reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Domácí máslo ze smetany

Toto je základní recept na přípravu domácího másla. Před ztuhnutím jej můžeme dochutit solí či bylinkami.


  • 4,5

    4,5 8
  • 20 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Rychlé a zdravé mlsání na halloweenskou párty? Zkuste si doma vyrobit gumové medvídky jen ze tří ingrediencí!

28. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Recept na houbovou bramborovou polévku krok za krokem

27. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Postup přípravy

Smetana ke šlehání musí být čerstvá (ne trvanlivá) a měla by obsahovat nejméně 30 % tuku. Čím tučnější, tím lepší. Smetana by neměla být příliš studená, proto ji před zpracováním necháme chvíli mimo lednici.

Smetanu o pokojové teplotě vlijeme do vyšší nádoby a šleháme tyčovým mixérem. Po chvíli šlehání smetana ztuhne a vznikne nám šlehačka. Šleháme dál, dokud se smetana nezačne srážet. Postupně se bude tvořit podmáslí, které si slijeme do misky. Podmáslí je chuťově moc dobré a můžeme jej vypít jen tak, nebo použít například na pečení. Šleháme, dokud se přestane tvořit další podmáslí.

Máslo můžeme přemístit do jemného sítka, aby nám všechno podmáslí snáze odkapalo. Ještě lépe je sítko vystlat plátýnkem nebo látkovou plenou. Máslo se ale v cedníku rádo zachytává a z plátýnka jej dostaneme snáze. Máslo prohněteme, abychom z něj dostali co nejvíce tekutiny. Tento krok lze vynechat.

Máslo v sítku důkladně prohněteme pod tekoucí ledovou vodou. Pokud nepoužijeme sítko, máslo položíme na dřevěné prkýnko a také prohněteme pod tekoucí studenou vodou. Je zapotřebí dostat z něj veškerou tekutinu.

Připravené máslo zabalíme do potravinové fólie nebo umístíme do formičky a necháme v lednici ztuhnout. Chceme-li ochucené máslo, teď je vhodná doba do něj přidat sůl, bylinky, česnek nebo sušená rajčata. až poté máslo umístíme do lednice.

Hotové domácí užijeme všude tam, kde kupované. Mažeme jej na chleba nebo jej využijeme při vaření.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí máslo ze smetany

    Celkový počet komentářů: 1

    • jar-ma
      jar-ma

      Domácí máslo

      Podle mě se to peněžně nevyplatí, nemluvím o chuti, ale Supermrkety do vánoc zdraží smetany, šlehačky a budete mít po domácím másle.

      26.09.2017 01:47:45


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Domácí máslo ze smetany

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.