Lahodná vánočka s ořechy, rozinkami a mandlemi - úžasně voní, vypadá i chutná.
0.5 lžičky | sůl |
3 ks | žloutek |
120 g | cukr krupice |
250 g | hladká mouka |
250 g | polohrubá mouka |
3 dl | vlažné mléko |
120 g | máslo |
42 g | čerstvé droždí |
50 g | strouhané vlašské ořechy |
50 g | jumbo rozinky |
na potření | |
---|---|
1 ks | vejce |
na ozdobu | |
50 g | mandle |
Jumbo rozinky nakrájíme, mandle nasekáme. Z trochy mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Všechny suroviny necháme předem vyndané, aby měly pokojovou teplotu. Potom uhněteme klasické kynuté těsto ze všech surovin, kromě mandlí. Mandle sypeme až na upletenou vánočku. Těsto na vánočku necháme vykynout.
Těsto rozdělíme na 7 dílů, vytvoříme z nich prameny a upleteme spodní díl ze 4 pramenů a horní díl ze 3. Prameny dáme na sebe na plech vyložený pečícím papírem. Domácí vánočku necháme ještě chvilku kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky nebo nudličkami mandlí. Vánočku zvolna pečeme dozlatova. Domácí vánočku podáváme podle chuti samotnou nebo s máslem či marmeládou.
Jemná šlehačková vánočka krok za krokem
Dnes si připravíme tradiční vánočku, ovšem vyladěnou tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky. Zapletená je ze 6 pramenů, tím bude krásně utažená a nebude se nikde rozjíždět.
Vánočku, tradiční vánoční pečivo, má rád snad každý z nás. Zkušení mistři pekaři dovedou umně splétat spodní patro i ze šesti (devíti) pramenů. Já vám nastíním tajemství pletení ze tří, ale hlavně ze čtyř pramenů.
autor zrušeno!
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena