reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí šunka z vepřové panenky

Domácí šunka z vepřové panenky je lahodná a šťavnatá. Žádná kupovaná šunka se jí nikdy nevyrovná, je to prostě pochoutka pro fajnšmekry. Tento úžasný recept mám od mého přítele.


  • 2,1

    18×

    2,1 18
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Postup přípravy

Vepřovou panenku odblaníme, omyjeme a osušíme. Nejprve 200 g panenky semeleme na masovém mlýnku. Tato hmota bude tvořit spojení v naší šunce. Následně 800 g panenky pokrájíme na malé kostky o hraně cca 0,5 cm a přidáme k mletému masu v míse robota. Dále ochutíme rychlosolí (Praganda - řeznická sůl), která zajistí šunce pěknou růžovou barvu šunky.

Můžete namítat, že tato sůl obsahuje škodlivý dusitan sodný, avšak přidává se v povoleném množství běžně řezníky do různých uzenin, které normálně konzumujeme. Tato sůl jednak konzervuje, přitom zajistí pěknou barvu a ochutí šunku solí. Maso bez ní bude mít po uvaření nechutnou šedou barvu.

Do masové směsi přidáme cukr moučka, čerstvě mletý černý pepř, případně můžeme přidat další ochucení jako například česnek, olivy apod. Přilijeme studenou ledovou vodu a pomocí mísících háků vymísíme lepkavou mazlavou hmotu, což robotem trvá asi 5 až 15 minut v závislosti na typu a výkonu robota.

Pokud robota nemáme, klidně mísíme pořádně rukama i více než 20 minut, dokud nedostaneme hmotu popisované konzistence. Hmotu pořádně natlačíme do šunkovaru vystlaného igelitovým sáčkem určeným na vaření šunky.

Šunkovar uzavřeme a takto naplněný odložíme na 48 hodin do chladničky. Zatím se propojí chutě a náležitě se směs konzervuje rychlosolí a cukrem. Kdo nemá šunkovar, naplní připravenou směs do rukávu na tlačenku, pořádně natlačí na těsno, oba konce pevně sváže a ostatní postup je stejný.

Po dvou dnech vložíme šunkovar do vyšší užší nádoby se studenou vodou, pomalu přivedeme do mírného varu a za kontroly teploměrem vaříme 120 minut při teplotě, která nesmí přesáhnout 80 °C.

Uvařenou šunku v šunkovaru nebo tlačenkovém rukávu vybereme, zchladíme pod tekoucí studenou vodou a dáme ještě na několik hodin vychladit do chladničky. Vychlazenou domácí šunku vybereme ze šunkovaru a pokrájíme na tenké plátky.

Na domácí šunce z vepřové panenky si pochutnáváme na čerstvém domácím chlebu anebo čerstvém domácím pečivu s přílohami podle naší chuti (sýr, vejce uvařené natvrdo, různá zelenina apod.), případně jen na šunce samotné.

Tato šunka je z kvalitního čistého libového masa lahodné chuti, neobsahuje žádnou přebytečnou vodu a jiné příměsi z kůže, odřezků, blan a zahušťovadla, Žádná kupovaná šunka se jí nevyrovná, přitom je krásně šťavnatá.

Vepřová panenka je dost drahá surovina, avšak koupila jsem ji v akcii 5,90 € za 1 kg a přihlédneme-li k absolutní kvalitě šunky, je to velmi přístupná cena, bohatě se vyplatí její domácí výroba v každém směru.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Domácí šunka z vepřové panenky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.