reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí sušené maso

Sušené maso je velmi chutná a energeticky bohatá pochoutka nejen na cesty, která se navíc nekazí.


  • 4,5

    161×

    4,4 161
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

marináda



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Postup přípravy

Vybereme pěkné a neprorostlé hovězí maso, osvědčený je roštěnec. Maso důkladně očistíme a necháme v mrazáku lehce ztuhnout. Než budeme dále pracovat s masem, budeme se věnovat přípravě marinády. Smícháme všechny ingredience a snažíme se vše co nejlépe promíchat. Zejména sůl silně třeme a mícháme, aby se rozpustila.

Po cca půl hodině maso vyndáme a nakrájíme na tenké plátky o síle několika milimetrů a vložíme do marinády. Všechny kousky dobře natřeme a ukládáme na těsno do mísy. Zbytkem marinády maso zalijeme a přiklopíme talířem, který dobře těsní. Maso uložíme do chladu a nejlépe zatížíme několika kameny či jiným závažím odhadem o váze 4kg.

Maso by se mělo marinovat přibližně 10 hodin, tedy ideální je nechat ho přes noc. Když je maso připravené k sušení, napícháme ho na špejle tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly a zavěsíme do trouby. Kvůli odkapávající šťávě dáme pod maso pekáč. Prvních 45 minut maso sušíme na 75°C a pak dosušujeme přibližně 9-12 hodin na 55°C. Na závěr sušení opět na 10 minut zvýšíme teplotu na 75°C. Že je maso dobře usušené poznáme podle toho, že se se láme.

Po dokonalém vychladnutí sušené maso uložíme do dózy a dáme ho na temné místo. Doba trvanlivosti sušeného masa je pak přímo úměrná tomu, jak rychle ho sníte.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí sušené maso

    Celkový počet komentářů: 57
    • Luky
      Luky

      PODROBNE O MASE, NUTRIENTECH + 2 RECEPTY

      Vse v nejnovejsim uzitecnem clanku o susenem mase /jerky/ -- https://www.slimming.cz/susene -maso/

      18.09.2019 11:54:44

    • mrauk
      mrauk

      ta marinada to je hnus

      jak může takovýto server doporučit použití grilovacího koření- přesolená směs plná škodlivých glutamátů, když si to každý může namíchat sám. sójovka to samé, taky glutomát

      22.02.2014 16:21:27

      • hellfish
        hellfish

        Re: ta marinada to je hnus

        Ty blbnoune, si nekoukej se na TV. Glutamát obsahuje 90% zeleniny. Doporučuji všem zapomenou na glutamáty, jedině že máte alergie. Glutamát je v zelenině, a jestli je něco zeleninového bez glutamátu, tak dobrou chuť.

        27.07.2014 21:23:07


      • hellfish
        hellfish

        Re: ta marinada to je hnus

        Jo a chlastej aktimel, denně 10 kousku a uvidíš že tě ta tvoje TV zabije. Zdravější jak aktimel je pivo a obsahuje víc energie jak red bull a jak vaše tatranka, prase co žere tatranku je pro mě opravdu labužník. Takový svinstvo bych do pusy už nedal. Tam máš ty imbecile tolik sraček že ti naroste druhá hlava, v tvém případě třetí.

        27.07.2014 21:27:49

      • ivan14
        ivan14

        Re: ta marinada to je hnus

        Já nechápu, co je na glutamátu škodlivého (kromě předávkování), když je běžnou součástí obilovin a denně ho spořádáme slušné množství. V glutasolu je přidaný do soli, a prakticky ho předávkovat nelze, protože jídlo by bylo přesolené do nepoživatelnosti. Stejný nesmysl je považovat pragandu za zdraví škodlivou, ze stejného důvodu - zdraví škodlivá koncentrace dusitanu by byla nepoživatelná. Lidé, neblbněte.

        10.04.2017 19:26:04

      • Jan
        Jan

        Re: ta marinada to je hnus

        Pro Číňany a zbytek Azie jsou glutamáty nedílnou součástí stravy.Jsou na tom se zdravím každopádně lépe než mi,knedlíkáři.Lidi neblbněte,a nemechte se manipulovat bezglutamátovými reklamami.Jde jen o kšeft.

        04.08.2019 23:11:41


    Nalezeno receptů: 57
    |< << 123456 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Domácí sušené maso

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.