reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí kváskový chléb s odkladem kynutí

Tento kváskový chléb má tu výhodu, že jeho pečení se dá odložit na dobu, která vyhovuje zaměstnaným hospodyňkám a mohou ho mít po ruce na pečení v příhodnou chvíli a mít čerstvě upečený chléb.


  • 2,5

    16×

    2,5 16
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

směs



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 546 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 814 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

10+1 otázek: Odhalte ta nejškodlivější éčka v potravinách

19. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 560 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Jeřabiny: Opomíjené ovoce podzimu v marmeládách i kompotech

19. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 534 hodnocení

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

18. 9. 2019

Postup přípravy

Večer před spaním připravíme v míse chlebový rozkvas smícháním kvásku, odstáté vlažné vody a žitné chlebové mouky. Všechno spolu dobře promícháme, aby nezůstala mouka suchá, potom přikryjeme fólií a necháme přes noc asi 8 hodin volně odpočívat venku na pultě v kuchyni při pokojové teplotě.

Do rána chlebový rozkvas značně zvětší svůj objem, přidáme mouky, asi 250 - 300 ml vlažné odstáté vody, v robotu zpracujeme na těsto jen tak, aby se spojilo, ale nevypracováváme. Do těsta vmícháme sůl, celý kmín, eventuálně jiné koření nebo semínka podle chuti. Těsto přikryjeme fólií a necháme asi 30 minut volně odstát, až se nastartují kvasné procesy. Znovu promícháme a přikryjeme fólií, odložíme do chladničky a odejdeme do práce.

Večer, když se vrátíme z práce, těsto z chladničky vybereme a vyklopíme na jemně poolejovanou desku. Polejovanými rukama těsto ponatahujeme a složíme jako obálku, poté upravíme do požadovaného tvaru. Vytvarovaný chléb vložíme nejlépe do ošatky anebo do námi zvolené vhodné nádoby či košíku.

Pokud ošatku nemáme, nádobu vyložíme pomoučněnou utěrkou, na utěrku položíme chléb a přikryjeme utěrkou. Já jsem zvolila podélnou oválnou jenskou mísu. Chléb jsem dala na teflonovou fólii, vložila jsem ho i s fólií do jenské mísy a chléb jsem přikryla vzdušnou utěrkou, aby povrch chleba neoschl. Chléb odložíme odpočívat do chladničky na celou noc.

Ráno bude chlebové těsto plné bublinek. Po vyjmutí z chladničky necháme těsto na pultě ohřát na pokojovou teplotu už z jenské mísy vyjmuté ven, jen na samotné fólii na desce. Zatím vložíme do trouby 2 plechy, jeden na pečení chleba do středu a druhý starý plech dáme na spodek trouby, ten bude později na horkou vodu na vytvoření páry. Trouby vyhřejeme i s oběma plechy na 250 °C na funkci horní a dolní pečení s ventilátorem. V rychlovarné konvici necháme ohřát 200 ml vody.

Chléb potřeme studenou vodou, přeložíme i s fólií na horký plech a vložíme do středu trouby, na starý plech na spodku trouby vlijeme vroucí vodu a dveře trouby rychle zavřeme, aby vzniklá pára zůstala v troubě. Při teplotě 250 °C chléb pečeme v páře prvních 15 minut, potom dolní plech vybereme, troubu krátce odvětráme, teplotu snížíme na 190 °C a chléb pečeme ještě 35 - 40 minut do požadované pěkné hnědé barvy a křupavé kůrky. Po 25 minutách pečení chléb položíme na spodní rošt, aby se propekl správně i vespod.

Upečený domácí kváskový chléb vybereme z trouby, potřeme zase studenou vodou, dáme na mřížku a přikrytý utěrkou necháme chléb úplně vychladnout a můžeme pokrájet na krajíce a konzumovat. Správnost propečení chleba poznáme poklepáním na kůrku chleba na spodku a na povrchu, pokud je zvuk dutý - bubínkový, chléb je správně propečený.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Domácí kváskový chléb s odkladem kynutí

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.