Cibuli a mrkev oloupeme a na nakrájíme na kostky. Jeden řapík celeru očistíme a nakrájíme na kousky. Masitá rajčata omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky. Konzervovaná rajčata i se šťávou rozmačkáme.
Na oleji necháme zpěnit cibulku, mrkev a celer. Restujeme velmi zvolna, zelenina nesmí ztmavnout. Potom k zelenině přidáme rozmačkaná rajčata z konzervy a vše promícháme a přivedeme k varu. Nakonec vmícháme čerstvá nakrájená rajská jablíčka, zmírníme teplotu na minimum, zakryjeme poklicí a velice zvolna, za občasného promíchání, dusíme alespoň jednu hodinu.
Prochladlou rajčatovou směs scedíme přes jemné síto a zbytek zeleniny řádně propasírujeme. Do omáčky vložíme asi 4 lístky čerstvé bazalky a opět na mírném necháme probublávat asi 30 minut.
Nakonec rajčatovou krémovou omáčku zjemníme máslem a podle chuti osolíme, opepříme a přisladíme. Přidáme ještě asi dva celé listy bazalky a zakryjeme poklicí. Necháme alespoň 20 minut odpočinout.
Takto připravenou omáčku můžeme ihned používat k přípravě těstovin, rajské polévky, k potírání pizzového těsta a všude tam, kde potřebujeme rajčatový protlak.
Nespotřebované sugo naplníme do sklenic, které uzavřeme víčkem a konzervujeme ve vodní lázni. Takto vydrží domácí rajčatová omáčka i několik měsíců k další spotřebě. Nejchutnější je samozřejmě čerstvá.