Domácí klobásy podle Hynka

chuťovka | česká kuchyně | recept zobrazen: 281050x
Domácí klobásy, které jsem si v průběhu několika let vymazlil téměř k dokonalosti. Recept je z 10 kg masa, ale po vyuzení budete mít 7,5 - 8 kg klobás.
Komentáře receptu 537
Uvařil jsem to (Recept vařilo 27 lidí)


Postup přípravy receptu

Nakrájíme na plátky vepřové maso zvlášť, hovězí maso zvlášť. Nasolíme a necháme 3 dny uležet při teplotě 5 - 7 °C.

Za 3 dny pomeleme na jemné desce (prát) 2 kg hovězího masa a 1 kg vepřového bůčku. Zbytek masa pomeleme na hrubé na desce (16 mm). Zamícháme koření (podle chuti) s vodou a vmícháme do prátu. Potom vmícháme hrubě namleté maso. Vše dohromady důkladně promícháme.

Masovou směs na domácí klobásy narazíme do střev a udíme 5 - 6 hodin na 70 °C.

Pokud spěcháme, je možné část s nakládáním vynechat. Na chuť to nemá moc velký vliv. Na 10 kg domácích klobás podle Hynka budeme potřebovat asi 12 metrů střev.

hynek87 autor receptu:

Domácí klobásy podle Hynka

Počet přidaných receptů: 5

Ingredience

Recept Domácí klobásy podle Hynka byl 31.01.2011 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,7
skvělý recept
585 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí klobásy podle Hynka

Celkový počet komentářů: 10
  • Dobrý den. Pokud dodržíte teplotu, tak klobásy neprasknou. Ale klobásy propichuju po narazení do střev, před samotným točením. Přes malé dírky uteče nežádoucí vzduch, který se do klobás dostal. Používám větší jehlu nebo zavírací špendlík. Přeji hodně zdaru.

  • Konzistence Petr Toman 10.12.2012 12:01:20

    Klobásy jsem zkoušel zhruba podle tohoto receptu, přidal jsem jen na paprice, 4g zázvoru a 4g chilli. Mlel jsem na osmičce mlýnku, kde největší deska k sehnání je 12ka. Klobásy jsou výborné, ale nemají tu tuhou kozistenci. Udil jsem 3 hodiny teplým kouřem, nemám je rád moc dehtové. Přidáváte někdo do klobás mouku, aby byly tužší?

    • Mouka patří do buchet, ne do klobásek. Připouštím ale, že v klobásách z velkovýroben a cenou nižší než 80 Kč/kg může být cokoliv. Nevím, jestli jste se díval na fotky, je na nich i klobása v řezu. Je vyrobená přesně podle poměrů uvedených v receptu. Myslím, že kresba i konzistence je v pořádku. H.

      • Re: Jandová 24.12.2012 13:58:00

        Petr Toman se jen zeptal a vy hned z bandurskou. Souhlasím s Marií, tolerance vám je naprosto cizí, doufám, že nejste moravák.

        • Ale já si opravdu myslím, že mouka patří do buchet a ne do klobás. A pokud se mu klobásy v řezu rozpadají, něco udělal špatně, nebo je při zatáčení málo utáhl. Nechápu, co se vám zdá na mé odpovědi málo tolerantní. Jen jsem stručně odpověděl na jeho otázku. A jen na dokreslení situace: je mě dost přes čtyřicet. Pokud mě tady někdo bezdůvodně uráží a označuje za exota (viz Drobek), nemůže očekávat slušné jednání. Já jsem sem uložil recepty pro to, abych se podělil o své zkušenosti. Určitě ne pro to abych se tu nechal urážet.

          • Re: Petr Toman 27.12.2012 19:54:21

            Pan Hynek sice neporadil, ale já se nezlobíl. Pročetl jsem hodně diskuzí o klobásách a tak už vím kde je chyba. Mouka není třeba.

            Libovou složku masa je nutné pomlet na nejhrubší šalbě nebo nakrájet na malé kousky a dlouho míchat, až se začne uvolňovat bílkovina. Stejně tak jsem dělal šunku, a ta se mi spojila pěkně. Doma jsem na šunku použil míchač ETA, na statku ho nemám. Klobásy jsem moc nemíchal. Taky se mi teplota v udírně zvedla krátce přes 80 stupňů, protože mám krátké topeniště. Teplota se špatně reguluje. Buď hoří moc a plamen jde do udírny pod maso nebo skoro vůbec.

            V únoru budu zabíjet druhého pašíka, tak zkusím topeniště prodloužit a míchat déle libovou část masa. Dám vědět, jak to dopadlo.

  • Nalezeno receptů: 537
    Přidat příspěvek k receptu Domácí klobásy podle Hynka
    * Povinné pole

    
    Kde to žije
    Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

    Píšeme jinde




    přidat nový recept