme do hrnce. Oloupaný zázvor nasekáme na jemno. Zázvor s 50 g cukru a skořicí přidáme ke kdoulím. Ovoce přivedeme k varu, přikryjeme a pomalu dusíme asi 15 minut.
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kulatou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Studené máslo nakrájíme na kostičky. K máslu přidáme mandle, mouku, 100 g cukru a vypracujeme hrubší drobenku. Polovinu těsta vmačkáme na dno (asi 2 cm po stranách formy).
Kdoule necháme odkapat. Tvaroh promícháme se zbytkem cukru, žloutky a pudinkovým práškem. Tvarohový krém uhladíme na těsto ve formě. Na krém poklademe kdoule, které posypeme zbytkem drobenkového těsta.
Teplotu snížíme na 180 °C a drobenkový koláč s kdoulemi pečeme dozlatova. Koláč necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme.
Drobenkový koláč s kdoulemi chutná k čaji, ale i jen tak samotný.