Vepřovou slezinu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Do většího kastrolu dáme cca 200 g sádla a nahrubo nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme nakrájenou slezinu, sůl a bez přidání vody dusíme po pokličkou a za občasného míchání ve vlastní šťávě. Asi po půl hodině slezina pustí šťávu a je dostatečně měkká.
Na masovém mlýnku pak slezinu i s cibulí umeleme a vrátíme zpět do kastrolu se šťávou. Nyní přidáme zbytek sádla a za stálého míchání je rozpouštíme v umleté slezině. Jakmile je sádlo rozpuštěno, ještě chvíli povaříme na mírném ohni. Přidáme sladkou papriku a trochu mléka na zjemnění. Povaříme ještě asi 5 minut a odstavíme.
Ještě horkou paštiku přelijeme do menších nádob, např. kameniny, keramiky nebo také do uzavíratelných plastových dóz. Do vychladnutí necháme nádoby s paštikou otevřené, pak zavřeme a uložíme do lednice, kde paštika ztuhne. A potom už jen domácí paštiku ze sleziny baštíme.
S čerstvým chlebem je domácí paštika ze sleziny nejlepší, někteří si namazaný krajíc ještě potřou hořčicí, někteří zase nic.