reklama
hledat uživatel
       

Domácí škvarky

Není nad čerstvě upečený chléb s domácím sádlem a škvarky.


  • 3,5

    124×

    3,5 124
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 576 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 839 hodnocení

Nachlazení a chřipka nebudou mít šanci: Uvařte si domácí zázvorový čaj

11. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 608 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 684 hodnocení

Recept na zelný chlebíček s uzeným krok za krokem

10. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 174 hodnocení

Recept na domácí krtkův dort krok za krokem

10. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 683 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

9. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 554 hodnocení

Svatomartinská vína - připijte si mladým vínem z podzimní sklizně

9. 11. 2019

Postup přípravy

Sádlo zbavené kůže nakrájíme na 1 až 2 cm kostky. Vložíme je do hrnce, podlijeme vodou a škvaříme tak dlouho, až zezlátnou. Pokud je chceme zlatavější, necháváme je déle.

Obsah hrnce slijeme přes husté síto a tím oddělíme škvarky od sádla. Sádlo nalijeme nejlépe do porcelánové misky a necháme ztuhnout. Můžeme ho kromě mazání na chleba využít při vaření a pečení.

Škvarky důkladně vymačkáme, aby v nich nezůstalo mnoho sádla.

Vymačkané škvarky rozložíme na plech, posolíme, pokmínujeme, promícháme a necháme vychladnout.

Studené škvarky jsou křupavé, voňavé a moc dobré.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí škvarky

    Celkový počet komentářů: 16
    • Rogi
      Rogi

      Jednoduché a vynikající !!!

      Sádlo na kostičky do staté dobré remosky, bez podlévání, bez míchání !!!
      Jen zapnout, po cca 45 minutách slít sádlo, po dalších cca 15 min. opět,atd..až do stavu škvarků, jaké máme rádi.
      A super je, když si osmahnete cca 2 až 3 ks cibule, osolíte cca 2 kávovými lžičkami soli a dáte do sedmičky zavařovačky, doplníte tím slitým sádlem z remosky, a během tuhnutí občas promícháte aby osmahlá cibulka zůstala pěkně "viset" ve ztuhlém sádle....natřeno na chleba naprostý luxus!!!
      Obdobně lze i s česnekem.
      (Alespoň u nás je to považováno za velmi chutné, rozhodně stojí za to to zkusit)

      19.03.2014 14:42:18

      • Standa
        Standa

        Re: Jednoduché a vynikající !!!

        Pletete sem jiné recepty. Škvarky jsou primárně jako zužitkovatelný odpad z výroby sádla. Váš recept je na vepřové výpečky a na pečeňové sádlo. Tj primární není bílé sádlo pro vaření, ale výpečky + ochucené pečeňové sádlo. Z pečeňového sádla zpravidla světlou jíšku nepřipravíte ...
        Správně připravené škvarky by měly mít méně tuku v sušině než většina polotučných a všechny tučné sýry. Naopak výpečky by stejně jako pečený bůček mohly obsahovat až nad 45%tvs.

        26.11.2018 12:02:54

    • Rogi
      Rogi

      Jednoduché a vynikající !!!

      Sádlo na kostičky do staté dobré remosky, bez podlévání, bez míchání !!!
      Jen zapnout, po cca 45 minutách slít sádlo, po dalších cca 15 min. opět,atd..až do stavu škvarků, jaké máme rádi.
      A super je, když si osmahnete cca 2 až 3 ks cibule, osolíte cca 2 kávovými lžičkami soli a dáte do sedmičky zavařovačky, doplníte tím slitým sádlem z remosky, a během tuhnutí občas promícháte aby osmahlá cibulka zůstala pěkně "viset" ve ztuhlém sádle....natřeno na chleba naprostý luxus!!!
      Obdobně lze i s česnekem.
      (Alespoň u nás je to považováno za velmi chutné, rozhodně stojí za to to zkusit)

      19.03.2014 14:37:53


    • badaxe
      badaxe

      trochu jiný trik

      A zkusili jste je někdy škvařit v mikrovlnce? Je to mnohem lepší než klasicky, já to dělám tak, že nakrájím sádlo na kostky, pak je dám do skleněné misky, přikryju talířem (to je jen aby se nepoprskala trouba zevnitř) a pak na plný výkon asi 10 minut, pak sádlo odeberu a vrátím misku do mikrovlnky, dalších pět minut a odliju zbytek sádla, vymačknu škvarky aby nebyly moc mastné (stejně jsou :-) ) a pokud je chci echt kuipavé dám je tam ještě na pět minut. Je to skvělé, protože se to vůbec nedokáže připálit a sádlo je nádherně bílé a škvarky křupavé.

      12.09.2013 14:14:16

    • Ivka
      Ivka

      domácí škvarky

      babička vždycky nakonec zalila škvarky mlékem.Výborný,jen musí být sádlo opravdu od řezníka a ne ze supermarketu

      24.03.2013 19:09:45

    • lucky (tecka) email
      lucky (tecka) email

      Zrovna je děláme

      Nejlepší je dělat škvarečky v remosce, nakrájím sádlo, šupnu to do remosky, zapnu jí a tím to pro mě na hodinku končí :-)
      ale to mléko, to dneska zkusím ;-)
      moooc se na ně s manžílkem těšíme ♥

      14.01.2013 19:29:35

    • Petr W.
      Petr W.

      škvarky+sušený česnek

      Doporučuji zchládlé škvarky posypat sušeným česnekem. Dávám to občas na stůl hostům a úžasný, každý se ptá co to je ( i ti co by to snad nikdy nejedli)

      20.09.2012 14:23:45

    • siana
      siana

      Proč se má dávat ta voda? Já škvařím sádlo na kostky rovnou, ale velice pomalu, aby se sádlo nepřepálilo. Vím, že v Maďarsku, kde jsem jedla nejlspší škvarky v životě, prý dýávali ke kostkám sádla malé množství mléka.

      12.09.2010 09:34:49

      • Tom
        Tom

        Proč se dává voda již tu nškdo odpověděl.Mléko se dává,aby byll sádlo krásně běloučké.

        27.02.2012 13:34:53

      • Standa
        Standa

        Voda se dává, aby některé složky sádla nepolymerovaly a dalo se táhnout déle pro lepší oddělení tuku od škvarků. Čím více dáte vody, tím více pak můžete sebrat čistého sádla. Dokud se voda neodpaří, do té doby povrch škvarků nezlátne (netvoří se polyestery). Pokud se polyestery tvoří předčasně, škvarky nabudou takovou plastovou příchuť a ne ní to tím, že by sádlo bylo například ze supermarketu. Ale s vodou se to také nemůže přehánět, jinak se kostičky rozvaří dřív než odpaříte vodu a mohou začít zlátnout. Pokud se připravují na plotně, je potřeba vody větší než při pomalém pečení sálavým teplem.

        26.11.2018 11:22:14


    Nalezeno receptů: 16
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Domácí škvarky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.