reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Domácí sushi

Můj osvědčený recept na sushi s upozorněním na některé omyly při jeho přípravě.


  • 4,3

    94×

    4,3 94
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 815 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 032 hodnocení

Podzim a naše nálada

22. 9. 2020

Bábovka

4,7 1 752 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 848 hodnocení

Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo

22. 9. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 142 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 218 hodnocení

Narodili jste se ve znamení Váhy? Několik tipů a receptů do vašeho jídelníčku

22. 9. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 612 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 798 hodnocení

Zdravý oběd snadno a rychle: Batátové noky se špenátem krok za krokem

22. 9. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 695 hodnocení

Houby 3.díl

21. 9. 2020

Postup přípravy

Rýže: koupíme speciální sushi rýži, vyznačuje se tím, že je krátká. Rýže musí být ve finále lepivá, ale nerozvařená. Rýži propereme ve studené vodě, dokud není voda čirá, někdy to trvá hodně pokusů, tak lze i nechat nějakou dobu ve studené máčet. Poté jí dáme ve studené vodě vařit. Až dojde k varu, necháme ještě 10 minut vařit, poté 20 minut dojít v teple, celou dobu neodklápíme pokličku.

Připravíme si lžíci nebo dvě rýžového octa (pokud není rýžový, lze nahradit třeba jablečným), lžičku cukru a soli, směs ohřejeme a nalijeme do rýže, promícháme a necháme rýži vystydnout.

Kolem rolovací podložky (vypadá jako podložka ze špejlí) si nachytáme wasabi (zelený křen, není to drahé, vydrží to dlouho a dá se to pužít např. i na křenovou pomazánku), na špalíky (cca tlusté jako malíček, dlouhé jak to jde) ryby (doporučuji losos filet, pro náročnější tuňák - ryby nikdy ne z mražených!) a zralé avokádo nebo okurka salátovka. Nachystáme si sushi řasy (nori). Dále k ruce utěrku, nůž a mísu s ledovou vodou.

Plát řasy si nejlépe rozpůlíme podélně, začátečníci a ti, co mají rádi sushi mohutnější, mohou nechat plát celý. Položíme lesklou stranou na rolovátko, spodní kraj ke spodnímu kraji. Navlhčíme ruku ve vodě, nabereme hrst rýže, rozprostřeme po celé ploše řasy krom horního okraje. Doprostřed rýže podélně položíme rybu a okurku/avokádo, prstem nabereme wasabi (malinko!) a poťukáme podél ryby po rýži (jako bychom dělali čáru z wasabi, ale nemáme na prostě tolik wasabi, to bychom měli moc pálivé). Začneme rolovat odspoda řasu do rolády, podložka pokračuje rovně, řasa se zaroluje dovnitř. Nakonec můžeme zmáčknout ze čtyř stran, aby nám rolka držela a utvořil se čtverec (nebo necháme válce), pokud je řasa suchá, na začátku procedury ji jemně pokropíme vodou. Váleček rozkrojíme na 6-8 kousků.

Podáváme s hůlkami či lze jíst prsty (původně mělo sushi funkci jako naše chlebíčky). Sushi namáčíme do sojové omáčky a přikusujeme nakládaný zázvor.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí sushi

    Celkový počet komentářů: 9
    • Pavča
      Pavča

      Komentář k receptu Domácí sushi

      Skvelý recept. Dnes vyzkoušen a jsem spokojená s vysledkem.

      16.03.2017 18:02:25

    • Romana
      Romana

      Recept dobrý, chválím a také opravuji, že zelenina nebo ryba se roluje od začátku,
      aby byla uprostřed. Jinak díky za tip.

      21.01.2017 21:43:59

    • Honza
      Honza

      Komentář k receptu Domácí sushi

      Vyzkoušel jsem, vyšlo mi to líp než jsem čekal, chutnalo nám. Děkujeme.

      16.10.2015 20:54:29


    • Cink
      Cink

      Zelenina, či ryba se vždycky roluje od začátku, nikdy se nedává doprostřed. Suroviny potom nejsou hezky uprostřed, ale ošklivě při krajích, jako na fotce ;)

      01.04.2013 13:44:09

    • sarinka (tecka) majerova
      sarinka (tecka) majerova

      A kolik se tam dá vody?

      24.03.2013 15:40:20

    • simona
      simona

      chyba v zazvoru

      Zázvor.je zvaný jako čistič chutí,v žádném případě neprikusujeme!!!!!. Zazvor.se v originále.používá na vyčištění chutí mezi jednotlivými druhy sushi!!!

      25.12.2012 21:19:26

    • petr
      petr

      díky za pěkný návod na přípravu sushi, pokud byste ale chtěli více receptů na různé druhy sushi koukněte na http://www.e-sushi.cz/recepty- sushi-kucharka.p60.html, tam mají spoustu zajímavých receptů a pěkných návodů na přípravu sushi

      Petr

      25.10.2012 12:05:41


    Nalezeno receptů: 9

    Přidat příspěvek k receptu Domácí sushi

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.