reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Postup přípravy

Nakrájíme na plátky vepřové maso zvlášť, hovězí maso zvlášť. Nasolíme a necháme 3 dny uležet při teplotě 5 - 7 °C.

Za 3 dny pomeleme na jemné desce (prát) 2 kg hovězího masa a 1 kg vepřového bůčku.
Zbytek masa pomeleme na hrubé na desce (16 mm). Zamícháme koření (podle chuti) s vodou a vmícháme do prátu. Potom vmícháme hrubě namleté maso. Vše dohromady důkladně promícháme.

Masovou směs na domácí klobásy narazíme do střev a udíme 5 - 6 hodin na 70 °C.

Pokud spěcháme, je možné část s nakládáním vynechat. Na chuť to nemá moc velký vliv. Na 10 kg domácích klobás podle Hynka budeme potřebovat asi 12 metrů střev.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Komentáře k receptu Domácí klobásy podle Hynka

Celkový počet komentářů: 562
  • Vosyka
    Vosyka

    Dotazy prvoklobásáře.

    Dobrý den.
    Než přejdu k dotazu, chtěl bych Vám poděkovat za perfektní recept a hlavně za úsilí, které vkládáte do odpovědí a rad k tomuto i ostatním receptům. Klobásy dělám poprvé a tak se raději zeptám:
    1) K nasolení masa použijete už hotovou kořenící směs kterou zde uvádíte nebo nasolujete maso samostatně v soli? A na jak velké plátky maso krájíte?
    2) Setkal jsem se s názorem že je dobré vmíchávat do hmoty ledovou tříšť aby maso nepustilo šťávu. Chtěl bych znát Váš názor na tuto věc.
    3) Jaké používáte dřevo ( na uzení klobás a na douzování).
    4) Při plnění uděláte nejdříve šneka. Potom stočíte jednotlivé klobásy a pak propichujete? Jak hodně má být klobása utažená aby byla masová hmota po vyuzení celistvá a střevo neprasklo. Je jasné, že jde o cvik a praxi ale nějaká rada by určitě pomohla.
    Děkuji mnohokrát za odpověď.

    25.03.2013 13:26:56

Přidat příspěvek k receptu Domácí klobásy podle Hynka