reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí perník z žitné mouky

Hrnkový recept na velmi rychlý a zdravější moučník z žitné a špaldové mouky, obměna tradičního receptu.


  • 4,6

    38×

    4,5 38
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

těsto



Postup přípravy

Vše v suchém stavu (mouku, cukr, pudink, vinný kámen, perníkové koření, vanilkový cukr, kakao (karob), mletou skořici) smícháme ve větší míse dohromady. Můžeme přidat na menší kousky nasekanou čokoládu na vaření, rozinky, ořechy. Vše podle uvážení, já mám nejraději čokoládovou verzi. Stejně tak rozmícháme ingredience tekuté - mléko, olej, vejce. Vše nakonec přimícháme do větší mísy k suchým ingrediencím a přidáme marmeládu (višeň, mirabelky) nebo povidla.

Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme na střední plamen asi 20 minut. Zkusíme dřevěnou špejlí, pokud se těsto nechytá, je moučník hotový.

Domácí perník z žitné mouky zdobíme slunečnicovými semínky (sypeme na moučník před pečením). Můžeme dozdobit také kokosem na marmeládou potřený moučník, čokoládovou polevou - podle fantazie.

Na odměřování použijeme hrnek = 250 ml. Nelekejte se, může se stát, že těsto bude jakoby tužší, hůř se bude rozprostírat po plechu, ale po upečení je perník z žitné mouky krásně měkký a vláčný. Slunečnicová semínka obsahují zdravé bílkoviny a vitamíny skupiny B. Kakao můžeme namíchat s karobem půl napůl. Vanilkový cukr použijeme s pravou vanilkou. Místo vinného kamene můžeme použít prášek do pečiva, ale ten většinou obsahuje fosfáty.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí perník z žitné mouky

    Celkový počet komentářů: 5
    • Eliška
      Eliška

      Komentář k receptu Domácí perník z žitné mouky

      Právě jsem tento perník upekla a je výborný. Žitnou mouku jsem mela jen chlebovou, takze je asi kypřejší než z celozrnné. Dala jsem jen méně cukru a oleje, jinak vše podle receptu.

      25.05.2015 09:35:06

    • Majtinka
      Majtinka

      Komentář k receptu Domácí perník z žitné mouky

      Paráda :D Já jsem tam pudink ani nedávala. Dala jsem poloviční dávku cukru a tuku a chutná to báječně :D Jsem spokojená :D Jen na místo špaldové jsem použila pšeničnou celozrnou ... Ale pročpak mi nenakynul???

      08.02.2014 13:16:47

    • Martina
      Martina

      Komentář k receptu Domácí perník z žitné mouky

      Je tam ten pudink opravdu nutný? Těsto se lepí jak blázen. Musela jsem dát skoro 3 hrnky mléka!

      11.11.2013 19:11:51

    Nalezeno receptů: 5

    Přidat příspěvek k receptu Domácí perník z žitné mouky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.