reklama
hledat uživatel
       

Domácí tlačenka

Na výrobu použijeme vepřovou hlavu, kolínka, nohy. Na lepší druh dáme ramínko, bůček, jazyk, játra i jiné maso.


  • 3,4

    197×

    3,4 197
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty


Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 530 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 803 hodnocení

Milujete chuť sušených rajčat? Připravte si domácí a levnější variantu

24. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 651 hodnocení

Provoní celou kuchyň! Francouzský hruškový koláč s polevou krok za krokem

23. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Když máte hub plné košíky: Pusťte se do zavařování

23. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Recept na houbovou smaženici krok za krokem

22. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 527 hodnocení

Recept na cheesecake s borůvkami krok za krokem

22. 8. 2019

Postup přípravy

Důkladně očištěné a umyté maso zvolna vaříme, ne však zcela doměkka (ani kůži, kterou používáme jako spojovací materiál). Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a na sádle ji osmažíme.

Vařené maso pak odkostíme, vařený jazyk sloupneme z kůže a vše nakrájíme na kostky podle druhu tlačenky. Libové maso na větší, tučné maso na drobnější.

Játra nakrájíme na plátky 1,5 - 2 cm silné a spaříme je horkou vodou tak, aby nebyla uvnitř syrová, ale ne tak, aby byla příliš spařená a tvrdá. Až potom i játra nakrájíme na drobné kostky.

Vše dáme do větší nádoby spolu s cibulí, přidáme vývar z masa (ale sebereme tuk), dochutíme česnekem, solí a kořením. Dobře promícháme.

Takto připravenou směs plníme do obalů, zavážeme a vkládáme do horké vody. Vaříme asi 1,5 až 2 hodiny. Pak tlačenky vyndáme, opláchneme a jemně propícháme, abychom je zbavili vzduchu.

Při chladnutí je obracíme, aby maso, koření a kůže byly rovnoměrně rozloženy.

Domácí tlačenku podáváme s octem, s cibulí a s krajícem dobrého tmavého chleba. Záleží však na chuti.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí tlačenka

    Celkový počet komentářů: 11
    • moravak
      moravak

      Komentář k receptu Domácí tlačenka

      Játra tam nepatří zeptejte se jakéhokoliv řezníka

      10.03.2015 18:52:21

      • marian
        marian

        Re: Komentář k receptu Domácí tlačenka

        Recept našeho řezníka :
        půl vepřové hlavy, 1,5 kg vepřových kolen, 1 kg vepřových jazyků, 0,5 kg vepřových jater, 1 cibuli, 0,8 litru masového vývaru. Na 1 kilo tlačenky pak potřebujeme 30 g soli, 2 g pepře, 0,2 g majoránky, 0,5 g nového koření a 6 g třeného česneku.

        15.03.2015 21:09:24

    • fabregas
      fabregas

      a to klidně výměnou za játra, tlačenka bez srdíčka, to ne.

      23.04.2013 11:32:24


    • zuzaspreitzer
      zuzaspreitzer

      korenim ani cesnekem sem nesetrila, jenom sem nedala zadne jatra a je to bajecne

      04.12.2011 20:38:16

    • Řeznictví U Řezbů
      Řeznictví U Řezbů

      Tlačenkové dorty

      Zkuste tlačenkové a narozeninové dorty z Řeznictví U Řezbů - http://www.reznictvi.com/

      09.01.2010 12:30:34

    • Mirecek-ba
      Mirecek-ba

      Doporucujem jatra nedavat, fakt ne,budete mat skazenu celu tlacenku,jatra maju typicku chut.

      24.12.2009 09:21:16

    • razdvarazdva
      razdvarazdva

      Tlačenka - poznámka

      Po naplnění nakrájeného masa do příslušného obalu je zbytečné tlačenku vařit. Pochopitelně musí být uvařena i játra. Stačí obal řádně zavázat, v horní části jej několikrát propíchnout a nechat chladnout. Když tlačenka chladne, několikrát ji obrátíme. Vaření je pozůstatkem dřívější doby, když se tlačenka plnila do žaludků, měchýřů, případně hovězích střev.Tehdy totiž umělé obaly nebyly. Vhodné je uvařit kůže zvlášť, jemně pomlet je na masovém mlýnku a s vývarem, v němž se vařily je přidat do namíchaného masa před plněním do obalu. Mám to odzkoušené a tlačenka je vždy výborná.

      17.07.2007 18:09:46

      • jome
        jome

        Re: Tlačenka - poznámka

        Víte proč se tlačenka po naplnění do střeva znovu vaří: Protože čím déle ji vaříre-alespon dvě hodiny-tím máte čirejší rosol.Má krásnou stkrukturu, rosol je nádherně sklovitý.Bez vaření je matná, bez barvy.

        16.02.2013 04:43:42


    Nalezeno receptů: 11
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Domácí tlačenka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.