reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí perník z žitné mouky

Hrnkový recept na velmi rychlý a zdravější moučník z žitné a špaldové mouky, obměna tradičního receptu.


  • 4,6

    41×

    4,6 41
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

Recept na boloňské špagety krok za krokem

23. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Recept na domácí pizzu Margherita krok za krokem

21. 10. 2019

Postup přípravy

Vše v suchém stavu (mouku, cukr, pudink, vinný kámen, perníkové koření, vanilkový cukr, kakao (karob), mletou skořici) smícháme ve větší míse dohromady. Můžeme přidat na menší kousky nasekanou čokoládu na vaření, rozinky, ořechy. Vše podle uvážení, já mám nejraději čokoládovou verzi. Stejně tak rozmícháme ingredience tekuté - mléko, olej, vejce. Vše nakonec přimícháme do větší mísy k suchým ingrediencím a přidáme marmeládu (višeň, mirabelky) nebo povidla.

Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme na střední plamen asi 20 minut. Zkusíme dřevěnou špejlí, pokud se těsto nechytá, je moučník hotový.

Domácí perník z žitné mouky zdobíme slunečnicovými semínky (sypeme na moučník před pečením). Můžeme dozdobit také kokosem na marmeládou potřený moučník, čokoládovou polevou - podle fantazie.

Na odměřování použijeme hrnek = 250 ml. Nelekejte se, může se stát, že těsto bude jakoby tužší, hůř se bude rozprostírat po plechu, ale po upečení je perník z žitné mouky krásně měkký a vláčný. Slunečnicová semínka obsahují zdravé bílkoviny a vitamíny skupiny B. Kakao můžeme namíchat s karobem půl napůl. Vanilkový cukr použijeme s pravou vanilkou. Místo vinného kamene můžeme použít prášek do pečiva, ale ten většinou obsahuje fosfáty.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí perník z žitné mouky

    Celkový počet komentářů: 5
    • Eliška
      Eliška

      Komentář k receptu Domácí perník z žitné mouky

      Právě jsem tento perník upekla a je výborný. Žitnou mouku jsem mela jen chlebovou, takze je asi kypřejší než z celozrnné. Dala jsem jen méně cukru a oleje, jinak vše podle receptu.

      25.05.2015 09:35:06

    • Majtinka
      Majtinka

      Komentář k receptu Domácí perník z žitné mouky

      Paráda :D Já jsem tam pudink ani nedávala. Dala jsem poloviční dávku cukru a tuku a chutná to báječně :D Jsem spokojená :D Jen na místo špaldové jsem použila pšeničnou celozrnou ... Ale pročpak mi nenakynul???

      08.02.2014 13:16:47

      • Moty
        Moty

        Re: Komentář k receptu Domácí perník z žitné mouky

        Protože žitná mouka je těžká

        07.02.2015 18:50:58


    • Martina
      Martina

      Komentář k receptu Domácí perník z žitné mouky

      Je tam ten pudink opravdu nutný? Těsto se lepí jak blázen. Musela jsem dát skoro 3 hrnky mléka!

      11.11.2013 19:11:51


    Nalezeno receptů: 5

    Přidat příspěvek k receptu Domácí perník z žitné mouky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.