reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí rohlíky a housky

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

na potření

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 169 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

12. 10. 2019

Postup přípravy

Z mléka, droždí, cukru si připravíme kvásek.

Mouku v míse osolíme, promícháme, vlijeme kvásek, rozpuštěné vychladlé máslo a propracujeme do hladkého těsta. Z toho hned vypracujeme rohlíky nebo housky, naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 30 až 40 minut kynout.

Vykynuté pečivo potřeme rozšlehaným žloutkem se lžící mléka, posypeme mákem a sezamem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C přibližně 20 minut.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí rohlíky a housky

    Celkový počet komentářů: 103
    • maruš11-3
      maruš11-3

      TĚSTO JE VÝBORNÉ VŠEM U NÁS DOMA SI HOUSTIČKY POCHVALUJÍ A MOC SE TĚŠÍ NA DALŠÍ VÁRKU.JSOU SUPÉÉÉÉÉÉR.

      04.05.2013 09:54:22

    • Nonitty
      Nonitty

      Skvělé housky.

      Housky jsou opravdu skvělé. Doma už nikdo jiné nechce a v obchodě už pečivo nekupujeme. Jen kvásek dělám klasicky - mléko,cukr,droždí a 3 lžíce mouky - 20 minut nechat vzejít. Pak zadělám a zpracuju těsto,popráším moukou a nechám ho 30-45 minut kynout na teple. Potom teprve dělám housky a ty mi kynou před očima ještě na plechu, než dodělám poslední housku. V troubě pak pěkně nabydou a jsou po upečení krásně nadýchané. Když jsem housky udělala poprvé přesně podle receptu, byly nízké a hutné,proto ta změna postupu. Másla je akorát,soli dávám o lžičku víc a sypu provensálskými bylinkami. Jsou báječné!!!

      23.03.2013 13:59:34

    • Anna
      Anna

      já používám rostliné tuky a vodu , protože moje dcera má alergii na mléčnou bílkovinu a peče se mi i z těch rostliných tuků dobře , ikdyž máslo dodává takovou jemnou chut

      26.12.2012 20:31:52


      • Majhan
        Majhan

        řešení alergie na mléčnou bílkovinu

        Mám pro vás návrh, jak budete moci používat máslo, aby dcera nepřišla o lahodnou máselnou chuť a při tom se nemusela obávat alergie.
        Používejte Ghí - čištěné máslo (právě od mléčné bílkoviny, která mimochodem způsobuje žluknutí másla - když se odstraní, tak takové ghí může vydržet měsíce i roky, pokud se samozřejmě dříve nezkonzumuje). Ghí je indická specialita, kterou si můžete jednoduše připravit sama doma. Já osobně si jej vyrábím ze dvou kostek normálního pravého másla kupovaného v obchodě - může být jihočeské, z Olmy i polabské, ale to s 80% tuku. Ne méně. Je to vlastně naše přepuštěné máslo, ale máselná bílkovina, která se tvoří při rozpouštění másla jako pěna na povrchu a posléze se do červena vyškvaří a klesá ke dnu, se sbírá a dává pryč. Přepouští se velmi pomalu a na slabém ohni, aby se ghí nepřipálilo. Ty dvě kostky mohou trvat i půl hodiny a víc. Větší množství úměrně déle. Po sebrání pěny s mléčnou bílkovinou a po klesnutí ke dnu zbytků, které by neměly být tmavší než červené, nesmí zčernat - správný okamžik se musí hlídat - se slije horký zlatý čistý tuk přes kovové sítko s gázou jako filtrem do čisté sklenice a nechá vychladnout. Může i ztuhnout a uchovávat se v lednici, ale neměl by se zkazit ani při pokojové teplotě, stejně jako olej. A je opravdu velmi lahodný stejně jako máslo, ne-li lepší, a bez té máselné bílkoviny.
        Zkuste ghí a budete překvapena a nadšena.

        04.05.2013 12:42:10

    • Sočinka
      Sočinka

      Domácí rohlíky a housky

      Chystám se rohlíky i housky vyzkoušet,věřím,že budou dobré.Děkuji za upozornění na rostlin.tuky,také raději používám do pečiva a na jíšky máslo.

      15.12.2012 00:48:10

    • Sočinka
      Sočinka

      Domácí rohlíky a housky

      Chystám se rohlíky i housky vyzkoušet,věřím,že budou dobré.Děkuji za upozornění na rostlin.tuky,také raději používám do pečiva a na jíšky máslo.

      15.12.2012 00:48:04

    • Renda
      Renda

      Luxusní,budu dělat znovu.

      12.12.2012 11:15:02

    • pekař
      pekař

      housky,rohlíky,veky

      Nepoužívam zásadně máslo. Lepší jsou umělé tuky . Těsto musí být tuší, mléko také nepoužívam, ale vodu. Ještě je třeba přidat ocet, asi tři lžíce na 1 kg. Housky se nedrobí, a když si je trháte tak se táhnou jako pavučina. Můžete také přidat nastrouhane vařené brambory, zůstanou déle čerstvé. Peču již několik desítek let, i chleba.

      16.09.2012 17:42:59


    Nalezeno receptů: 103

    Přidat příspěvek k receptu Domácí rohlíky a housky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.