Domácí klobásy podle Hynka

chuťovka | česká kuchyně | recept zobrazen: 277679x
Domácí klobásy, které jsem si v průběhu několika let vymazlil téměř k dokonalosti. Recept je z 10 kg masa, ale po vyuzení budete mít 7,5 - 8 kg klobás.
Komentáře receptu 537
Uvařil jsem to (Recept vařilo 27 lidí)


Postup přípravy receptu

Nakrájíme na plátky vepřové maso zvlášť, hovězí maso zvlášť. Nasolíme a necháme 3 dny uležet při teplotě 5 - 7 °C.

Za 3 dny pomeleme na jemné desce (prát) 2 kg hovězího masa a 1 kg vepřového bůčku. Zbytek masa pomeleme na hrubé na desce (16 mm). Zamícháme koření (podle chuti) s vodou a vmícháme do prátu. Potom vmícháme hrubě namleté maso. Vše dohromady důkladně promícháme.

Masovou směs na domácí klobásy narazíme do střev a udíme 5 - 6 hodin na 70 °C.

Pokud spěcháme, je možné část s nakládáním vynechat. Na chuť to nemá moc velký vliv. Na 10 kg domácích klobás podle Hynka budeme potřebovat asi 12 metrů střev.

hynek87 autor receptu:

Domácí klobásy podle Hynka

Počet přidaných receptů: 5

Ingredience

Vaše cena 5879 běžně 11306 Kč sleva 48 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Domácí klobásy podle Hynka byl 31.01.2011 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,7
skvělý recept
581 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí klobásy podle Hynka

Recept se nachází v 606 kuchařkách
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí klobásy podle Hynka

Celkový počet komentářů: 10
  • peter
    kolik vody peter 09.03.2017 15:31:21

    Zdravím p.Hynku prosím vás kolik asi vody na 10 kg.Děkuji

    • hynek87
      Re: kolik vody hynek87 20.05.2017 05:33:24

      Dobrý den, omlouvám se, ale váš dotaz jsem nějak přehlédl. Já dávám na deset kilo 0,8l vody. Obecně platí že čím míň tím líp. Ale v něčem musíte rozmíchat koření a navíc vám voda usnadní míchání. Přeji hodně úspěchů. H.

  • hynek87
    Rozpis koření na 10Kg masa hynek87 07.03.2017 20:54:42

    KOŘENÍ

    160g Sůl
    40g Dusitanová sůl
    20g Mletý pepř
    25g Paprika pálivá
    50g Paprika sladká
    50g Kmín drcený
    150g Česnek
    3g Nové koření (mleté)
    3g Muškátový oříšek
    30g Kmín celý

    Dusitanovou sůl můžete nahradit normální solí, ale v tom případě je potřeba hotovou směs nechat 2-3 dny uležet.

    • Re: Rozpis koření na 10Kg masa Honza 16.05.2017 09:25:37

      Díky za recept ... právě se nakládá a zítra udí...Zatím to chutná dobře, tak doufám že to tak i dopadne .... A taky přeji svatou trpělivost s některými dotazy .. to chce silný nervy :-)

    • Re: Rozpis koření na 10Kg masa Jirka 03.04.2017 21:13:47

      Pane Hynku můžete mi prosím zaslat kompletní recept na Vaše klobasky. Čtu tu jen samou chválu. Chtěl bych je dělat ze zveriny. Hlavně podíl masa. Mám asi 3,5kg jeleniho.
      Mnohokrát děkuji

      • hynek87
        Re: Re: Rozpis koření na 10Kg masa hynek87 04.04.2017 20:18:30

        Dobrý den,
        Já už nic kompletnějšího než je tady nemám. Pokud máte zvěřinu, použijte ji místo hovězího krku a plecka. Toť vše. Přeji hodně úspěchů. H.

  • Neuzené klobásky Anna 16.05.2017 18:22:57

    Pokud chcete konzumovat nevyuzené klobásky, stačí je opéct na grilu, jak píše Jirka. Já je naskládám do pekáčku a podlité je upeču v troubě. A chutná báječně.

    • Re: Neuzené klobásky Honza 17.05.2017 11:56:56

      Jen takový dodatek pro ty, co přemýšlí, že v zájmu svého zdraví z receptu vyloučí " rychlosůl " (nevím zda to zde již nezaznělo, v takovém případě se omlouvám, ale asi je lepší některé věci opakovat) :

      Je dobré si uvědomit, že použití rychlosoli není pouze kvůli zrychlení přípravy (že zkrátíte třeba nakládání oproti běžné soli), ale také ... A HLAVNĚ ... o bezpečnosti následné konzumace ! Dusitany z rychlosoli zásadně omezují riziko botulismu !!!
      Pokud mám jistotu, že výrobek (šunka, klobásy, uzené) neopustí můj domov, budou se skladovat jak mají a hlavně se určitě sní během pár dní, pak můžu uvažovat o vyloučení dusitanů.

      Pokud ale " hrozí nebezpečí " , že výrobek se bude skladovat a konzumovat delší dobu a skladovat kdoví jak a kdoví kde - A POZOR - nejde jen o mě, ale i o známé, kamarády, kterým dám pár kousků jako výslužku či dárek, pak rozhodně použiju rychlosůl. Z mého pohledu není moc co řešit. Případně malinko nezdravá rychlosůl není nic proti případné otravě botulinem !

  • hynek87
    Rozpis koření na 10 kilo masa hynek87 02.04.2017 07:47:02

    KOŘENÍ

    160g Sůl
    40g Dusitanová sůl
    20g Mletý pepř
    25g Paprika pálivá
    50g Paprika sladká
    50g Kmín drcený
    150g Česnek
    3g Nové koření (mleté)
    3g Muškátový oříšek
    30g Kmín celý

    Dusitanovou sůl můžete nahradit normální solí, ale v tom případě je potřeba hotovou směs nechat 2-3 dny uležet.

Nalezeno receptů: 537
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Domácí klobásy podle Hynka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept