reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Ingredience

Postup přípravy

Do mísy dáme hladkou mouku, promícháme se solí a vyhloubíme jamku, do které rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut. Přidáme domácí vepřové sádlo, promícháme vidličkou a vymícháme pomocí hnětacích háků na nelepivé, poloměkké a pružné těsto. Pokud by těsto lepilo, přidáme trochu mouky. Dno mísy i těsto jemně pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme ho na teple vykynout na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou desku a rozdělíme asi na 80 gramové bochníčky, které rukou zakulatíme. Každý bochníček jednotlivě rozválíme válečkem na rovnoramenný trojúhelník, který od nejdelší strany napevno stočíme do rohlíku, dlaněmi ho ještě rozválíme do délky a uložíme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme vzdušnou čistou utěrkou, aby rohlíky neokoraly, a necháme na teple kynout asi 40 minut.

Rohlíky klademe dále od sebe, protože kynutím zvětší svůj objem. Když rohlíky vykynuly, potřeme je jemně studenou vodou. Mezitím rozehřejeme troubu na 220 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Nebojte se toho, mnozí pečou tyto rohlíky i na 250 °C.

Na spodek trouby dáme starší plech, na který nalijeme asi 250 ml horké vody, aby se vytvořilo dostatečné množství páry. Dále rychle vložíme plech s rohlíky do trouby na střední rošt, aby moc neunikla pára a rohlíky pečeme v páře při této teplotě asi 7 minut, přitom sledujeme přes okénko v dvířkách, zde se rohlíky už dostatečně nadzvedly. Pokud ano, vybereme plech s vodou a dopečeme při stejné teplotě do námi požadované zlatohnědé barvy a dokřupava. U mně to bylo 7 minut, pozor, každá trouba peče jinak, proto musíme rohlíky během pečení sledovat!

Upečené rohlíky vybereme z trouby a necháme chladnout na mřížce. Domácí tukové rohlíky nejlépe chutnají čerstvé ještě teplé, ale vláčné jsou i druhý den. U nás doma rychle zmizely, proto tedy příště je radši připravím hned z dvojnásobné dávky.

Místo vody můžeme použít vlažné mléko. Hladkou mouku smícháme s polohrubou moukou půl na půl a domácí vepřové sádlo s máslem použijeme také půl na půl. Případně použijeme jen máslo. Žádné vejce se do těsta nedává. Rohlíky můžeme potřít místo vody mlékem nebo vaječným bílkem. Rohlíky potom posypeme například hrubou solí, mákem, sezamem, lněným semínkem, zkrátka vždy podle chuti a výběr je jen na vás.

Základní recept na křupavé domácí a mimořádně chutné tukové rohlíky. Všichni víme, že není nad vlastní domácí pečivo, které je nesporně mnohem kvalitnějším než kupované v obchodě a nepoměrně levnější. Z tohoto základního těsta můžeme upéct stejně výborný chléb, žemle, pletýnky nebo dokonce umotat veku.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Podobné recepty

Komentáře k receptu Domácí tukové rohlíky

Celkový počet komentářů: 13
  • Jarys
    Jarys

    Zkusil jsem, opravdu se to povedlo

    jen tu druhá část pečení bez vody jsem natáhl na 18 minut a teplotu 230°C. Chuť rohlíků výtečná...Jako ze soukromé profesionální pekárny

    13.01.2018 17:00:42

    • Libchen
      Libchen

      Re: Zkusil jsem, opravdu se to povedlo

      Ahoj Jarys, no vida, něco nové si mne naučil :-) Jsem moc ráda, že se Ti povedli rohlíky a děkuji za hezký komentář :-)

      13.01.2018 17:10:05

  • Jirka
    Jirka

    zdravím všechny upekl sem rohlíky super ale zkusil sem pak ještě misto sádla olej (protože došlo) a musím dodat že luxusnější rohliky jsem nejedl pecka pecka.Jinak recept dodržuju dle postupu jen ten olej se mě osvědčil víc dělám dvojtou dávku kilo mouky 1 kvasnice a 500ml vody a 1dcl oleje díííííky za recept rohlíkář Jirka.

    10.11.2016 20:34:40

  • magda (tecka) borkovicova
    magda (tecka) borkovicova

    Dobrý den moc děkuji za recept rohlíky jsem pekla uplně oprvé mají trošku atypický tvar ale byly vynikající i když jsem zjistila že mám málo hl mouky tak jsem je dělala z polohrubé vyšlo mi 12 kousků zhruba po 70g , a během hodiny nebyl ani jeden . Už mě zaůkolovali že zítra peču z dvojité várky . Přidávám foto ;)

    06.07.2016 21:50:02

    • Libchen
      Libchen

      Re: Rohlíky

      Dobrý den, @magda (tecka) borkovicova,
      to mne moc těší, že se Vám povedli a chutnali :-) tvarovat se dost rychle naučíte, buďte bez obav, jenom troška cviku, není to těžké.
      mouky klidně kombinujte!
      děkuji moc za milou a hezkou správu, za nádherné foto, moc mne potěšila :-)

      07.07.2016 07:11:03

  • Libchen
    Libchen

    Komentář k receptu Domácí tukové rohlíky

    Ahoj @Zuzana,
    tie fotky, ktorré si pridala, sú nádherné, rohlíky sa ti úžasne vydarili :-)
    dakujem krásne za fotky i za pekné hodnotenie a odporúčanie receptu.

    30.03.2016 09:21:52

  • Zuzana
    Zuzana

    Komentář k receptu Domácí tukové rohlíky

    Vyzkoušela jsem,sice ze sušeného droždí,což ještě musim vychytat. Použila jsem sádlo kachní,z výpeku, rohlíky měli skvělou chuť. Jsou super, budu péct už pořád!
    Děkuji paní za recept.

    25.03.2016 20:23:07

Nalezeno receptů: 13
|< << 12 >> >|

Přidat příspěvek k receptu Domácí tukové rohlíky