reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

5. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Domácí šunka

Domácí šunka

Pokud si chcete pochutnat na masném výrobku, který je zaručeně z masa, pusťte se do tohoto receptu.


  • 3,9

    57×

    3,9 57
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

26. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky

25. 10. 2020

Postup přípravy

Maso omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme na kousky. Zaleží jen na vás, jak velké budou, podle toho bude mít domácí šunka mozaiku. Bůček semeleme.

Maso na kousky a semletý bůček dáme do mísy a přidáme sůl, moučkový cukr, mléko a vodu. Vše hodně důkladně promícháme a přikryté potravinářskou fólií uložíme do ledničky . Necháme 2 dny uležet.

Do formy na domácí šunku vložíme mikrotenový sáček a plníme ho masovou směsí. Musíme důkladně maso upěchovat, aby se nám šunka po uvaření nerozpadala. Formu naplníme, uzavřeme, postavíme do vhodné nádoby s vodou, tak aby voda při vaření nešla přes formu a vaříme 2,5 hodiny na mírném plameni. Aby se voda jen tak táhla, jako když vaříte vývar.

Po uvaření necháme domácí šunku vychladnout, vyjmeme ji z formy, krájíme a podáváme.

Tímto množstvím naplníte 2 formy. Pokud nevlastníte formu na šunku, je možné ji vařit v sáčku na tlačenku.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí šunka

    Celkový počet komentářů: 28
    • provid
      provid

      aby se nesypala

      Pozdravení všem "řezníkům amatérům" jedna malá rada, po 12 hodinách co se dá základ uležet a zrát na 1kg masa přidejte zarovnanou lžičku Agaru a propracujte. A nechte dalších 12 hodin uležet. Jinak nepoužívám šunkovat ale hrnec a na vrch přijde 8 kg nerezový kotouč. :-\ Následně celé do pomalého hrnce a na nízký stupeň to nechám vyběhnout na 85°C přepnu na udržování teploty a 2,5 hoďky dusím. A paráda. Samozřejmě Praganda a med. A je to

      10.12.2013 16:37:39

    • Hungry
      Hungry

      Hungryho shunka

      Děkuji autorce receptu i všem přispivatelům. Z každého jsem si vzal něco. Nakonec jsem použil 2kg vepřové kýty pokrájenou na 1x1cm, 15g kuchynské soli, 5g prady, lžičku medu a 150ml vývaru z vepř. kůží, vše odleželé 24hod v lednici. Vařil jsem to v šunkovarech při 70-75°C 4hodiny. Šunka je krásně růžová, chutná výborně. Příště zkusím dát 200ml vývaru, protože řeším, že šunka nedrží tak, jak bych si představoval. Možná i doba hnětení bude mít vliv. Pokud někdo ví, v čem je zakopaný pes a jak zvýšit soudržnost, budu rád radu.

      25.05.2012 00:40:58

      • dědek z Moravy
        dědek z Moravy

        Re: Hungryho shunka

        Před 55ti lety jsem se vyučil jako řezník a uzenář u bývalé firmy SEIDL (Praha Vinohrady) Její specialitou byla Pražská šunka (zadní kýta s kostí). Šunka musela nejen vonět vařeným masem (to dokáže i tlačenka), ale musela být i jemně zauzená. To znamená jemná vůně uzeného a zlatavohnědá barva.
        Domácí šunku jsem tedy dělal asi takto, Vzhledem k možnosti zauzení, byla v tlačenkovém obalu. Aby drželo maso pohromadě a nebyly tam bublinky vzduchu.¨, byla část nakrájená a část jemně semletá (na prát, jako v šunkovém salámu)
        Rychlosůl (pragandu) jsem nedával. Je v ní sanitr a to je jedovaté svinstvo. Pro dosažení růžové barvy stačí trochu cukru. Množství soli atd, doba a teplota vaření, je celkem v souladu s uváděnými recepty. Jen po uvaření šunku pověsím na pár hodin do udírny a STUDENÝM KOUŘEM lehce provoním. Teprve potom se tomu dá říkat ŠUNKA.

        25.12.2012 17:49:25


    • kamila
      kamila

      Už jsem ji dělala a je to víborná věc.. Jen jsem ji neměla růžovou, netušíte proč.
      Dík Kamila

      21.06.2011 09:17:23

      • Jerry
        Jerry

        důležité je dodržení teploty tzn.80"C a nesmí přijít do styku s vodou

        21.06.2011 09:21:12

      • máma
        máma

        Růžová není právě proto,že je domácí a nedáváte tam žádnou chemii. Jak je to u všech prodávaných masných výrobků - jsou narvané éčkama...

        21.06.2011 16:01:36

      • koka
        koka

        To vůbec nevadí.Domácí šunka má jinou barvu proto,protože neobsahuje různé chemické ustalovače a barviva.Pokud chutná je vše v pořádku :-)

        16.02.2012 15:10:11

      •  Qvido
        Qvido

        Růžovou barvu udělá rychlosůl, běžně se koupí v drogerii. Na kilo a čtvrt masa patří dvě kávové lžičky kuchyňské soli, lžička rychlosoli a lžička cukru. To se rozmíchá v decilitru vody, naleje na pokrájené maso, důkladně promíchá a nechá v chladničce dva dny.. Pak se ve vodní lázni cca dvě hodiny při 75 až 80 stupních (v řádně utaženém šunkovaru) „vaří’ a nakonec nechá vychladnout. A šunka je výborná (s tvrdým y).

        09.08.2013 10:52:16

      • provid
        provid

        Text komentáře byl smazán.

        Text komentáře byl smazán.

        10.12.2013 16:36:24


    Nalezeno receptů: 28
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Domácí šunka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.