reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Na domácí šunku použijeme 1 kg masa. Může být vepřové, kuřecí nebo krůtí. Maso nakrájíme na menší kousky a prosolíme. Kuřecí, krůtí nebo králičí maso můžeme prosolit normální solí, pak ještě přidáme cukr. Vepřové solíme rychlosolí (pragandou), po ní vepřové pěkně zčervená, cukr být nemusí. U bílého masa praganda není třeba, protože maso nám nezčervená. Přidáme vodu a dobře prohněteme, až se vytvoří lepkavá hmota.Též můžeme přidat různé koření podle chuti. Jednou jsem tak vytvořil šunku v podobě klobásy, ale o průměru šunkovaru.

Pak vložíme hmotu na domácí šunku do šunkovaru, který nejdříve vyložíme igelitovým sáčkem a dobře upěchujeme, tím vytěsníme všechen vzduch. Šunkovar vložíme do lednice na 2 dny uležet. Po dvou dnech vaříme domácí šunku od strejdy Pavla 2 hodiny při 80 °C.

Domácí šunku od strejdy Pavla po uvaření dobře vychladíme a podle chuti podáváme.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Domácí šunka od strejdy Pavla

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.