reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí valašské frgále

Tradiční recept na výborné koláče, ale hodné pracné.


  • 3,0

    3 4
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

drobenka

na potření

náplň 2

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 169 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Postup přípravy

Z trochy vlažného mléka, lžíce cukru a droždí připravíme kvásek a smícháme ho s hladkou a polohrubou moukou, solí, cukrem, mlékem, olejem, tukem na pečení, celými vejci a žloutky. Těsto propracuje dohladka a necháme vykynout. Těsto minimálně ještě jednou promícháme a necháme znovu vykynout.

Mezitím připravíme náplně a posypku z hladké a polohrubé mouky, cukru moučka a rozpuštěného másla. Na hruškovou náplň sušené hrušky namočíme, povaříme a nakonec jemně pomeleme. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky - polohrubá mouka a olej. Stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova. Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které ještě promícháme se švestkovými povidly v poměru 2/3 : 1/3.

Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme podle chuti badyán, skořici a hřebíček. Vše použijeme mleté, největší část koření tvoří badyán.

Pokud máme pouze čerstvé hrušky, uděláme si z nich povidla tímto způsobem. Doporučuji den předem hrušky zbavit jádřince, neloupat a povařit doměkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme, předáme na pekáč do trouby předehřáté na asi 150 °C a pečeme 3 - 4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme hruškovou náplň podle výše uvedeného návodu, tedy přidáme jíšku atd.

Na tvarohovou náplň smícháme plnotučný tvaroh s rozpuštěným máslem, vejcem, rozinkami a rumem.

Dále si připravíme plechy. Babička má kulaté plechy (asi průměr 30 cm), které tence vymažeme sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na pizzu také o průměru 30 cm, plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem.

Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (asi 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a na těsto rozetřeme náplň podle chuti, přitom necháme asi 1/2 cm okraje. Nakonec posypeme drobenku a dáme opět trochu kynout.

Troubu rozehřejeme na 200 - 250 °C a jednotlivé plechy s frgály pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgálů z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem s trochou rumu a vanilkového cukru. Máslem opravdu nešetříme.

Domácí valašské frgále po vychladnutí nakrájíme a podáváme na stůl jako výborný jemný moučník.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí valašské frgále

    Celkový počet komentářů: 1

    • VERUNA
      VERUNA

      Komentář k receptu Domácí valašské frgále

      dobrý den,omlouvám se,ale ještě jsem neviděla ani neslyšela dávat do hruškové náplně na frgále jíšku a to pocházím ,vlastně i bydlím na valašsku, kde se tyto koláče dělají čtyřikrát do měsíce. Není to kritika,ale jen upozornění.

      09.05.2014 11:36:14


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Domácí valašské frgále

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.