reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí pivní rohlíky

Máte-li chuť na kvalitní křupavé domácí pivní rohlíky? Můžete si je upéct sami a budou o to více chutnat. Věřte, že pokud vyzkoušíte tyto rohlíky upéct doma jednou, upečete je znovu.


  • 2,6

    17×

    2,6 17
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Do mísy dáme odvážené mouky, promícháme, do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme ho cukrem, zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.

V misce smícháme pivo, sladenku a zbytek mléka. Směs přidáme k mouce a kvásku, všechno spolu trochu prohněteme rukama, aby se to spojilo celé do hmoty a mouka nasákla tekutinou. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.

Na hrubo prohnětené těsto přeložíme do mísy robota, přidáme sůl, vaječný žloutek, olej a mísíme na stupni rychlosti č. 1 deset minut, potom ještě pět minut na stupni č. 2, dokud nedostaneme jemné těsto. Těsto na povrchu posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou desku, vytvarujeme válec a rozdělíme ho na 12 častí, z kterých uděláme bochníčky. Každý bochníček rozválíme do oválu o tloušťce asi 1 mm tak, že jeden konec oválu ponecháme silnější ve tvaru valečku, od této strany s válečkem ovál těsta stočíme do rohlíku, který dlaněmi rozválíme ještě do potřebné délky a oba konce ohneme dolů a trošku k sebe, čímž vznikne hotový rohlík.

Rohlíky přeneseme na plech a povrch potřeme olejem. Plech s rohlíky vložíme do trouby vyhřáté na 40 až 50 °C, kde je necháme asi 20 minut kynout, více ne, aby nepřekynuly. Vybereme z trouby a potřeme je bílkem rozšlehaným s lžící studeného mléka. Kdo chce, může rohlíky posypat hrubozrnnou solí, celým kmínem, případně různými semínky podle vlastní chuti, můžeme je nechat ale i hladké a neposypané.

Na spodek trouby dáme hrneček s horkou vodou, rohlíky vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C na funkci horní a dolní ohřev a pečeme je 10 minut, potom přepneme funkci na horkovzduch a dopečeme do křupava a pěkné zlato-žluté barvy.

Upečené domácí pivní rohlíky vybereme, potřeme studenou vodou a necháme vychladnout na mřížce. Pokud je budeme konzumovat i druhý den, rohlíky potřeme studenou vodou, vložíme je na 5 až 6 minut do vyhřáté trouby a budou čerstvé jako po upečení.

Domácí pivní rohlíky mají křupavou chutnou kůrku na povrchu a uvnitř nadýchanou a vláčnou měkkou střídku. Rohlíky jsou výbornou přílohou k různým salátům, ale i k různým sytým polévkám a gulášům. Chutnají i samostatné jen natřené čerstvým máslem. Můžeme je však obložit šunkou, salámem, uzeninou, různou zeleninou, natřít paštikou anebo různými pomazánkami. Z nápojů se nejvíce hodí podávat k rohlíkům dobře vychlazené orosené pivo.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Domácí pivní rohlíky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.