těsto 2 | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
250 g | hladká mouka | |
4 lžíce | octová voda | |
těsto 1 | ||
250 g | máslo | |
250 g | hladká mouka |
Na přípravu listového těsta potřebujeme dva druhy těst, které nakonec spolu spojíme. Těsto 1: Do prosáté mouky rozdrobíme máslo a řádně prohněteme. Těsto 2: Odměříme si několik lžic teplé vody, kterou okyselíme lžičkou octa. Prosátou mouku přisolíme, přidáme celé vejce a podle potřeby zředíme ochucenou vlažnou vodou. Řádně prohněteme v hladké těsto. Těsto 2 na pomoučněném vále rozválíme a zabalíme do něho těsto 1 a vložíme na 15 minut do ledničky. Potom z obou těst vyválíme větší placku, kterou přeložíme na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. Tím nám vznikne listové těsto, které zabalíme do ubrousku a vložíme do lednice. Postup po 15-ti minutách ještě dvakrát zopakujeme. Pak již listové těsto můžeme použít k pečení. Listová těsta plníme sladkými, zeleninovými nebo masovými nádivkami. Těsto potíráme rozšlehaným vejcem, aby drželo tvar a lépe lístkovalo. Pečeme v horké předehřáté troubě dorůžova.
8 skvělých receptů z listového těsta nasladko i naslano
V dnešním článku se zaměříme na listové těsto a jeho tvárnost. Pokud při pečení sáhneme po hotovém listovém těstě, příprava moučníků, dezertů i slaných chuťovek z listového těsta je opravdu hračka. Výsledek se nedá zkazit a je rychlou volbou pro nečekané návštěvy.
Recept na plněné listové škebličky krok za krokem
Fotorecept na rychlou slanou chuťovku z listového těsta. Bude se hodit i pro nečekané návštěvy, protože suroviny zcela jistě najdete v lednici.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena