Domácí klobásy podle Hynka

chuťovka | česká kuchyně | recept zobrazen: 285997x
Domácí klobásy, které jsem si v průběhu několika let vymazlil téměř k dokonalosti. Recept je z 10 kg masa, ale po vyuzení budete mít 7,5 - 8 kg klobás.
Komentáře receptu 538
Uvařil jsem to (Recept vařilo 27 lidí)


Postup přípravy receptu

Nakrájíme na plátky vepřové maso zvlášť, hovězí maso zvlášť. Nasolíme a necháme 3 dny uležet při teplotě 5 - 7 °C.

Za 3 dny pomeleme na jemné desce (prát) 2 kg hovězího masa a 1 kg vepřového bůčku. Zbytek masa pomeleme na hrubé na desce (16 mm). Zamícháme koření (podle chuti) s vodou a vmícháme do prátu. Potom vmícháme hrubě namleté maso. Vše dohromady důkladně promícháme.

Masovou směs na domácí klobásy narazíme do střev a udíme 5 - 6 hodin na 70 °C.

Pokud spěcháme, je možné část s nakládáním vynechat. Na chuť to nemá moc velký vliv. Na 10 kg domácích klobás podle Hynka budeme potřebovat asi 12 metrů střev.

hynek87 autor receptu:

Domácí klobásy podle Hynka

Počet přidaných receptů: 5

Ingredience

Recept Domácí klobásy podle Hynka byl 31.01.2011 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,7
skvělý recept
586 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí klobásy podle Hynka

Celkový počet komentářů: 538
  • hynek87
    Rozpis koření na 10Kg masa hynek87 07.03.2017 20:54:42

    KOŘENÍ

    160g Sůl
    40g Dusitanová sůl
    20g Mletý pepř
    25g Paprika pálivá
    50g Paprika sladká
    50g Kmín drcený
    150g Česnek
    3g Nové koření (mleté)
    3g Muškátový oříšek
    30g Kmín celý

    Dusitanovou sůl můžete nahradit normální solí, ale v tom případě je potřeba hotovou směs nechat 2-3 dny uležet.

    • Re: Rozpis koření na 10Kg masa 30.08.2017 08:48:19

      Dobry den
      Vase klobasy delam uz dlouho a jsou velice dobre,rad i experimentuji...nekdy lepsi nekdy horsi :-)
      Chtel jsem se zeptat jelikoz dnes vyzvedavam maso co se stane kdyz to od 30.8 do treba do 7.8 nalozim jako na uzene ,pak naplnim dva dny necham odlezet a 9.9 vyudim...Jaky na to mate nazor,jaky lak bych mel zvolit,normalni sul ci rychlosul.Jinak delam je ve svycarsku a msitni si velice pochvaluji....oni tu totiz uzeniny neumi vubec....
      Diky za odpoved a at se Vam dari

    • Re: Rozpis koření na 10Kg masa Honza 16.05.2017 09:25:37

      Díky za recept ... právě se nakládá a zítra udí...Zatím to chutná dobře, tak doufám že to tak i dopadne .... A taky přeji svatou trpělivost s některými dotazy .. to chce silný nervy :-)

      • hynek87
        Re: Re: Rozpis koření na 10Kg masa hynek87 20.05.2017 05:24:02

        Honzo, přeji hezký den. Doufám, že jste s klobásama spokojený. Dejte vědět, jak jste dopadl a jak se dařilo. H.

        • Re: Re: Re: Rozpis koření na 10Kg masa Honza 18.07.2017 12:55:50

          Hynku, omlouvam se za pozdejsi reakci. Klobasy dopadly dobre napoprve a jeste lepe napodruhe. V prvnim pripade jsem pridal vice papriky (palive), ale bylo to spise na skodu. Druhy pokus mel papriku dle vaseho receptu a bylo to lepsi. Jediny problem, ktery jsem mel (hlavne poprve) byl ze klobasy byly az moc " poctive " ... na rezu vypadala struktura spise jako sunka nez klobasa .. libova uniformni hmota a malo tech " bilych kousku " .

          Reseni c. 1 - problem byl v mase (bucku) z Globusu, ktery je az moc libovy. Proste malo speku. Takze to delate jakoby jen z liboveho a " bileho " je tam pomalu. Pri druhem pokusu jsem proto zcela vyradil libove veprove (nahradil buckem) a toho bucku koupil jeste o neco malo vic, abych mohl do smesi dat vice tucneho (libovy zbytek dostali psi :-) .. bylo to vyrazne lepsi ale jeste ne dokonale ...

          Reseni c.2 ... klobasy jsem do strev plnil strojkem na maso (klobasovy nastavec a pochopitelne vyndana sajba), ale i tak jsem si vsiml, ze plnici hrdlo toho strojku je dost uzke a jak manzelka tu pripravenou smes tlaci dovnitr, una to ucpava a musi se hodne tlacit ... vlastne tu pripravenou smes docela drtila, coz strukture klobas asi moc neprospiva - z peknych kostek vznika uniformni hmota.

          Tohle hodlam vyresit nakupem plnicky klobas ... je to sice investice (ta obyc je neco pres 2tis), ale plneni by melo probihat bez problemu a hlavne zbytecneho drceni masove smesi. Uvidim jak se osvedci ...

  • dodatek zdeněk 30.06.2017 10:31:03

    Vážení prachandu nahradíte lžící mletého cukru a místo vody dávám silný vývar z vepřových kostí a koží z bučku.

    • Re: Rozpis koření na 10Kg masa Jirka 03.04.2017 21:13:47

      Pane Hynku můžete mi prosím zaslat kompletní recept na Vaše klobasky. Čtu tu jen samou chválu. Chtěl bych je dělat ze zveriny. Hlavně podíl masa. Mám asi 3,5kg jeleniho.
      Mnohokrát děkuji

  • Komentář k receptu Domácí klobásy podle Hynka Kamil 15.11.2016 18:31:51

    Dobrý den.Chtěl bych udělat tak z dávky 10 kg.Jaky poměr kýta a vepřové sádlo? Děkuji.

    • hynek87
      Re: Re: Rozpis koření na 10Kg masa hynek87 04.04.2017 20:18:30

      Dobrý den,
      Já už nic kompletnějšího než je tady nemám. Pokud máte zvěřinu, použijte ji místo hovězího krku a plecka. Toť vše. Přeji hodně úspěchů. H.

  • Re: Komentář k receptu Domácí klobásy podle Hynka Tomáš 16.11.2016 19:08:25

    Dobrý večer,chystam se dělat klobásky dle Vašeho receptu.Mám dotaz nejsem žádný znalec.Učím se,ale to je vedlejší.Tak k té otázce dusitanová sůl je Praganda.Je mozné použít pouze pragandu zda ano tak kolik na deset kilo masa jí mám dát.Díky za odpověd

Nalezeno receptů: 538
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Domácí klobásy podle Hynka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.

  • 29. září - Světový den srdce

    29. září - Světový den srdce

    Září je měsíc věnovaný prevenci srdečních onemocnění, k níž nabádá právě Světový den srdce, který připadá na 29. září. Zamysleme se spolu nad tím, jak se o své srdce a cévy lépe starat a zachovat si jejich zdraví.




přidat nový recept