Domácí sushi

2 hod | hlavní chod | japonská kuchyně | recept zobrazen: 146999x
Můj osvědčený recept na sushi s upozorněním na některé omyly při jeho přípravě.
Komentáře receptu 9
Uvařil jsem to (Recept vařilo 7 lidí)


Postup přípravy receptu

Rýže: koupíme speciální sushi rýži, vyznačuje se tím, že je krátká. Rýže musí být ve finále lepivá, ale nerozvařená. Rýži propereme ve studené vodě, dokud není voda čirá, někdy to trvá hodně pokusů, tak lze i nechat nějakou dobu ve studené máčet. Poté jí dáme ve studené vodě vařit. Až dojde k varu, necháme ještě 10 minut vařit, poté 20 minut dojít v teple, celou dobu neodklápíme pokličku.

Připravíme si lžíci nebo dvě rýžového octa (pokud není rýžový, lze nahradit třeba jablečným), lžičku cukru a soli, směs ohřejeme a nalijeme do rýže, promícháme a necháme rýži vystydnout.

Kolem rolovací podložky (vypadá jako podložka ze špejlí) si nachytáme wasabi (zelený křen, není to drahé, vydrží to dlouho a dá se to pužít např. i na křenovou pomazánku), na špalíky (cca tlusté jako malíček, dlouhé jak to jde) ryby (doporučuji losos filet, pro náročnější tuňák - ryby nikdy ne z mražených!) a zralé avokádo nebo okurka salátovka. Nachystáme si sushi řasy (nori). Dále k ruce utěrku, nůž a mísu s ledovou vodou.

Plát řasy si nejlépe rozpůlíme podélně, začátečníci a ti, co mají rádi sushi mohutnější, mohou nechat plát celý. Položíme lesklou stranou na rolovátko, spodní kraj ke spodnímu kraji. Navlhčíme ruku ve vodě, nabereme hrst rýže, rozprostřeme po celé ploše řasy krom horního okraje. Doprostřed rýže podélně položíme rybu a okurku/avokádo, prstem nabereme wasabi (malinko!) a poťukáme podél ryby po rýži (jako bychom dělali čáru z wasabi, ale nemáme na prostě tolik wasabi, to bychom měli moc pálivé). Začneme rolovat odspoda řasu do rolády, podložka pokračuje rovně, řasa se zaroluje dovnitř. Nakonec můžeme zmáčknout ze čtyř stran, aby nám rolka držela a utvořil se čtverec (nebo necháme válce), pokud je řasa suchá, na začátku procedury ji jemně pokropíme vodou. Váleček rozkrojíme na 6-8 kousků.

Podáváme s hůlkami či lze jíst prsty (původně mělo sushi funkci jako naše chlebíčky). Sushi namáčíme do sojové omáčky a přikusujeme nakládaný zázvor.

Elík autor receptu:

Domácí sushi

Počet přidaných receptů: 75

Ingredience

4,3
skvělý recept
71 hlasujících
  • Recept Domácí sushi - sushi 2
  • Recept Domácí sushi - Sushi 1


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí sushi

Celkový počet komentářů: 9
  • chyba v zazvoru simona 25.12.2012 21:19:26

    Zázvor.je zvaný jako čistič chutí,v žádném případě neprikusujeme!!!!!. Zazvor.se v originále.používá na vyčištění chutí mezi jednotlivými druhy sushi!!!

    • Re: chyba v zazvoru Vojtěch 20.10.2013 16:02:05

      Pokud ho nepřikusujete (jako "čistič"), co s ním děláte? Necháváte ho lítat okolo Vaší hlavy?

      • Re: Re: chyba v zazvoru Veronika 29.05.2017 11:48:37

        Paní Simona myslí, že ten zázvor se nejít současně s tím sush, jako třeba wasabi a omáčka, ale že si dáte třeba 3 kousky s lososem a pak si sníte jeden samotný kousek toho zázvoru a a dáte si jiný druh sushi...Takhle asi bylo myšleno to " přikusování "

  • Komentář k receptu Domácí sushi Pavča 16.03.2017 18:02:25

    Skvelý recept. Dnes vyzkoušen a jsem spokojená s vysledkem.

  • pochvala Romana 21.01.2017 21:43:59

    Recept dobrý, chválím a také opravuji, že zelenina nebo ryba se roluje od začátku,
    aby byla uprostřed. Jinak díky za tip.

  • Komentář k receptu Domácí sushi Honza 16.10.2015 20:54:29

    Vyzkoušel jsem, vyšlo mi to líp než jsem čekal, chutnalo nám. Děkujeme.

  • Zelenina, či ryba se vždycky roluje od začátku, nikdy se nedává doprostřed. Suroviny potom nejsou hezky uprostřed, ale ošklivě při krajích, jako na fotce ;)

  • A kolik se tam dá vody?

  • díky za pěkný návod na přípravu sushi, pokud byste ale chtěli více receptů na různé druhy sushi koukněte na http://www.e-sushi.cz/recepty- sushi-kucharka.p60.html, tam mají spoustu zajímavých receptů a pěkných návodů na přípravu sushi

    Petr

Nalezeno receptů: 9
Přidat příspěvek k receptu Domácí sushi
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept