reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

3. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Domácí obyčejný chléb

Domácí obyčejný chléb

Nejlehčí verze chleba bez hnětení. Chléb je chutný, voňavý, měkký a zároveň křupavý. Recept je téměř bez práce a výsledek skvělý.


  • 4,3

    353×

    4,3 353
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Do mísy vsypeme polohrubou, hladkou a mouku na domácí chléb, osolíme a okmínujeme. Pak přidáme kvásek a vodu. Nemáme-li kvásek, dáme lžičku sušeného droždí. Promícháme jen tak, aby se směs spojila. Zakryjeme a necháme v klidu 12 hodin kynout. Pak těsto v míse jen promícháme a necháme podle času 3 - 6 hodin dál kynout.

Z pečícího papíru si vystřihneme kolo o průměru dna hrnce, ve kterém budeme chléb péct. Hrnec s poklicí vložíme do trouby, zapneme ji na 250 °C a 30 minut hrnec rozpalujeme. Obyčejný chléb jsem pekla v zapékacím hrnci z varného skla. Pak z hrnce sundáme pokličku, dovnitř vložíme pečící papír a s pomocí stěrky vlijeme těsto. Do trouby dáme kastrůlek s vodou. Pod pokličkou pečeme chléb 30 minut. Pak odkryjeme a dopékáme 15 - 25 minut podle toho, jak vybarvenou kůrčičku chceme. Je dobré nechat chléb chladnout na mřížce pod čistou utěrkou.

Domácí obyčejný chléb podáváme podle chuti.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí obyčejný chléb

    Celkový počet komentářů: 16
    • veraricna
      veraricna

      Komentář k receptu Domácí obyčejný chléb

      Pečící papír není nutný. Stačí posypat dno rozpáleného hrnce trochou hladké mouky. Pokud máte kvásek nepotřebujete žádné droždí. Cukr do chleba nepoužívám.

      18.05.2016 09:41:23

    • bábrle
      bábrle

      oprava od samotné bábrle

      1.žádný jej ale to droždí :-)
      2.pak se pekl již chléb půl hodiny přikrytý a násl.půl hodiny odkrytý

      měla jsem špinavé brýle :-) :-)

      13.02.2016 07:42:59

    • bábrle
      bábrle

      dotaz na cukr

      Pěkný den
      k suš.droždí se nemusí dávat cukr?
      A jen malá připomínečka,do surovin jste jej zapomněla uvést,nicméně v úvodu jej zmiňujete,ale začátečníci to potom mohou přehlédnout.:-)
      Já chléb pekla před rokem,recept byl od kamarádky a vzpomínám si,že byl v předehřáté troubě na 250st.půl hod.nahřívaný pekáč i s víkem,pak se pekl půl hod.přikrytý rovněž na maximum a potom odkrytý také půl hoďky,vše při stejné teplotě.
      Nedávno jsem uklízela šuplík s receptama a omylem ten úžasný recept na chléb vyhodila.Tak dnes už kyne ten Váš a večer peču.
      Dám pak vědět jak se povedl ,ale co ten cukr????? :-)
      Děkuji za info.
      bábrle

      13.02.2016 07:39:06

    • Drahuš
      Drahuš

      Chleba už dávno nekupuji :o)

      Dobrý den,
      také chleba peču, ale úplně jednodušeji. Bez pečícího papíru a opravdu stačí sypké droždí.
      2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek žitné mouky, lžíci soli, lžíci kmínu ( případně jakákoli semínka), 2 lžíce octa, 2 hrnky studené vody.
      Ten hrnek má obsah 400 ml a dávám péct do menšího pekáče za sady našich babiček.

      Všechny sypké suroviny smíchám a pak přidám ocet s vodou, zamíchám, aby se ingredience spojili a posypu moukou. Přehodím utěrkou a nechám přes noc 12-18 hod kynout. Ráno zapnu na půl hodiny troubu do které dám oba pekáče a těsto promíchám. Je důležité po té půl hodině těsto vyklopit do rozpáleného pekáče a po upečení hned vyklopit.
      Snadné a hlavně výborný chlebíček, jiný už nechci :o)

      13.01.2014 09:32:29

      • Najka
        Najka

        Re: Chleba už dávno nekupuji :o)

        protože jsem se k této diskusi a vlastně i receptu dostala až teď mám dotaz: kolik se dává toho instantního droždí? Děkuji za odpověď

        13.01.2014 23:20:22

      • Najka
        Najka

        Re: Chleba už dávno nekupuji :o)

        protože jsem se k této diskusi a vlastně i receptu dostala až teď mám dotaz: kolik se dává toho instantního droždí? Děkuji za odpověď

        13.01.2014 23:22:32

      • veraricna
        veraricna

        Re: Chleba už dávno nekupuji :o)

        Pečící papír používám stále.Díky kvásku (stačí 1-2 lžíce) nemusím používat ani droždí ani ocet.Také rodině více chutná chleba bez polohrubé mouky,takže dávám pšeničnou a žitnou chlebovou po jednom hrnku a dva hrnky obyčejné hladké mouky.

        14.01.2014 10:15:13

    • Franio
      Franio

      Kde seženu žitný kvásek prosím ?

      12.01.2014 12:04:07

      • kvásek
        kvásek

        Na internetu je spousta návodů na přípravu kvásku.
        Kdo chce přijít k hotovému tak zadá do vyhledávače --kvásková mapa.
        Určitě bude ve Vašem okolí někdo ,kdo se podělí.

        13.01.2014 13:00:20

    Nalezeno receptů: 16
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Domácí obyčejný chléb

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.