Mouky smícháme s cukry, solí, žloutky a rozpuštěným máslem. Zvlášť si připravíme kvásek z vlažného mléka a droždí se špetkou cukru a potom vzešlý kvásek přimícháme do těsta. Na těsto přisypeme lehce mouku a necháme kynout 2 hodiny.
Z těsta vyválíme plát silný 3 - 4 cm. Hrnkem, sklenicí nebo kulatou formou vykrájíme kolečka a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem.
Koláčky naplníme marmeládou, tvarohem či makovou náplní. Na vále rozsekáme máslo do mouky, přidáme cukr a teplem vlastních rukou všechno společně rozdrobíme - rozžmouláme. Okraje koláčků potřeme žloutkem a potom posypeme žmolenkou.
Domácí koláčky pečeme asi 10 - 13 minut v troubě předehřáté na 185 - 195 °C. Záleží na tom, jakou máme troubu.
Domácí koláčky po zchladnutí podáváme k šálku kávy nebo čaje.