reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Ingredience

Postup přípravy

Do mísy vsypeme polohrubou, hladkou a mouku na domácí chléb, osolíme a okmínujeme. Pak přidáme kvásek a vodu. Nemáme-li kvásek, dáme lžičku sušeného droždí. Promícháme jen tak, aby se směs spojila. Zakryjeme a necháme v klidu 12 hodin kynout. Pak těsto v míse jen promícháme a necháme podle času 3 - 6 hodin dál kynout.

Z pečícího papíru si vystřihneme kolo o průměru dna hrnce, ve kterém budeme chléb péct. Hrnec s poklicí vložíme do trouby, zapneme ji na 250 °C a 30 minut hrnec rozpalujeme. Obyčejný chléb jsem pekla v zapékacím hrnci z varného skla. Pak z hrnce sundáme pokličku, dovnitř vložíme pečící papír a s pomocí stěrky vlijeme těsto. Do trouby dáme kastrůlek s vodou. Pod pokličkou pečeme chléb 30 minut. Pak odkryjeme a dopékáme 15 - 25 minut podle toho, jak vybarvenou kůrčičku chceme. Je dobré nechat chléb chladnout na mřížce pod čistou utěrkou.

Domácí obyčejný chléb podáváme podle chuti.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Podobné recepty

Komentáře k receptu Domácí obyčejný chléb

Celkový počet komentářů: 16
  • veraricna
    veraricna

    Komentář k receptu Domácí obyčejný chléb

    Pečící papír není nutný. Stačí posypat dno rozpáleného hrnce trochou hladké mouky. Pokud máte kvásek nepotřebujete žádné droždí. Cukr do chleba nepoužívám.

    18.05.2016 09:41:23

  • bábrle
    bábrle

    oprava od samotné bábrle

    1.žádný jej ale to droždí :-)
    2.pak se pekl již chléb půl hodiny přikrytý a násl.půl hodiny odkrytý

    měla jsem špinavé brýle :-) :-)

    13.02.2016 07:42:59

  • bábrle
    bábrle

    dotaz na cukr

    Pěkný den
    k suš.droždí se nemusí dávat cukr?
    A jen malá připomínečka,do surovin jste jej zapomněla uvést,nicméně v úvodu jej zmiňujete,ale začátečníci to potom mohou přehlédnout.:-)
    Já chléb pekla před rokem,recept byl od kamarádky a vzpomínám si,že byl v předehřáté troubě na 250st.půl hod.nahřívaný pekáč i s víkem,pak se pekl půl hod.přikrytý rovněž na maximum a potom odkrytý také půl hoďky,vše při stejné teplotě.
    Nedávno jsem uklízela šuplík s receptama a omylem ten úžasný recept na chléb vyhodila.Tak dnes už kyne ten Váš a večer peču.
    Dám pak vědět jak se povedl ,ale co ten cukr????? :-)
    Děkuji za info.
    bábrle

    13.02.2016 07:39:06

  • Drahuš
    Drahuš

    Chleba už dávno nekupuji :o)

    Dobrý den,
    také chleba peču, ale úplně jednodušeji. Bez pečícího papíru a opravdu stačí sypké droždí.
    2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek žitné mouky, lžíci soli, lžíci kmínu ( případně jakákoli semínka), 2 lžíce octa, 2 hrnky studené vody.
    Ten hrnek má obsah 400 ml a dávám péct do menšího pekáče za sady našich babiček.

    Všechny sypké suroviny smíchám a pak přidám ocet s vodou, zamíchám, aby se ingredience spojili a posypu moukou. Přehodím utěrkou a nechám přes noc 12-18 hod kynout. Ráno zapnu na půl hodiny troubu do které dám oba pekáče a těsto promíchám. Je důležité po té půl hodině těsto vyklopit do rozpáleného pekáče a po upečení hned vyklopit.
    Snadné a hlavně výborný chlebíček, jiný už nechci :o)

    13.01.2014 09:32:29

    • Najka
      Najka

      Re: Chleba už dávno nekupuji :o)

      protože jsem se k této diskusi a vlastně i receptu dostala až teď mám dotaz: kolik se dává toho instantního droždí? Děkuji za odpověď

      13.01.2014 23:20:22

    • Najka
      Najka

      Re: Chleba už dávno nekupuji :o)

      protože jsem se k této diskusi a vlastně i receptu dostala až teď mám dotaz: kolik se dává toho instantního droždí? Děkuji za odpověď

      13.01.2014 23:22:32

    • veraricna
      veraricna

      Re: Chleba už dávno nekupuji :o)

      Pečící papír používám stále.Díky kvásku (stačí 1-2 lžíce) nemusím používat ani droždí ani ocet.Také rodině více chutná chleba bez polohrubé mouky,takže dávám pšeničnou a žitnou chlebovou po jednom hrnku a dva hrnky obyčejné hladké mouky.

      14.01.2014 10:15:13

  • Franio
    Franio

    Kde seženu žitný kvásek prosím ?

    12.01.2014 12:04:07

    • kvásek
      kvásek

      Na internetu je spousta návodů na přípravu kvásku.
      Kdo chce přijít k hotovému tak zadá do vyhledávače --kvásková mapa.
      Určitě bude ve Vašem okolí někdo ,kdo se podělí.

      13.01.2014 13:00:20

Nalezeno receptů: 16
|< << 12 >> >|

Přidat příspěvek k receptu Domácí obyčejný chléb