reklama
hledat uživatel
       

Drbanice

Knedlíky z vařených brambor. Výborné - klouzavé, u nás používáme název klouzáky. Tady jsem použila původní název, který dostala teta. Již léta je vaříme.


  • 4,4

    32×

    4,4 32
  • 1 hod

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 828 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 671 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 543 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Postup přípravy

Brambory oloupeme a uvaříme. Ještě horké protlačíme nebo na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme hrubou krupici, solamyl a sůl. Vypracujeme těsto. Uděláme 3 kulaté knedlíky, které vaříme ve vodě 20 minut. Po vyndání z vody hned nařízneme, aby unikla pára.

Já dělám menší knedlíky, a tak drbanice vařím kratší dobu. Jsou výborné - klouzavé.
Dělám je léta a suroviny stále odvažuji. Dělám ale několik dávek. Nevýhodou těchto knedlíků je, že se nedají ohřát v mikrovlnce - jsou tuhé.
Když drbanice ohřívám, dělám mišmaš se zelím a masem.

Drbanice je možné také podat jako samostatné jídlo s houbami.
Na sádle osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky, česnek na plátky. Přidáme houby - čerstvé, sušené nebo z mrazáku - podusíme. Pak k této směsi přidáme na kousky nakrájené knedlíky a opékáme.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Drbanice

    Celkový počet komentářů: 5
    • Dana
      Dana

      Tyto knedlíky vařím 30 let, jsou výborné ale dávám jen vařené brambory, solamyl, sůl a vejce. Druhý den jsou tuhé ale dají se ohřát v pohodě na páře, já je ale nakrájím na tenké plátečky, jako okurku a opeču na sádle , k tomu jen kompot, fakt výborný.

      27.01.2011 13:28:49

    • smail
      smail

      Moje máma dávala 1/2 syrových a 1/2 vařených brambor a ještě nakrájenou housku, je to jihočeské jídlo, k tomu kachýnku a zelí, mňamky.

      12.08.2010 07:51:06

      • roman
        roman

        Re: knedlíky

        Jo, jmenují se DRBÁKY!! Moje babička z Jižních Čech, mého rodiště je také vařila se zelím, k tomu kuře, kachna, husa. Chutnali luxusně!!!

        15.01.2018 20:29:41


    • lahodakolda
      lahodakolda

      knedlíky se dají ohřívat v mikrovlnce,ale musí se namočit pod vodou a dát do igelitového sáčku a konec sáčku dáme pod knedlíky a jsou krásně vláčné.

      07.01.2009 03:13:01

      • salve
        salve

        Re: knedlíky

        Dík za typ, dělám je víc jak 20 let, ale tohle jsem nezkoušela. Určitě vyzkouším. Ale u nás stejně vede při ohřívání "mišmaš".

        08.01.2009 15:44:39


    Nalezeno receptů: 5

    Přidat příspěvek k receptu Drbanice

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.