Recept na dobrý domácí zeleninový vývar připravený krok za krokem.
1 lžička | sůl |
1 ks | cibule |
0.5 ks | celer |
2-2 l | voda |
2-3 ks | mrkev |
2 lístky | bobkový list |
3-4 kuličky | nové koření |
1 ks | kedluben |
5-6 kuliček | barevný celý pepř |
2 ks | jarní cibulka s natí |
3-4 ks | květák (růžičky) |
1 ks | petrželový kořen |
1 svazek | čerstvé bylinky (petrželka, libeček, celerová nať) |
Kořenovou zeleninu a kedluben oloupeme, růžičky květáku omyjeme, jarní cibulku očistíme, žlutou cibuli necháme i se slupkou. Bylinky omyjeme a necháme okapat. Zeleninu nakrájíme na větší kusy, jarní cibulku na špalíčky. Koření dáme do uzavíratelného sítka. Zeleninu dáme do hrnce, přidáme bylinky, lžičku soli a koření. Zeleninu zalijeme až po okraj hrnce vodou a dáme vařit. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a pozvolna vaříme cca 70 minut. Zeleninový vývar by měl mít díky neoloupané cibuli krásně sytou barvu. Z vývaru vyjmeme sítko s kořením, zeleninu a přecedíme ho. Takto připravený zeleninový vývar je ideálním základem pro mnoho (nejen) polévkových receptů. Vyplatí se uvařit hned větší množství a po porcích zamrazit. Tak máme vždy připravený domácí zeleninový vývar pro přípravu řady pokrmů. Část vývaru můžeme společně s povařenou zeleninou rozmixovat do požadované hustoty, dochutit a zjemnit smetanou. Připravíme si tak lahodnou polévku. Případně lze vývar doplnit na kousky nakrájenou zeleninou, nudlemi, zvlášť uvařenými knedlíčky apod.
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
Nejlepší vyprošťováky: Silný vývar, poctivá česnekačka a rajčatový elixír vás postaví na nohy
Máme před sebou silvestrovskou noc, která ve většině případů končí bujarým večírkem a nadměrným popíjením alkoholu. Nový rok tak většinou začínáme bolehlavem, nevolnostmi a únavou, proto dnes nesmí chybět tipy na ty nejlepší vyprošťováky. Věděli jste, že kromě česnečky a vývaru se vyplatí sáhnout i po medu, mátovém čaji nebo avokádu? Při kocovině mají výborné účinky, dodají tělu přesně ty správné vitamíny a minerály, o které jsme tělo alkoholem ochudili.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena