reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

5. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Domácí máslové rohlíky

Domácí máslové rohlíky

Recept na výborné máslové domácí rohlíky, které nemusí dlouho kynout a prakticky se hned upečou.


  • 3,0

    94×

    3 94
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 581 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Jak správně připravit těsto na páje?

18. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 687 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Perníkové chaloupky na hrneček krok za krokem

17. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 686 hodnocení

Základní suroviny k pečení vánočního cukroví

17. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Recept na bramborový guláš s klobásou krok za krokem

17. 11. 2019

Postup přípravy

Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme zarovnanou lžíci soli a zarovnanou lžíci cukru a promícháme. V mouce uděláme jamku, rozdrobíme do ní droždí, posypeme cukrem, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka a necháme na teple vykynout kvásek - asi 15 minut.

V robotu zapracujeme postupně k mouce s kváskem zbylé vlažné mléko a vymícháme hladké pružné poloměkké těsto - asi 8 minut, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vymícháme v robotu ještě jednou hladké těsto v robotu - asi 5 minut. Pokud by bylo těsto na rohlíky příliš měkké, přidáme trochu mouky a zapracujeme robotem do těsta. Těsto můžeme zpracovat i rukama.

Bez kynutí vyklopíme těsto na pomoučněnou desku a vytvarujeme válec, který rozdělíme na 6 častí a každou část zakulatíme na bochník. Bez kynutí každý bochník postupně rozválíme na kruh o velikosti 20 - 25 cm a kruh rozdělíme nožem na 4 části. Pokud chceme malé rohlíky, tak rozdělíme kruh na 8 častí. Dělala jsem větší rohlíky a rozválený kruh jsem tedy rozdělila na 4 trojúhelníky.

Každý rovnoramenný trojúhelník ještě rozválíme na tloušťku asi 1 mm a napevno srolujeme od nejdelší strany směrem nahoru ke špičce, čímž vznikne tvar rohlíku, kterého konce trošku ohneme dolů a dovnitř. Rohlíky položíme dále od sebe na plech vystlaný teflonovou fólii nebo pečícím papírem. Hned potřeme rohlíky rozšlehaným vejcem a necháme je na teplém místě asi 15 minut kynout.

Rohlíky vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Na spodek trouby dáme plech vyhřátý na teplotu trouby, do kterého vlijeme asi 200 ml vroucí vody, aby se vytvořila pára a pečeme asi 10 minut, až se rohlíky pěkně zdvihnou a získají zlatožlutou barvu. Upečené domácí máslové rohlíky vybereme a necháme vychladnout na mřížce.

Z této dávky mi vyšlo 24 velkých rohlíků, malých vyjde 48 kusů - je jen na vás, pro které rohlíky se rozhodnete. Tyto rohlíky jsou vláčné i druhý den a jsou jako čerstvě upečené. Rohlíky podáváme jako přílohu a můžeme je potřít máslem, marmeládou nebo nutellou. Jinak rohlíky můžeme naplnit šunkou, sýrem, zeleninou, saláty, pečeným masem, vejci, pomazánkami, paštikou a podobně. Rohlíky jsou vynikající i samy o sobě, mají jemnou nadýchanou lehkou měkkou střídku a jsou křupavé na povrchu.

Jednoduché rychlé domácí máslové rohlíky jsou mnohem chutnější, kvalitnější a nejsou gumové jako ty z obchodu a navíc jsou bez konzervantů a umělých přísad. Domácí máslové rohlíky jsou nepoměrně lacinější než kupované a jsou prakticky do 1 hodiny hotové a zaručeně čerstvé. Pokud jednou rohlíky upečete, už nikdy nebudete kupovat rohlíky v obchodě.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí máslové rohlíky

    Celkový počet komentářů: 4

    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Domácí máslové rohlíky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.