reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí pivní rohlíky

Máte-li chuť na kvalitní křupavé domácí pivní rohlíky? Můžete si je upéct sami a budou o to více chutnat. Věřte, že pokud vyzkoušíte tyto rohlíky upéct doma jednou, upečete je znovu.


  • 2,6

    17×

    2,6 17
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 582 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Recept na vanilkové rohlíčky krok za krokem

21. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 612 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 688 hodnocení

Recept na originální kuřecí kari podle šéfkuchaře

21. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Videorecept: Marokánky podle Anny

20. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 688 hodnocení

Recept na plněné pečené brambory krok za krokem

19. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Vánoce plné kalorických nástrah aneb jak nepřibrat

19. 11. 2019

Postup přípravy

Do mísy dáme odvážené mouky, promícháme, do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme ho cukrem, zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.

V misce smícháme pivo, sladenku a zbytek mléka. Směs přidáme k mouce a kvásku, všechno spolu trochu prohněteme rukama, aby se to spojilo celé do hmoty a mouka nasákla tekutinou. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.

Na hrubo prohnětené těsto přeložíme do mísy robota, přidáme sůl, vaječný žloutek, olej a mísíme na stupni rychlosti č. 1 deset minut, potom ještě pět minut na stupni č. 2, dokud nedostaneme jemné těsto. Těsto na povrchu posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou desku, vytvarujeme válec a rozdělíme ho na 12 častí, z kterých uděláme bochníčky. Každý bochníček rozválíme do oválu o tloušťce asi 1 mm tak, že jeden konec oválu ponecháme silnější ve tvaru valečku, od této strany s válečkem ovál těsta stočíme do rohlíku, který dlaněmi rozválíme ještě do potřebné délky a oba konce ohneme dolů a trošku k sebe, čímž vznikne hotový rohlík.

Rohlíky přeneseme na plech a povrch potřeme olejem. Plech s rohlíky vložíme do trouby vyhřáté na 40 až 50 °C, kde je necháme asi 20 minut kynout, více ne, aby nepřekynuly. Vybereme z trouby a potřeme je bílkem rozšlehaným s lžící studeného mléka. Kdo chce, může rohlíky posypat hrubozrnnou solí, celým kmínem, případně různými semínky podle vlastní chuti, můžeme je nechat ale i hladké a neposypané.

Na spodek trouby dáme hrneček s horkou vodou, rohlíky vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C na funkci horní a dolní ohřev a pečeme je 10 minut, potom přepneme funkci na horkovzduch a dopečeme do křupava a pěkné zlato-žluté barvy.

Upečené domácí pivní rohlíky vybereme, potřeme studenou vodou a necháme vychladnout na mřížce. Pokud je budeme konzumovat i druhý den, rohlíky potřeme studenou vodou, vložíme je na 5 až 6 minut do vyhřáté trouby a budou čerstvé jako po upečení.

Domácí pivní rohlíky mají křupavou chutnou kůrku na povrchu a uvnitř nadýchanou a vláčnou měkkou střídku. Rohlíky jsou výbornou přílohou k různým salátům, ale i k různým sytým polévkám a gulášům. Chutnají i samostatné jen natřené čerstvým máslem. Můžeme je však obložit šunkou, salámem, uzeninou, různou zeleninou, natřít paštikou anebo různými pomazánkami. Z nápojů se nejvíce hodí podávat k rohlíkům dobře vychlazené orosené pivo.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Domácí pivní rohlíky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.