reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Domácí klobásy podle Hynka

Domácí klobásy podle Hynka

Domácí klobásy, které jsem si v průběhu několika let vymazlil téměř k dokonalosti. Recept je z 10 kg masa, ale po vyuzení budete mít 7,5 - 8 kg klobás.


  • 4,7

    740×

    4,7 740
  • 34×

Podobné recepty

Načíst další recepty


Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 625 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 881 hodnocení

Luštěniny nás nabijí životní energií: Jak je snáz zařadit do jídelníčku?

23. 1. 2020

Bábovka

4,7 1 628 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 709 hodnocení

Domácí výroba uzenin - připravte si tu nejlepší klobásu, jakou jste kdy jedli!

22. 1. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 181 hodnocení

Omáčky k dochucování salátů: Dodají jídlu šmrnc!

21. 1. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 576 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 707 hodnocení

Rychlé obědy do krabičky - stačí 45 minut a máte skvělé jídlo do práce

20. 1. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 276 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 584 hodnocení

Čokoládový Sacher dort krok za krokem

19. 1. 2020

Postup přípravy

Nakrájíme na plátky vepřové maso zvlášť, hovězí maso zvlášť. Nasolíme a necháme 3 dny uležet při teplotě 5 - 7 °C.

Za 3 dny pomeleme na jemné desce (prát) 2 kg hovězího masa a 1 kg vepřového bůčku.
Zbytek masa pomeleme na hrubé na desce (16 mm). Zamícháme koření (podle chuti) s vodou a vmícháme do prátu. Potom vmícháme hrubě namleté maso. Vše dohromady důkladně promícháme.

Masovou směs na domácí klobásy narazíme do střev a udíme 5 - 6 hodin na 70 °C.

Pokud spěcháme, je možné část s nakládáním vynechat. Na chuť to nemá moc velký vliv. Na 10 kg domácích klobás podle Hynka budeme potřebovat asi 12 metrů střev.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí klobásy podle Hynka

    Celkový počet komentářů: 677
    • Luboš
      Luboš

      Dobrý den,chci se zeptat zda jsou tyto klobásy ihned k jídlu nebo jestli se musí nechat nějaký čas vysušit.Nebyly by lepší střeva skopová, vepřová se mi zdají moc silná.Dik.

      17.01.2020 10:12:03

    • Milan
      Milan

      Včera jsem připravil směs podle vašeho receptu, akorát místo hovězího jsem dal 3 kg dančího a jeleního masa a místo vepřového 3 kg ořezy z Mangalice. Koření jsem zachoval podle vašeho receptu, pouze jsem přidal hrst majoránky. Zítra nebo ve středu se bude udit. Doufám, že se dílo vydaří.

      06.01.2020 07:18:49

      • hynek87
        hynek87

        Re: Klobásky

        Přeju, ať se dílo daří. Zajímavá kombinace. Dejte prosím vědět, jak chutnají. H.

        06.01.2020 12:52:43


    • Zdeněk P.
      Zdeněk P.

      Komentář k receptu Domácí klobásy podle Hynka

      Dnes jsem doudil klobásky podle Hynka a jsou opravdu luxusní.. Vyvážená chuť, prostě pecka��

      27.12.2019 14:12:17

    • Zdeněk P.
      Zdeněk P.

      Komentář k receptu Domácí klobásy podle Hynka

      Dnes jsem doudil klobásky podle Hynka a jsou opravdu luxusní.. Vyvážená chuť, prostě pecka��

      27.12.2019 14:07:18

    • hynek87
      hynek87

      Rozpis koření na 10kg masa

      KOŘENÍ

      160g Sůl
      40g Dusitanová sůl
      20g Mletý pepř
      25g Paprika pálivá
      50g Paprika sladká
      50g Kmín drcený
      150g Česnek
      3g Nové koření (mleté)
      3g Muškátový oříšek
      30g Kmín celý

      Dusitanovou sůl můžete nahradit normální solí, ale v tom případě je potřeba hotovou směs nechat 2-3 dny uležet.

      16.12.2019 19:03:42

    • Jindrich
      Jindrich

      Vazeny Hynku dobry den,
      vzhledem k tomu ze jiz 15 let ziji v RF a vzpominam, jak jsme v mladi udili klobasy, chci to opet zkusit tady u mne. Ale- pisete ze 1 kg bucku, ale v surovinach neni..? Pisete ze maso je treba nasolit- mnozstvi soli je jiz uvedeno v gramazi, kterou jste pripojil? Je mi divne, ze veskere koreni se micha pouze v pratu (3kg) a ostatni (7kg) se potom primicha...? Take nemohu sehnat sito 16mm. Je to podminka...??
      Dekuji Vam za pomoc.
      Jindrich

      16.12.2019 18:28:20

      • hynek87
        hynek87

        Dobrý den,
        Tak to vezmu popořadě. 6kg vepřový bok bez kostí a kůže je pořád bůček. Tak 1kg pomelete do prátu. Sůl na nasolení masa je už uvedena v rozpisu. Všeobecně platí, že na 1kg masa by mělo přijít 20g soli jak na klobásy, tak i na nakládání masa na uzení, Ale tím vás nebudu plést. Koření rozmíchám ve vodě, potom s prátem a nakonec postupně přidávám ostatní maso. Toto je nejsnažší způsob, jak vše pořádně promíchat a dostat koření uplně všude. Pokud ošidíte míchání ošidíte, budete mít části klobásy bez chuti. Pokud nemáte desku s velkou dírou, je možné maso nakrájet na kousky ručně, ale je to práce navíc. Do budoucna doporučuju desku koupit, nebo nechat vyrobit. Bez větších kousku masa nebude ta klobása nikdy to pravé ořechové. Doufám, že jsem vám pomohl. Pokud budete mít nějaký další dotaz, klidně se ještě ozvěte. H.

        16.12.2019 18:59:41

    • Pavel
      Pavel

      Klobasky tuning

      Zdravím. Recept jsem dodržel, akorát prát jsem dělal z kančího masa, na místo hovězího, a musím říct totální luxus����

      27.11.2019 18:19:26


    Přidat příspěvek k receptu Domácí klobásy podle Hynka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.