Domácí klobásy podle Hynka

chuťovka | česká kuchyně | recept zobrazen: 266334x
Domácí klobásy, které jsem si v průběhu několika let vymazlil téměř k dokonalosti. Recept je z 10 kg masa, ale po vyuzení budete mít 7,5 - 8 kg klobás.
Komentáře receptu 518
Uvařil jsem to (Recept vařilo 27 lidí)


Postup přípravy receptu

Nakrájíme na plátky vepřové maso zvlášť, hovězí maso zvlášť. Nasolíme a necháme 3 dny uležet při teplotě 5 - 7 °C.

Za 3 dny pomeleme na jemné desce (prát) 2 kg hovězího masa a 1 kg vepřového bůčku. Zbytek masa pomeleme na hrubé na desce (16 mm). Zamícháme koření (podle chuti) s vodou a vmícháme do prátu. Potom vmícháme hrubě namleté maso. Vše dohromady důkladně promícháme.

Masovou směs na domácí klobásy narazíme do střev a udíme 5 - 6 hodin na 70 °C.

Pokud spěcháme, je možné část s nakládáním vynechat. Na chuť to nemá moc velký vliv. Na 10 kg domácích klobás podle Hynka budeme potřebovat asi 12 metrů střev.

hynek87 autor receptu:

Domácí klobásy podle Hynka

Počet přidaných receptů: 5

Ingredience

Vaše cena 2499 běžně 5229 Kč sleva 52 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Domácí klobásy podle Hynka byl 31.01.2011 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,7
skvělý recept
576 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí klobásy podle Hynka

Recept se nachází v 604 kuchařkách
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí klobásy podle Hynka

Celkový počet komentářů u receptu: 518
  • Re: Pavel 23.11.2012 13:57:26

    Klobásy dělám rád,za těch 20 roků se už nějaký ten metrák vyudil a spořádal. K recptům není co dodat, kombinací masa a poměrů může být víc, jen jedna maličkost, zde již různě komentovaná. Opravdu si myslím a s kamarády z okolí, s kterými si klobásy tak nějak hodnotíme jsme se zhodli, že rychlosůl do domacích klobás v žádném případě nepatří, raději maso 3 - 4 dny naložím, barva je téměř totožná a nebaštím žádnou chemii, která ať chceme nebo rychlosolí je. Pavel

  • Hlavně že vám chutnaly. Hynek

  • domácí klobásy Dodo 15.10.2012 00:13:12

    To je recept jako zvon.Koření podle chuti.Co to znamená???S tímto receptem se mazlil několik let.To je síla.Budto je hynek postižený a nebo si dělá prdelky.Posílám hynkovi recept na tlačenku.Uvařené maso dejte i s kořením podle chuti do rukávů a nechte vychladnout a máte dobrou tlačenku.Stejný recept jako on dal na klobásy.Jak může takový blb psát sem recepty?

    • hynek87
      Re: domácí klobásy hynek87 16.10.2012 02:04:33

      Pro analfebetay jako je Dodo, ještě jědnou.


      KOŘENÍ

      160g Sůl
      40g Dusitanová sůl
      20g Mletý pepř
      25g Paprika pálivá
      50g Paprika sladká
      50g Kmín drcený
      150g Česnek
      3g Nové koření (mleté)
      3g Muškátový oříšek
      30g Kmín celý





      • Re: Re: domácí klobásy y 17.10.2012 08:46:34

        Proč dusitanovou sůl? Když už dělám klobády doma, tak si je neudělám jedovaté, ne?

        • hynek87
          Dusitanová sůl hynek87 18.10.2012 01:58:34

          Jak už jsem tady několikrát psal, upravte si recept podle vaší chuti. Nevím, kdo přišel na to že dusitanová sůl je jedovatá ale můžu vás ujistit, že je ve většině masných výrobků, které koupíte v obchodech. Já ji používám proto, že maso pomelu, namíchám koření, narazím do střev a můžu jít hned udit. Klobásy mám hotové během pár hodin. Bez dusitanové soli je potřeba maso nasolit a nechat na 2-3 dny uležet. Ale když to vezmu do extrému, tak proč používat bůček když je tlusté vepřové maso nezdravé? Proč udit kouřem ve světě plném rakoviny? Tak si nakonec koupíte zdravou, dušenou Baby šunku, která je už podle názvu vhodná i pro děti. Přečtěte si složení a zjistíte, že obsahuje mnohem víc dusitanové soli, než mám já v tomto receptu. Hynek

  • hynek87
    Nové foto hynek87 09.09.2012 05:56:37

    Dnes jsem přidal další fotky. V receptu sice nebudou seřazeny chronologicky, ale bude na nich zachycen celý postup výroby klobás. Pro analfabety typu DROBEK jsem nafotil koření v originálním balení. Tak že i ti duševně slabší jedinci, budou moci určit druh koření podle obrázků. Žádám jen o strpení, než administrátor foto schválí.

    • Re: Nové foto Koudy 09.10.2012 09:46:42

      Dělám klobásy stejným způsobem několik let, možná udím o 2-3 hodiny déle, ale to záleží na udírně. Výsledek je perfektní.
      Pozn.: Recept jsem získal od starého zkušeného řezníka.

  • Jelito kostra 11.09.2012 11:57:32

    No tak to jsem se pobavil ja jiz delam vyrobu 25 let tak snad neco umim ale pane Hynku nezlobte se na mne ale jste jelito zbytecne zdlouhave a naco tam perete cukr kdyz je tam praganda to se hned tak nevidi. Ado domaci vyroby vubec proc davat rychlosul to teda nevim. No nic proste šlichtě zdar. Kostra

  • DROBEK
    domácí klobásy podle Hynka DROBEK 08.09.2012 15:36:01

    Pane děláte si srandu? coto je, koření podle chuti ?
    To že do klobás dáváme více druhů masa ví kde kdo,to jste nemusel
    roky zkoumat. Proč myslíte že klobása se skořicí je stejně dobrá jako z česnekem,
    jen proto že někomu skořice chutná? Tedy vy jste exot.

  • Celkový počet komentářů: 518
    Nalezeno receptů: 518
    Přidat příspěvek k receptu Domácí klobásy podle Hynka
    * Povinné pole

    
    Kde to žije
    Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

    Píšeme jinde

    • Trimethylaminuria - syndrom rybího zápachu

      Trimethylaminuria - syndrom rybího zápachu

      Je možné, aby člověk i přes veškeré dodržování osobní hygieny silně zapáchal jako leklá ryba, nebo zkažená vejce? Bohužel je. A žít s touto vzácnou metabolickou poruchou rozhodně není jednoduché. Syndrom rybího zápachu neboli trimetylaminurie (TMAU) je velmi vzácné onemocnění, které postihuje častěji ženy. Je způsobeno narušením metabolismu glycinu, v těle pak chybí enzym zvaný trimethylaminoxidáza.

    • Metoda Baby Led Weaning - stravování nejmenších dětí bez příkrmů

      Metoda Baby Led Weaning - stravování nejmenších dětí bez příkrmů

      Metoda Baby Led Weaning je způsob, jakým lze u dítěte začít s pevnou stravou. V tomto případě se dětem nekupují příkrmy a přesnídávky z obchodů a ani se nechystají domácí kašičky. Jídlo se nemixuje. Příprava pokrmů není nijak náročná a nezabere skoro žádnou práci.




    přidat nový recept