reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

3. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Domácí obyčejný chléb

Domácí obyčejný chléb

Nejlehčí verze chleba bez hnětení. Chléb je chutný, voňavý, měkký a zároveň křupavý. Recept je téměř bez práce a výsledek skvělý.


  • 4,3

    358×

    4,3 358
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 580 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Jak správně připravit těsto na páje?

18. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 687 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Perníkové chaloupky na hrneček krok za krokem

17. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 686 hodnocení

Základní suroviny k pečení vánočního cukroví

17. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Recept na bramborový guláš s klobásou krok za krokem

17. 11. 2019

Postup přípravy

Do mísy vsypeme polohrubou, hladkou a mouku na domácí chléb, osolíme a okmínujeme. Pak přidáme kvásek a vodu. Nemáme-li kvásek, dáme lžičku sušeného droždí. Promícháme jen tak, aby se směs spojila. Zakryjeme a necháme v klidu 12 hodin kynout. Pak těsto v míse jen promícháme a necháme podle času 3 - 6 hodin dál kynout.

Z pečícího papíru si vystřihneme kolo o průměru dna hrnce, ve kterém budeme chléb péct. Hrnec s poklicí vložíme do trouby, zapneme ji na 250 °C a 30 minut hrnec rozpalujeme. Obyčejný chléb jsem pekla v zapékacím hrnci z varného skla. Pak z hrnce sundáme pokličku, dovnitř vložíme pečící papír a s pomocí stěrky vlijeme těsto. Do trouby dáme kastrůlek s vodou. Pod pokličkou pečeme chléb 30 minut. Pak odkryjeme a dopékáme 15 - 25 minut podle toho, jak vybarvenou kůrčičku chceme. Je dobré nechat chléb chladnout na mřížce pod čistou utěrkou.

Domácí obyčejný chléb podáváme podle chuti.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí obyčejný chléb

    Celkový počet komentářů: 17
    • Mirek Matoušek
      Mirek Matoušek

      Recept se mi nelíbí

      Zbytečně složité a drahé - mouka na domácí chléb stojí taky 45 Kč/Kg a obsahuje jen část žitné mouky.
      Stačí tyto přísady: 2/3 hladké pšeničné mouky, 1/3 žitné mouky, sůl (cca 2,5 lžičky na kg), kmín a voda (množství tak, aby se právě spojila všechna mouka, ne víc. Kynutí 3x po 1 hodině a pak do studené trouby nechat při nahřívání dokynout.

      27.02.2019 11:15:40

    • veraricna
      veraricna

      Komentář k receptu Domácí obyčejný chléb

      Pečící papír není nutný. Stačí posypat dno rozpáleného hrnce trochou hladké mouky. Pokud máte kvásek nepotřebujete žádné droždí. Cukr do chleba nepoužívám.

      18.05.2016 09:41:23

    • bábrle
      bábrle

      oprava od samotné bábrle

      1.žádný jej ale to droždí :-)
      2.pak se pekl již chléb půl hodiny přikrytý a násl.půl hodiny odkrytý

      měla jsem špinavé brýle :-) :-)

      13.02.2016 07:42:59


    • bábrle
      bábrle

      dotaz na cukr

      Pěkný den
      k suš.droždí se nemusí dávat cukr?
      A jen malá připomínečka,do surovin jste jej zapomněla uvést,nicméně v úvodu jej zmiňujete,ale začátečníci to potom mohou přehlédnout.:-)
      Já chléb pekla před rokem,recept byl od kamarádky a vzpomínám si,že byl v předehřáté troubě na 250st.půl hod.nahřívaný pekáč i s víkem,pak se pekl půl hod.přikrytý rovněž na maximum a potom odkrytý také půl hoďky,vše při stejné teplotě.
      Nedávno jsem uklízela šuplík s receptama a omylem ten úžasný recept na chléb vyhodila.Tak dnes už kyne ten Váš a večer peču.
      Dám pak vědět jak se povedl ,ale co ten cukr????? :-)
      Děkuji za info.
      bábrle

      13.02.2016 07:39:06

    • Drahuš
      Drahuš

      Chleba už dávno nekupuji :o)

      Dobrý den,
      také chleba peču, ale úplně jednodušeji. Bez pečícího papíru a opravdu stačí sypké droždí.
      2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek žitné mouky, lžíci soli, lžíci kmínu ( případně jakákoli semínka), 2 lžíce octa, 2 hrnky studené vody.
      Ten hrnek má obsah 400 ml a dávám péct do menšího pekáče za sady našich babiček.

      Všechny sypké suroviny smíchám a pak přidám ocet s vodou, zamíchám, aby se ingredience spojili a posypu moukou. Přehodím utěrkou a nechám přes noc 12-18 hod kynout. Ráno zapnu na půl hodiny troubu do které dám oba pekáče a těsto promíchám. Je důležité po té půl hodině těsto vyklopit do rozpáleného pekáče a po upečení hned vyklopit.
      Snadné a hlavně výborný chlebíček, jiný už nechci :o)

      13.01.2014 09:32:29

      • Najka
        Najka

        Re: Chleba už dávno nekupuji :o)

        protože jsem se k této diskusi a vlastně i receptu dostala až teď mám dotaz: kolik se dává toho instantního droždí? Děkuji za odpověď

        13.01.2014 23:20:22

      • Najka
        Najka

        Re: Chleba už dávno nekupuji :o)

        protože jsem se k této diskusi a vlastně i receptu dostala až teď mám dotaz: kolik se dává toho instantního droždí? Děkuji za odpověď

        13.01.2014 23:22:32

      • veraricna
        veraricna

        Re: Chleba už dávno nekupuji :o)

        Pečící papír používám stále.Díky kvásku (stačí 1-2 lžíce) nemusím používat ani droždí ani ocet.Také rodině více chutná chleba bez polohrubé mouky,takže dávám pšeničnou a žitnou chlebovou po jednom hrnku a dva hrnky obyčejné hladké mouky.

        14.01.2014 10:15:13

    • Franio
      Franio

      Kde seženu žitný kvásek prosím ?

      12.01.2014 12:04:07


    Nalezeno receptů: 17
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Domácí obyčejný chléb

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.