Recept na jednoduchou, přesto vynikající domácí polévku. Dopřejte si porci zdraví.
1 ks | cibule |
0.3 ks | celer |
1 špalíček | pórek |
2 ks | mrkev |
1 ks | petržel |
1 ks | slepice |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
podle potřeby | |
voda | |
nudle |
Koupila jsem malou slepici, velkou mrkev a petržel. Slepici podle potřeby očistíme a zbavíme brků. Důkladně ji omyjeme a osušíme. Slepici vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, vložíme menší neoloupanou cibuli a přidáme 1 - 2 lžíce vody. Slepici necháme na mírném plamenu 2 - 3 hodiny, než změkne. Nepřidáváme žádné koření. Jen sůl. Vynikne tím chuť masa. Podle potřeby přiléváme vodu. Očistíme si zeleninu a celou ji dáme do vývaru ke slepici. Ve vývaru ji povaříme 20 - 30 minut, dokud změkne. Pak ji vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli vyhodíme. Měkkou slepici, která se téměř rozpadá, vyjmeme z vývaru. Vývar scedíme. Když ho budete vařit tímto stylem, zůstane krásně čirý.
V jiném hrnci si uvaříme nudle, které scedíme a zakapeme olivovým olejem. Ze slepice obereme maso, podle potřeby ho nakrájíme a vrátíme do vývaru k zelenině. Pórek nakrájíme na kolečka, vložíme do vývaru, podle chuti ještě osolíme a povaříme asi 5 minut.
Domácí slepičí vývar podáváme s nudlemi a sypeme čerstvým pórkem.
Nejlepší bramboračka: Bez hub se neobejdete a vývar je prostě základ!
Kdo by ji nemiloval, voňavá, hustá a poctivá, taková je bramboračka, kterou si pamatujeme z kuchyně našich babiček. Jak si ji připravit tak, aby se opravdu podařila a chutnala jako za starých časů? Vsaďte při vaření na silný vývar a bez hub snad ani bramboračku nevařte. Nejlepší jsou houby sušené, protože dodají polévce silnější aroma.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena