Domácí klobásy podle Hynka

chuťovka | česká kuchyně | recept zobrazen: 274811x
Domácí klobásy, které jsem si v průběhu několika let vymazlil téměř k dokonalosti. Recept je z 10 kg masa, ale po vyuzení budete mít 7,5 - 8 kg klobás.
Komentáře receptu 532
Uvařil jsem to (Recept vařilo 27 lidí)


Postup přípravy receptu

Nakrájíme na plátky vepřové maso zvlášť, hovězí maso zvlášť. Nasolíme a necháme 3 dny uležet při teplotě 5 - 7 °C.

Za 3 dny pomeleme na jemné desce (prát) 2 kg hovězího masa a 1 kg vepřového bůčku. Zbytek masa pomeleme na hrubé na desce (16 mm). Zamícháme koření (podle chuti) s vodou a vmícháme do prátu. Potom vmícháme hrubě namleté maso. Vše dohromady důkladně promícháme.

Masovou směs na domácí klobásy narazíme do střev a udíme 5 - 6 hodin na 70 °C.

Pokud spěcháme, je možné část s nakládáním vynechat. Na chuť to nemá moc velký vliv. Na 10 kg domácích klobás podle Hynka budeme potřebovat asi 12 metrů střev.

hynek87 autor receptu:

Domácí klobásy podle Hynka

Počet přidaných receptů: 5

Ingredience

Vaše cena 2699 běžně 5000 Kč sleva 46 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Domácí klobásy podle Hynka byl 31.01.2011 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,7
skvělý recept
579 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí klobásy podle Hynka

Recept se nachází v 606 kuchařkách
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí klobásy podle Hynka

Celkový počet komentářů u receptu: 532
  • Mouka patří do buchet, ne do klobásek. Připouštím ale, že v klobásách z velkovýroben a cenou nižší než 80 Kč/kg může být cokoliv. Nevím, jestli jste se díval na fotky, je na nich i klobása v řezu. Je vyrobená přesně podle poměrů uvedených v receptu. Myslím, že kresba i konzistence je v pořádku. H.

    • Re: Jandová 24.12.2012 13:58:00

      Petr Toman se jen zeptal a vy hned z bandurskou. Souhlasím s Marií, tolerance vám je naprosto cizí, doufám, že nejste moravák.

      • Ale já si opravdu myslím, že mouka patří do buchet a ne do klobás. A pokud se mu klobásy v řezu rozpadají, něco udělal špatně, nebo je při zatáčení málo utáhl. Nechápu, co se vám zdá na mé odpovědi málo tolerantní. Jen jsem stručně odpověděl na jeho otázku. A jen na dokreslení situace: je mě dost přes čtyřicet. Pokud mě tady někdo bezdůvodně uráží a označuje za exota (viz Drobek), nemůže očekávat slušné jednání. Já jsem sem uložil recepty pro to, abych se podělil o své zkušenosti. Určitě ne pro to abych se tu nechal urážet.

        • Re: Petr Toman 27.12.2012 19:54:21

          Pan Hynek sice neporadil, ale já se nezlobíl. Pročetl jsem hodně diskuzí o klobásách a tak už vím kde je chyba. Mouka není třeba.

          Libovou složku masa je nutné pomlet na nejhrubší šalbě nebo nakrájet na malé kousky a dlouho míchat, až se začne uvolňovat bílkovina. Stejně tak jsem dělal šunku, a ta se mi spojila pěkně. Doma jsem na šunku použil míchač ETA, na statku ho nemám. Klobásy jsem moc nemíchal. Taky se mi teplota v udírně zvedla krátce přes 80 stupňů, protože mám krátké topeniště. Teplota se špatně reguluje. Buď hoří moc a plamen jde do udírny pod maso nebo skoro vůbec.

          V únoru budu zabíjet druhého pašíka, tak zkusím topeniště prodloužit a míchat déle libovou část masa. Dám vědět, jak to dopadlo.

  • liml 24.12.2012 17:33:02

    Pane Hynku!Plně s vámi souhlasím.Ti,kteří Vás napadají jsou pouze štouralové a nevědí oč jde!Jak se říká:"Pro dobrotu na žebrotu!"přeji vám štastné vánoce a těším se na další vymazlený recept od Vás.S pozdravem Stanislav Skála

  • petr 22.12.2012 20:26:56

    chtěl bych se zeptat jaký používáte koření a jaký množství na těch 10kg masa, děkuji


    • KOŘENÍ

      160g Sůl
      40g Dusitanová sůl
      20g Mletý pepř
      25g Paprika pálivá
      50g Paprika sladká
      50g Kmín drcený
      150g Česnek
      3g Nové koření (mleté)
      3g Muškátový oříšek
      30g Kmín celý

      Dusitanovou sůl můžete nahradit normální solí, ale v tom případě je potřeba hotovou směs nechat 2-3 dny uležet. Hynek.

  • Celkový počet komentářů: 532
    Nalezeno receptů: 532
    Přidat příspěvek k receptu Domácí klobásy podle Hynka
    * Povinné pole

    
    Kde to žije
    Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

    Píšeme jinde

    • Proč zahrnout do jídelníčku luštěniny?

      Proč zahrnout do jídelníčku luštěniny?

      Luštěniny jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny. Mají nízký glykemický index, snižují hladinu cukru v krvi a dokážou tak na dlouho zasytit. Jejich pravidelná konzumace slouží jako prevence srdečně cévních onemocnění a diabetu. Jsou přirozeně bezlepkové. Luštěniny by se měly v našem jídelníčku objevit alespoň jednou týdně. Ruku na srdce. Jak často se objevují na vašem stole?

    • Naučte se zdravě snídat!

      Naučte se zdravě snídat!

      Snídaně je považována za základ celodenní stravy. Zastánci zdravé výživy a životosprávy vůbec se tak dlouhodobě snaží připomenout lidem její důležitost a fakt, že se vyplatí nepodceňovat význam vydatné a vyvážené snídaně.




    přidat nový recept