reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí tukové rohlíky

Recept na křupavé domácí rohlíky s mimořádně pozitivním ohlasem, upekla jsem a mohu jen potvrdit.


  • 3,4

    79×

    3,4 79
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 771 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 002 hodnocení

Jak přežít horko: Zkuste melounovou limonádu!

5. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 729 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 815 hodnocení

Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu

5. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 203 hodnocení

Jen se po něm zapráší! Třešňový koláč z tvarohového těsta krok za krokem

4. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 601 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 774 hodnocení

Videorecept: Grilované smetanové brambory a cuketový salát

4. 7. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 672 hodnocení

Voňavé letní pečení: Křehký koláč s lesním ovocem krok za krokem

3. 7. 2020

Postup přípravy

Do mísy dáme hladkou mouku, promícháme se solí a vyhloubíme jamku, do které rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut. Přidáme domácí vepřové sádlo, promícháme vidličkou a vymícháme pomocí hnětacích háků na nelepivé, poloměkké a pružné těsto. Pokud by těsto lepilo, přidáme trochu mouky. Dno mísy i těsto jemně pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme ho na teple vykynout na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou desku a rozdělíme asi na 80 gramové bochníčky, které rukou zakulatíme. Každý bochníček jednotlivě rozválíme válečkem na rovnoramenný trojúhelník, který od nejdelší strany napevno stočíme do rohlíku, dlaněmi ho ještě rozválíme do délky a uložíme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme vzdušnou čistou utěrkou, aby rohlíky neokoraly, a necháme na teple kynout asi 40 minut.

Rohlíky klademe dále od sebe, protože kynutím zvětší svůj objem. Když rohlíky vykynuly, potřeme je jemně studenou vodou. Mezitím rozehřejeme troubu na 220 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Nebojte se toho, mnozí pečou tyto rohlíky i na 250 °C.

Na spodek trouby dáme starší plech, na který nalijeme asi 250 ml horké vody, aby se vytvořilo dostatečné množství páry. Dále rychle vložíme plech s rohlíky do trouby na střední rošt, aby moc neunikla pára a rohlíky pečeme v páře při této teplotě asi 7 minut, přitom sledujeme přes okénko v dvířkách, zde se rohlíky už dostatečně nadzvedly. Pokud ano, vybereme plech s vodou a dopečeme při stejné teplotě do námi požadované zlatohnědé barvy a dokřupava. U mně to bylo 7 minut, pozor, každá trouba peče jinak, proto musíme rohlíky během pečení sledovat!

Upečené rohlíky vybereme z trouby a necháme chladnout na mřížce. Domácí tukové rohlíky nejlépe chutnají čerstvé ještě teplé, ale vláčné jsou i druhý den. U nás doma rychle zmizely, proto tedy příště je radši připravím hned z dvojnásobné dávky.

Místo vody můžeme použít vlažné mléko. Hladkou mouku smícháme s polohrubou moukou půl na půl a domácí vepřové sádlo s máslem použijeme také půl na půl. Případně použijeme jen máslo. Žádné vejce se do těsta nedává. Rohlíky můžeme potřít místo vody mlékem nebo vaječným bílkem. Rohlíky potom posypeme například hrubou solí, mákem, sezamem, lněným semínkem, zkrátka vždy podle chuti a výběr je jen na vás.

Základní recept na křupavé domácí a mimořádně chutné tukové rohlíky. Všichni víme, že není nad vlastní domácí pečivo, které je nesporně mnohem kvalitnějším než kupované v obchodě a nepoměrně levnější. Z tohoto základního těsta můžeme upéct stejně výborný chléb, žemle, pletýnky nebo dokonce umotat veku.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí tukové rohlíky

    Celkový počet komentářů: 21
    • Anička Kolářová
      Anička Kolářová

      Rohlíky jsem zkoušela dnes podruhé. A dokonalost. Dávám kynout jak těsto tak rohlíky do trouby pootevrene vyhřáté na 50. � Čas se pak zkrátí na polovinu � jsem prostě nedočkavec. Bochanks dělám tedy menší. Mě vychází na 40g. A mám pak 10 rohlíku. Těsto krásně kyne, a parádně se s ním pracuje. Sádlo nevím zda má být rozehrát ale já ho dávám půl na půl. Takové polorozehrate.
      Právě teď máme na stole čerstvé vynikající rohlíky. Kopovane už unas nikdy nebudou. Děkuji za recept

      06.05.2020 09:41:37

    • Lucka
      Lucka

      Děkuji za tento recept. Rohlíky se povedly hned na poprvé a byly výborné. Dnes dělám znovu akorát jsem zkusila přidat celozrnnou mouku tak uvidíme jak budou vypadat. :)

      15.04.2020 17:49:01

    • Eliška
      Eliška

      Mňam super rohlíky

      Včera jsem zkoušela a dnes dělám další. Asi začnu dělat dvojí dávky. Super recept

      04.04.2020 11:24:55


    • Honza
      Honza

      Domaci tukove rohliky

      Super recept, rohliky se moc povedly! Dekujeme! :-)

      13.03.2020 18:23:10

    • Jana
      Jana

      Komentář k receptu Domácí tukové rohlíky

      Rohlíky jsem z tohoto receptu opravdu zkusila, a jsou výborné :) i druhý den jsou měkké a mají výbornou chuť. Zkoušela jsem i z jiného receptu ale tento se nám osvědčil a všem moc chutnalo :) Vřele doporučuji :)

      11.09.2019 10:32:07

    • Denisa Sahulová
      Denisa Sahulová

      Jste trochu zapomněli mléko ne?!

      19.10.2018 23:24:45

    • Jana
      Jana

      Tak lidičky,jdu to vyzkoušet,přečetla jsem si vaše příspěvky,a snad se podaří i mě...zatím jsem tedy domácí rohliky nedělala.Jen mě napadla jedna otázka,kolik těch rohlíku vlastně bude-udělám z těsta alespon deset rohlíku? :)

      29.08.2018 14:35:22

    • Jarys
      Jarys

      Zkusil jsem, opravdu se to povedlo

      jen tu druhá část pečení bez vody jsem natáhl na 18 minut a teplotu 230°C. Chuť rohlíků výtečná...Jako ze soukromé profesionální pekárny

      13.01.2018 17:00:42

      • Libchen
        Libchen

        Re: Zkusil jsem, opravdu se to povedlo

        Ahoj Jarys, no vida, něco nové si mne naučil :-) Jsem moc ráda, že se Ti povedli rohlíky a děkuji za hezký komentář :-)

        13.01.2018 17:10:05


    Nalezeno receptů: 21
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Domácí tukové rohlíky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.