reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Dort jako z cukrárny

Lehký dort pro slavnostní okamžiky. A krém je kupodivu bez másla!


  • 2,7

    13×

    2,6 13
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

krém

na potření

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 826 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme korpus a ten necháme půl dne odstát a vychladnout. Poté si připravíme krémy a dort ozdobíme.

Malý korpus připravíme z piškotového těsta. Žloutky umixujeme se 4 lžícemi moučkového cukru, čím déle mixujeme, tím bude těsto nadýchanější. Poté přidáme 4 lžíce polohrubé mouky smíchané s polovinou sáčku kypřícího prášku. Nejlépe mouku před zpracováním prosejeme. Do těsta přidáme ještě olej a 3 lžíce mléka. Na závěr přidáme kakao a opět zlehka umixujeme. Poslední do těsta přijde sníh vyšlehaný bílků, zlehka jej do těsta vmícháme. Přidáváme po lžičkách a těsto už nemixujeme.

Dortovou formu si připravíme předem, aby těsto nestálo. Vymažeme tukem, případně sádlem a vysypeme strouhankou či hrubou moukou. Do formy vlijeme těsto a korpus dáme péct do předem mírně vyhřáté trouby na 20 minut. Pečeme na 150 °C. Po 20 minutách teplotu zvýšíme na 180 - 200 °C a dopékáme cca 20 - 30 minut.

Vychladlý korpus vyndáme z formy a rozkrojíme. Pláty pokapeme rumem či ovocnou šťávou. Každý plát potřeme (nejlépe malinovou) marmeládou.

Připravíme si krém. Čokoládu na vaření (případně bílou) nastrouháme nebo rozpustíme ve vodní lázni. Do této hmoty přilijeme zahřátou smetanu, při zahřívání dáváme pozor, smetana nesmí vařit!. Vzniklou krém dobře promícháme a necháme zcela vychladnout. Po vychlazení mixujeme do tuhé konzistence. Krém můžeme dělat ve větším množství vždy v poměru 1:1 (100 g čokolády na 100 ml smetany ke šlehání).

Vyšlehaný krém natřeme na pláty těsta potřené marmeládou a přilepíme k sobě.
Dort můžeme ozdobit světlým a tmavým krémem, tj. z bílé a tmavé čokolády. Efektní jsou ještě ozdoby z marcipánu. Dort jako z cukrárny necháme vychladit v lednici a můžeme podávat! Skvělé je, že dort není z kalorického máslového krému a chutná opravdu božsky!

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Dort jako z cukrárny

    Celkový počet komentářů: 6
    • zupa
      zupa

      piškotový korpus + zavařenina + krém = domácí klasika

      15.08.2010 00:22:48

    • zupa
      zupa

      Souhlasím. Nemyslím si, že by čokoláda se šlehačkou byla dietnější než máslový krém. Také by mne zajímalo, co je na dortu extra, je-li název dort jako z cukrárny? Nechci ho hanět, určitě je dobrý, ale čím se liší od jiných dortů?

      15.08.2010 00:15:06

    • Radka.Radecka
      Radka.Radecka

      Šlehat nebo mixovat?

      Autorka si asi patrně plete na kuchyňském robotu funkci mixování a šlehání.
      Těsto, které popisuje si v mixéru nedovedu přestavit.
      Když dělám podobné těsto, tak v ž d y š l e h á m .

      A co se týká energetické hodnoty krému, tak šlehačka+čokoláda = zhruba totéž jako krém máslový, který se takřka vždy nastavuje uvařeným pudingem (nebo podobnou hmotou většinou z jíšky).

      08.08.2010 09:20:28



    Nalezeno receptů: 6

    Přidat příspěvek k receptu Dort jako z cukrárny

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.