reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí vepřové sádlo a škvarky z trouby

Tento výborný recept se od klasického způsobu škvaření sádla a přípravy škvarků liší tím, že sádlo se škvaří v troubě déle při nižší teplotě než obvykle, přitom není třeba vůbec míchat suroviny.


  • 3,5

    30×

    3,5 30
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 548 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 815 hodnocení

Houbová sezóna je tady! Přinášíme tipy na ty nejlepší houbové recepty!

22. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 535 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Postup přípravy

V první řadě dbáme na 2 důležité základní věci: 1. Koupíme kvalitní vysokou hřbetní slaninu, pokud se dá, tak nejlépe domácí. 2. Výběr správné nádoby, ve které se bude slanina škvařit v troubě, nejlépe litinovou nádobu, ať už pekáč nebo hrnec, případně nádobu aspoň smaltovanou a vhodnou na použití v troubě, samozřejmě také dostatečně vysokou, aby se sádlo z ní nevylilo a neprskalo.

Hřbetní slaninu omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky o hraně 2 - 2,5 cm. Do nádoby nalijeme malé množství studené vody, vsypeme kostky pokrájené slaniny, nesolíme a vložíme nepřikryté do trouby vyhřáté na 140 °C.

Slaninu pečeme asi 3 hodiny, občas zkontrolujeme, zda se sádlo nevaří a nevře. Při této teplotě obyčejně nevře, ale je rovnoměrně prohřáté na uvedenou teplotu. Kostky slaniny se vyškvaří a plavou na povrchu, vůbec není třeba míchat.

Vyškvařené sádlo asi v polovině času z části odebereme do jiné nádoby a pokračujeme v pečení a škvaření bez míchání dále. Vyškvařené sádlo postupně přelijeme do suchých a čistých zavařovacích sklenic a uzavřeme víčkem.

Po 3 hodinách nádobu se sádlem a škvarky vybereme na sporák, část sádla odebereme do jiné nádoby a pokračujeme, jak už bylo popsáno výše. Necháme zbytek sádla, aby se jeho hladina v nádobě ustálila - asi 15 minut, poté pomalu po částech přelijeme do horkého sádla v nádobě studené mléko - opatrně, jinak sádlo začne výrazně pěnit, promícháme, protože škvarky klesly na dno.

Zapneme hořák pod nádobou na minimum a pomalu zahříváme a mícháme, dokud se vytvořená pěna nevyčeří a škvarky znovu nevyplavou na povrch. Když začnou škvarky tuhnout, dopečeme je do zlatočervené až zlatohnědé barvy.

Když škvarky dosáhnou námi požadovanou barvu, vybereme je z nádoby do zavařovacích sklenic a necháme vychladnout, podle chuti osolíme, promícháme a zavíčkujeme. Stejně promícháme před zavíčkováním i sádlo ve sklenicích, sádlo však nesolíme. Vychladlé škvarky a sádlo odložíme do chladničky.

Tento recept je prakticky bez práce a nehrozí, že se nám v hrnci něco připálí, hlavně není potřeba při tom stát a soustavně míchat. Když se škvaří při nižší teplotě než na sporáku, prodlouží se přirozeně doba škvaření na dvojnásobek.

Já jsem škvařila sádlo a škvarky v hrnci s nepřilnavým povrchem, který má kombinaci povrchu quantanium REAL STONE s charakterem skutečného kamene a přírodního smaltu. Tento hrnec je vhodný do trouby i na sporák a velmi se mi osvědčil i při různém vaření, dušení a pečení.

Domácí vepřové sádlo a škvarky z trouby jsou velmi kvalitní a voňavé, zatímco ty koupené z obchodu mají nedobrou barvu a určitý zápach, protože spolu se slaninou se škvaří i hovězí lůj a vepřový břišní tuk, který charakteristicky zapáchá.

Dostala jsem koupit 5 cm vysokou sněhobílou a velmi kvalitní hřbetní slaninu u řezníka, což není časté, neboť se běžně zabíjejí prasata o váze do 130 kg a na takovouto slaninu musí být prase vykrmené aspoň nad 200 kg.

Když jsem přepočítala cenu, za 1 kg této slaniny jsem dala 1,90 €, přičemž 1 kg hotové slaniny v obchodě stojí cca 4 € a škvarky stojí až 12,95 € za 1 kg. Potom moje náklady jsou o více jak 60 % nižší, tedy domácí jsou výrazně lacinější a o kvalitě ani nemluvě.

Z každého hlediska se vyplatí vyškvařit sádlo a škvarky doma. Samozřejmě byla doma ochutnávka ještě teplých škvarků s čerstvě upečeným kváskovým chlebem. Z této várky mi vyšlo 3,5 sklenic sádla o objemu 0,7 litru a hotové škvarky - 1,5 sklenic o objemu 0,7 litru.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí vepřové sádlo a škvarky z trouby

    Celkový počet komentářů: 4
    • jan (tecka) andel
      jan (tecka) andel

      diskuze!! Typicky česká!!! U receptu na skvareni sadla,se dohaduje měna, jestli to není směšné!?!?!? Já žiju v SRN (EU) a je mi sumafuk, v čem co,kdo uvádí!!! V nejhorším, když by rozum odešel, použiju kalkulačku!!! Potom už jen nevím, jestli budu ještě skvarit sádlo!!! �������

      02.07.2019 11:14:48

    • Miloš
      Miloš

      slovenská slanina

      u vás na Slovensku je slanina a v česku je to sádlo nebo ne?

      22.04.2019 22:02:46

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Domácí vepřové sádlo a škvarky z trouby

      Milá Erika,
      ja žijem na Slovensku, recepty zadávam po slovensky, redakcia prekladá do češtiny.
      my máme na Slovensku € - eurá, nakupujem za eurá, preto je môj prepočet v eurách.
      Prajem Vám krásne sviatky a dakujem za otázku :-)

      22.12.2016 10:45:13


    • Erika
      Erika

      Komentář k receptu Domácí vepřové sádlo a škvarky z trouby

      Tady jsme v Česku,proč používat eura,když píšete česky.Nechápu.

      22.12.2016 08:06:37


    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Domácí vepřové sádlo a škvarky z trouby

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.