reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí pšenično-žitný kváskový chléb

Peču dva malé chleby o váze cca 730 g. Jeden hned ke spotřebě, druhý do mrazáku, aby zbytečně neztvrdl, nebo ho daruji. Recept na chutný chléb k různým příležitostem.


  • 4,3

    11×

    4,2 11
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

podle potřeby

směs

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 526 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku

21. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Co s přebytky zeleniny: Zkuste ji zmrazit a uchovat na zimu

19. 8. 2019

Postup přípravy

Rozkvas připravíme ze 3 lžic kvásku z lednice, 2 lžic žitné chlebové a 1 - 2 lžic žitné celozrnné mouky a cca 100 ml vlažné vody, aby vznikla hustší kašička v celkovém množství cca 200 ml. Necháme vykvasit do dvou až trojnásobného objemu (trvá 4 - 12 hodin podle teploty).

V míse smícháme pšeničnou chlebovou, pšeničnou celozrnnou a špaldovou mouku s cukrem, přidáme žitný rozkvas, 500 - 550 ml vlažné vody, zamícháme těsto a necháme 45 odpočinout v míse a v mikrotenovém sáčku.

Poté přidáme semínka, sůl, kmín a vařečkou těsto propracujeme, až se nechytá mísy. Těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a rukama zlehka prohněteme. Ruce si nezapomeneme pomoučnit. Mísu lehce potřeme olejem, těsto vrátíme do mísy a zakryjeme mikrotenovým sáčkem. Po 30 minutách těsto přeložíme, toto ještě dvakrát zopakujeme.

Po dalších 30 minutách těsto vyklopíme na vál, rozdělíme napůl, natáhneme, přeložíme na třetiny, zformujeme do večky a posypeme přes sítko žitnou moukou. Vložíme spojem nahoru do ošatky vysypané pohankovou moukou.

Ošatku vložíme do mikrotenového sáčku, zavážeme a necháme kynout. 1. způsob:.V teple 1 - 1,5 hodiny, pak zapneme troubu. 2. způsob: V lednici 12 - 20 hodin. Troubu necháme nahřát na 250 °C.

Těsto posypeme přes sítko žitnou moukou, vyklopíme na prkénko s pečícím papírem a sešoupneme do trouby na plech. Já peču na dvou taškách bobrovkách kvůli akumulaci tepla. Pečeme při 250 °C 15 minut, pak stáhneme teplotu na 180 °C a dopékáme 30 minut. Peču bez rosení a zapařování trouby a chléb je vynikající.

Původně jsem si myslela, že lednicové kynutí provozovat nebudu, ale život mě přesvědčil. Pokud není na pečení dostatek času, dá se rozložit na dva dny. Chléb je potom i lepší.

Domácí pšenično-žitný kváskový chléb po vychladnutí krájíme a podáváme k různým pokrmům.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí pšenično-žitný kváskový chléb

    Celkový počet komentářů: 3
    • Roman Vráb
      Roman Vráb

      Než dám všetky tieto ingrediencie dohromady ,tak si radšej kúpim u nás u sukromníka za 1,50 € hotový ....!!!!

      26.10.2016 00:01:41

    • horvathova (tecka) gizela
      horvathova (tecka) gizela

      Komentář k receptu Domácí pšenično-žitný kváskový chléb

      pači sa mi ale mnoho ingredecie tam idu

      23.10.2016 14:23:25

      • jedubaba1
        jedubaba1

        Re: Komentář k receptu Domácí pšenično-žitný kváskový chléb

        No právě, proto nám tak chutná :-D

        23.10.2016 20:00:36



    Nalezeno receptů: 3

    Přidat příspěvek k receptu Domácí pšenično-žitný kváskový chléb

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.