reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Domácí špenátové gnocchi se žampionovou omáčkou

Nejlepší jsou domácí těstoviny - jsou chutnější a levnější než koupené. Přidávám můj recept na gnocchi se špenátem a bílou žampionovou omáčkou.


  • 2,7

    19×

    2,6 19
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

omáčka

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 043 hodnocení

Pečeme s jablky: Hraběnčiny řezy nikdy nezklamou!

25. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 761 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Recept na výbornou bramboračku s houbami krok za krokem

25. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Kvíz: Jak dobře znáte světovou gastronomii?

25. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 616 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí pečené čaje

24. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

Už se to blíží! Co uvařit na svatého Martina?

24. 10. 2020

Postup přípravy

Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky a téměř rozvaříme ve vroucí osolené vodě. Brambory scedíme, ještě horké protlačíme mačkadlem na brambory na kaši a necháme úplně vychladnout. Nejvhodnější je vařit moučné brambory - varný typ C.

Mezitím očistíme cibuli, pokrájíme na kostky, očištěný česnek příčně na plátky a žampiony na plátky. Čerstvý listový špenát odstopkujeme, omyjeme a krátce povaříme asi 2 - 3 minuty. Špenát scedíme a propláchneme ledovou vodou, aby si zachoval pěknou zelenou barvu. Špenát necháme na cedníku dobře odkapat od vody, zbytek vody ještě pořádně vytlačíme rukama a posekáme na jemno nožem nebo sekáčkem. Můžeme použít i mražený listový špenát, necháme ho rozmrazit a další postup je stejný.

K vychladlým bramborám přidáme posekaný špenát, vejce, po troškách přidáváme polohrubou mouku a rukama zpracujeme na poloměkké nelepivé těsto. Pokud by těsto ještě lepilo, můžeme ještě přidat trochu mouky, ale ne moc, aby gnocchi nebyly tuhé, ale zůstaly lehké a nadýchané.

Zpracované těsto na dobré pomoučněné desce rozdělíme na 3 části a z každé vyválíme asi jako prst silný dlouhý váleček, který ostrým nožem pokrájíme na asi 2 cm široké kousky a zlehka je zakulatíme mezi dlaněmi. Tyto malé kuličky rýhujeme tak, že zlehka přitlačíme část vidličky na povrch. Je známo, že rýhy na těstovinách dobře nabírají omáčku.

Velký hrnec s osolenou vodou dáme nad plamen a vodu přivedeme k varu. Než začne voda vřít, připravíme si omáčku. Na směsi rozehřátého másla s olivovým olejem orestujeme cibuli do sklovita, přidáme plátky česneku, necháme pěkně rozvonět - asi 1 minutu. Přidáme plátky žampionů, které na prudkém ohni opečeme do hněda, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, posypeme hladkou moukou, opražíme za stálého míchání, přilijeme mléko, povaříme na hustou omáčku - asi 10 minut, přilijeme sladkou smetanu, necháme povařit, odstavíme a hotovou omáčku udržujeme v teple.

Do vroucí vody vložíme po menších částech gnocchi, podebereme vařečkou, aby se nepřichytily na spodek, když voda znovu začne vřít promícháme a vaříme doměkka, když vyplavou na povrch. Gnocchi jsou uvařené asi za 3 - 4 minuty od bodu varu.

Uvařené gnocchi scedíme, ale neproplachujeme studenou vodou, aby si zachovaly všechnu chuť a necháme dobře odkapat od vody. Gnocchi dáme do jenské mísy, aby zůstaly teplé. Když všechny gnocchi uvaříme, netřeba je promastit ničím, neslepí se. Na pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem a postupně gnocchi opečeme, aby byly na povrchu zlehka do červena a do křupava. Takto opečené gnocchi jsou velmi chutné.

Domácí špenátové gnocchi nabereme na talíř, přelijeme žampionovou omáčkou, posypeme posekanou petrželovou natí a podáváme horké. Jde o velmi chutné domácí gnocchi se špenátem doplněné jemnou bílou žampionovou omáčkou. Příprava je nenáročná a budeme mít vynikající oběd či večeři. Tyto gnocchi jsou rozhodně lacinější než gnocchi koupené v obchodě.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Domácí špenátové gnocchi se žampionovou omáčkou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.