Domácí tukové rohlíky

2 h 30 min | příloha | česká kuchyně | recept zobrazen: 7981x
Recept na křupavé domácí rohlíky s mimořádně pozitivním ohlasem, upekla jsem a mohu jen potvrdit.
Komentáře receptu 11
Uvařil jsem to (Recept vařili 2 lidé)


Postup přípravy receptu

Do mísy dáme hladkou mouku, promícháme se solí a vyhloubíme jamku, do které rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut. Přidáme domácí vepřové sádlo, promícháme vidličkou a vymícháme pomocí hnětacích háků na nelepivé, poloměkké a pružné těsto. Pokud by těsto lepilo, přidáme trochu mouky. Dno mísy i těsto jemně pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme ho na teple vykynout na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou desku a rozdělíme asi na 80 gramové bochníčky, které rukou zakulatíme. Každý bochníček jednotlivě rozválíme válečkem na rovnoramenný trojúhelník, který od nejdelší strany napevno stočíme do rohlíku, dlaněmi ho ještě rozválíme do délky a uložíme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme vzdušnou čistou utěrkou, aby rohlíky neokoraly, a necháme na teple kynout asi 40 minut.

Rohlíky klademe dále od sebe, protože kynutím zvětší svůj objem. Když rohlíky vykynuly, potřeme je jemně studenou vodou. Mezitím rozehřejeme troubu na 220 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Nebojte se toho, mnozí pečou tyto rohlíky i na 250 °C.

Na spodek trouby dáme starší plech, na který nalijeme asi 250 ml horké vody, aby se vytvořilo dostatečné množství páry. Dále rychle vložíme plech s rohlíky do trouby na střední rošt, aby moc neunikla pára a rohlíky pečeme v páře při této teplotě asi 7 minut, přitom sledujeme přes okénko v dvířkách, zde se rohlíky už dostatečně nadzvedly. Pokud ano, vybereme plech s vodou a dopečeme při stejné teplotě do námi požadované zlatohnědé barvy a dokřupava. U mně to bylo 7 minut, pozor, každá trouba peče jinak, proto musíme rohlíky během pečení sledovat!

Upečené rohlíky vybereme z trouby a necháme chladnout na mřížce. Domácí tukové rohlíky nejlépe chutnají čerstvé ještě teplé, ale vláčné jsou i druhý den. U nás doma rychle zmizely, proto tedy příště je radši připravím hned z dvojnásobné dávky.

Místo vody můžeme použít vlažné mléko. Hladkou mouku smícháme s polohrubou moukou půl na půl a domácí vepřové sádlo s máslem použijeme také půl na půl. Případně použijeme jen máslo. Žádné vejce se do těsta nedává. Rohlíky můžeme potřít místo vody mlékem nebo vaječným bílkem. Rohlíky potom posypeme například hrubou solí, mákem, sezamem, lněným semínkem, zkrátka vždy podle chuti a výběr je jen na vás.

Základní recept na křupavé domácí a mimořádně chutné tukové rohlíky. Všichni víme, že není nad vlastní domácí pečivo, které je nesporně mnohem kvalitnějším než kupované v obchodě a nepoměrně levnější. Z tohoto základního těsta můžeme upéct stejně výborný chléb, žemle, pletýnky nebo dokonce umotat veku.

autor receptu:

Domácí tukové rohlíky

Počet přidaných receptů: 424

Ingredience

2,7
slabší recept
54 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí tukové rohlíky

Celkový počet komentářů: 10
  • Bomba Jirka 10.11.2016 20:34:40

    zdravím všechny upekl sem rohlíky super ale zkusil sem pak ještě misto sádla olej (protože došlo) a musím dodat že luxusnější rohliky jsem nejedl pecka pecka.Jinak recept dodržuju dle postupu jen ten olej se mě osvědčil víc dělám dvojtou dávku kilo mouky 1 kvasnice a 500ml vody a 1dcl oleje díííííky za recept rohlíkář Jirka.

  • Rohlíky 06.07.2016 21:50:02

    Dobrý den moc děkuji za recept rohlíky jsem pekla uplně oprvé mají trošku atypický tvar ale byly vynikající i když jsem zjistila že mám málo hl mouky tak jsem je dělala z polohrubé vyšlo mi 12 kousků zhruba po 70g , a během hodiny nebyl ani jeden . Už mě zaůkolovali že zítra peču z dvojité várky . Přidávám foto ;)

    • Re: Rohlíky Libchen 07.07.2016 07:11:03

      Dobrý den, @magda (tecka) borkovicova,
      to mne moc těší, že se Vám povedli a chutnali :-) tvarovat se dost rychle naučíte, buďte bez obav, jenom troška cviku, není to těžké.
      mouky klidně kombinujte!
      děkuji moc za milou a hezkou správu, za nádherné foto, moc mne potěšila :-)

  • Komentář k receptu Domácí tukové rohlíky Libchen 30.03.2016 09:21:52

    Ahoj @Zuzana,
    tie fotky, ktorré si pridala, sú nádherné, rohlíky sa ti úžasne vydarili :-)
    dakujem krásne za fotky i za pekné hodnotenie a odporúčanie receptu.

  • Zuzana
    Komentář k receptu Domácí tukové rohlíky Zuzana 25.03.2016 20:23:07

    Vyzkoušela jsem,sice ze sušeného droždí,což ještě musim vychytat. Použila jsem sádlo kachní,z výpeku, rohlíky měli skvělou chuť. Jsou super, budu péct už pořád!
    Děkuji paní za recept.

    • Re: Komentář k receptu Domácí tukové rohlíky Libchen 26.03.2016 08:21:23

      ahoj @Zuzana,
      dobre si spravila s tou husacou masťou, rohlíky sú ešte chutnejšie a vláčnejšie :-)
      Židia používajú iba husaciu masť, dokonca pri pečení svojho sviatočného chleba Chala.
      som rada, že rohlíky chutili, tvoj komentár ma veľmi potešil :-)
      dakujem.
      nech sa ti darí!

  • rohlíky evabo 08.02.2016 01:02:28

    kolik ks rohlíkú je přibližně z této dávky?

Nalezeno receptů: 11
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Domácí tukové rohlíky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept