Vše v suchém stavu (mouku, cukr, pudink, vinný kámen, perníkové koření, vanilkový cukr, kakao (karob), mletou skořici) smícháme ve větší míse dohromady. Můžeme přidat na menší kousky nasekanou čokoládu na vaření, rozinky, ořechy. Vše podle uvážení, já mám nejraději čokoládovou verzi. Stejně tak rozmícháme ingredience tekuté - mléko, olej, vejce. Vše nakonec přimícháme do větší mísy k suchým ingrediencím a přidáme marmeládu (višeň, mirabelky) nebo povidla.
Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme na střední plamen asi 20 minut. Zkusíme dřevěnou špejlí, pokud se těsto nechytá, je moučník hotový.
Domácí perník z žitné mouky zdobíme slunečnicovými semínky (sypeme na moučník před pečením). Můžeme dozdobit také kokosem na marmeládou potřený moučník, čokoládovou polevou - podle fantazie.
Na odměřování použijeme hrnek = 250 ml. Nelekejte se, může se stát, že těsto bude jakoby tužší, hůř se bude rozprostírat po plechu, ale po upečení je perník z žitné mouky krásně měkký a vláčný. Slunečnicová semínka obsahují zdravé bílkoviny a vitamíny skupiny B. Kakao můžeme namíchat s karobem půl napůl. Vanilkový cukr použijeme s pravou vanilkou. Místo vinného kamene můžeme použít prášek do pečiva, ale ten většinou obsahuje fosfáty.