reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí vepřová šunka

Recept na uvaření domácí vepřové šunky. Takovou v obchodě nenajdete!


  • 4,2

    52×

    4,2 52
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Vepřovou kýtu si očistíme od jednoduše dostupných blan, nemusíme odstraňovat úplně vše. Nakrájíme maso na kousky jako na guláš, pár kousků nakrájíme na droboučké kousky, přidáme sůl a pragandu, moučkový cukr a nejlépe rukama vše propracováváme, aby se začala vylučovat bílkovina. Postupně přiléváme vodu. Ta vyloučená bílkovina, vypadá to jako světle růžové blatíčko, bude pojivo, které bude šunku pěkně držet pohromadě. Maso dáme do igelitového sáčku a necháme v lednici den či dva odležet.

Pak sáček s masem vložíme do šunkovaru a dáme do hrnce s vodou. Šunkovar by měl být potopený cca do výšky, kam dosahuje maso, ale horká voda určitě nesmí natéct dovnitř. Nejlepší je mít pod hrncem s vodou na plameni litinový plát, který teplotu rozvede po celém dnu hrnce. To je ovšem jen pro ty, co mají doma plynový sporák. Pro kontrolu teploty přidáme teploměr, protože teplota nesmí přesáhnout víc jak 80 °C. Optimální je tak 75 °C. Var šunce škodí. Kdo nemá teploměr, tak voda v této teplotě má bublinky, které ale nestoupají ke hladině a celkově se voda skoro nehýbe.
Domácí šunku vaříme 1,5 - 2 hodiny.

Pak necháme v šunkovaru vychladnout. Můžeme horkou vodní lázeň vyměnit za studenou, čímž se proces urychlí. Proces chlazení ve vodě trvá asi 2 hodiny. Nevyndávejte šunku teplou, hrozilo by rozpadnutí.

Nakonec domácí vařenou šunku nakrájíme a užíváme si domácí produkt.
Domácí šunka nemá dlouhou trvanlivost, protože neobsahuje žádné konzervanty, ale jelikož je tak chutná, určitě vám nezůstane v lednici déle jak 2 dny.

Pozn.: V zásadě platí na 1 kg masa 2,5 % soli
, což je 25 g. Pokud chcete použít méně masa, můžete si tak množství soli lehce vypočítat. Praganda se přidává, aby se maso rychleji rozleželo a pak má šunka krásně růžovou barvu. My solíme kvůli dětem méně, takže spíš dávám 17 g soli a 3 g pragandy. Pokud chcete vyloučit úplně pragandu, můžete, ale výsledný produkt bude nejspíše šedivé barvy. Moučkový cukr se přidává, aby šunka chutnala jako šunka a ne vařené vepřové maso.

Domácí vařená šunka je určitě lepší šunka než jakou najdete běžně v obchodě. A to i pro děti.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí vepřová šunka

    Celkový počet komentářů: 8
    • Šebesta
      Šebesta

      Pár poznámek..cukr je kvůli růžové barvě, s chutí šunky až tak nesouvisí. Praganda je směs cukru a dusičnanu draselného, staří řezníci si ji míchali sami. Můžu dodat recepturu. Rychleji prostupuje masem, je agresivnější, do kysela. A nakonec šedá barva šunky je způsobena vysokou teplotou při šunkovatění, nejlépe je 75 celsia, čím výš, tím šedší, až do varu a vařené maso už znáte. Šunce zdar, Karel.

      07.05.2019 19:13:14

    • Milan
      Milan

      Bez konzervantov?

      Pokiaľ tam pridávate dusitanovú soľ - progandu, nemôžete napísať, že to je šunka bez konzervantov, rýchlosoľ je veľmi nepríjemný, karcinogénny konzervant...

      12.01.2019 20:11:50

    • Sosak
      Sosak

      Komentář k receptu Domácí vepřová šunka

      Takže normální šunka .. s pragandou a ečkama... Takže recept k ničemu děkuji

      17.02.2015 15:27:54


    • robo
      robo

      Komentář k receptu Domácí vepřová šunka

      To je možná pravda, ze dusitan zabíjí breberky, ale pokud udržite teplotu 80 st., po dobu 2hodin tak breberky taky zabijete. Susim maso v troubě a dam nejdřív teplotu na 80 st na 40 minut kuli brebetkam a pak ji stáhnul na 50 a sudím.

      21.10.2014 06:32:24

    • Jaroslav Orlík
      Jaroslav Orlík

      Komentář k receptu Domácí vepřová šunka

      Je docela směšné, že dáváte 17g soli a 3g Pragandy. Protože Praganda je hotový prostředek, kde je jen sůl a jen 2-3% dusitanu. Takže vy vlastně nahrazujete obyčejnou sůl obyčejnou solí a jen nepatrně snížíte množství dusitanu. Problém je v tom, že dusitan se nedává do šunky jen proto, aby měla pěknou barvu, ale především proto, že spolehlivě zabije bakterie, které mohou maso rozkládat. Z Vašeho komentáře se mi vkrádá myšlenka, že si snad myslíte, že Praganda je jen dusitan. Tak to ale není.

      20.05.2014 16:22:00

    • Lenka
      Lenka

      zkousela jsem tento recept pri mem dnesnim prvnim vareni sunky.Je uzasna!vubec se nerozpada! chutna skvele.Dala jsem 17g soli a 3g pragandy,naprosto dostacuje.Vic bych nesolila.Je moc pekne ruzova.Jsme nadseni! uz se tesim az budu delat dalsi!

      31.05.2013 18:41:22

    • Ronny
      Ronny

      tak ja u sveho sunkovaru recept nemela. takze ne kazdy kdo ho vlastni ma vyhrano.

      22.01.2013 09:41:45

    • alena
      alena

      já tedy pragandu do šunky nedávám, je to chemie. ono to jde úplně stejně s mořdkou solí, třeba kouřovou, sice nebude šunka tak růžová, ale rozhodně naprosto bez chemie. jinak popsaný návod na uvaření má každý šunkovar, to je opsáno,takže kdo ho vlastní, umí si šunku udělat.

      03.12.2012 20:26:01

    Nalezeno receptů: 8

    Přidat příspěvek k receptu Domácí vepřová šunka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.