reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí žemle s kváskem a droždím

Recept na velmi chutné domácí žemle, ve kterých se při přípravě kombinuje kvásek a použití čerstvého droždí. Výsledné pečivo výrazně připomíná staré poctivé žemle, které se kdysi prodávaly v pekárnách.


  • 2,1

    11×

    2 11
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Do mísy robota dáme aktivní žitný kvásek v množství 100 g a naředíme ho studenou vodou na celkové množství 120 g. Mísu přikryjeme utěrkou a kvásek necháme v teple pracovat 12 hodin nejlépe přes noc. Recept na žitný kvásek najdete zde.

K vykynutému kvásku přidáme hladkou mouku, sušené mléko, rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, přilijeme 320 g studené vody, přidáme sůl, promícháme a necháme přikryté utěrkou 30 minut odpočinout. Nejprve mísíme na rychlosti č.1 10 minut, potom na stupni č. 2 ještě 4 minuty. Přikryjeme utěrkou a necháme těsto kynout asi 1 hodinu v teple.

Vykynuté těsto dáme na pomoučněnou desku a rukama ho rovnoměrně jemně roztlačíme na tloušťku asi 2 cm a poskládáme jako listové těsto. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.

Potom těsto na domácí žemle rozvážíme na 100 gramové kousky, které necháme 10 minut odpočinout a z jednotlivých kousků vytvarujeme kulaté bochníčky. Aby kousky držely tvar, vytvarujeme nejprve kouli, kterou otáčíme na desce mezi dlaněmi, přitom je na spodku asi třikrát ohneme, potom budou pěkně napnuté a kulaté.

Bochníčky dáme na plech vystlaný teflonovou fólií, přikryjeme vzdušnou utěrkou a necháme ještě 35 minut kynout v teple. Vykynuté bochníčky potřeme studenou vodou, povrch můžeme posypat celým mákem, sezamem, kmínem, semínky podle naší chuti nebo nechat neposypané.

Na spodek trouby dáme starší pekáč, troubu rozehřejeme na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Do předem vyhřáté trouby vložíme péct připravené žemle a do staršího pekáče na spodku trouby vlijeme asi 100 ml vroucí vody. Žemle pečeme prvních 5 minut v páře, celkem asi 20 minut na středním roštu, dokud se povrch žemlí nezbarví do pěkné zlato-žluté barvy a bude krásně křupavý.

Upečené domácí žemle s kváskem a droždím vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Tyto žemle, ve kterých se kombinuje aktivní kvásek s čerstvým droždím, se vyznačují tím, že fantasticky nakynou a mají úžasně lehkou vzdušnou měkkou střídku s křupavou a chutnou tenkou kůrkou na povrchu. Žemle mají vynikající chuť, vydrží delší čas vláčné a čerstvé jako po upečení.

Kdysi se tyto úžasně chutné, kvalitní, poctivé a fantastické žemle běžně pekly v našich pekárnách. Ty dříve narození si velmi dobře pamatují, že se takové žemle v obchodech prodávaly běžně čerstvé jen za 20 halířů za kus a byly delší čas jako čerstvě upečené a ne jako ty dnešní, které jsou po vychladnutí hned gumové s kupou nežádoucích éček a přídavných látek. Pokud jen jednou doma upečete tyto domácí žemle, budete je péct stále a už nikdy více žádné žemle v obchodu nekoupíte.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Domácí žemle s kváskem a droždím

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.