Domácí rajčatová omáčka

2 h 30 min | omáčka | italská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 25639x
Urodilo se vám velké množství rajčat? Zkuste si z nich připravit domácí omáčku na způsob klasického italského suga.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Cibuli a mrkev oloupeme a na nakrájíme na kostky. Jeden řapík celeru očistíme a nakrájíme na kousky. Masitá rajčata omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky. Konzervovaná rajčata i se šťávou rozmačkáme.

Na oleji necháme zpěnit cibulku, mrkev a celer. Restujeme velmi zvolna, zelenina nesmí ztmavnout. Potom k zelenině přidáme rozmačkaná rajčata z konzervy a vše promícháme a přivedeme k varu. Nakonec vmícháme čerstvá nakrájená rajská jablíčka, zmírníme teplotu na minimum, zakryjeme poklicí a velice zvolna, za občasného promíchání, dusíme alespoň jednu hodinu.

Prochladlou rajčatovou směs scedíme přes jemné síto a zbytek zeleniny řádně propasírujeme. Do omáčky vložíme asi 4 lístky čerstvé bazalky a opět na mírném necháme probublávat asi 30 minut.

Nakonec rajčatovou krémovou omáčku zjemníme máslem a podle chuti osolíme, opepříme a přisladíme. Přidáme ještě asi dva celé listy bazalky a zakryjeme poklicí. Necháme alespoň 20 minut odpočinout.

Takto připravenou omáčku můžeme ihned používat k přípravě těstovin, rajské polévky, k potírání pizzového těsta a všude tam, kde potřebujeme rajčatový protlak.

Nespotřebované sugo naplníme do sklenic, které uzavřeme víčkem a konzervujeme ve vodní lázni. Takto vydrží domácí rajčatová omáčka i několik měsíců k další spotřebě. Nejchutnější je samozřejmě čerstvá.

Jarka-P autor receptu:

Domácí rajčatová omáčka

Počet přidaných receptů: 1725

Ingredience

3,8
dobrý recept
19 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí rajčatová omáčka

Přidat příspěvek k receptu Domácí rajčatová omáčka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.

  • 29. září - Světový den srdce

    29. září - Světový den srdce

    Září je měsíc věnovaný prevenci srdečních onemocnění, k níž nabádá právě Světový den srdce, který připadá na 29. září. Zamysleme se spolu nad tím, jak se o své srdce a cévy lépe starat a zachovat si jejich zdraví.




přidat nový recept