reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Domácí jahodový džem

Recept na jednoduchý domácí džem. Snadno ho zvládnou i začínající kuchařky. Jahodový džem je vynikající třeba do jogurtu.


  • 4,5

    52×

    4,5 52
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 530 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 803 hodnocení

Recept na jablkovou bábovku s ořechy krok za krokem

25. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 651 hodnocení

Milujete chuť sušených rajčat? Připravte si domácí a levnější variantu

24. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Provoní celou kuchyň! Francouzský hruškový koláč s polevou krok za krokem

23. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Když máte hub plné košíky: Pusťte se do zavařování

23. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 527 hodnocení

Recept na houbovou smaženici krok za krokem

22. 8. 2019

Postup přípravy

1. Očištěné a odšťopkované jahody dáme do hrnce. Větší jahody nakrájíme na menší kousky. Necháme za stálého míchání provařit, až jich tak 1/3 pustí šťávu. Dále použijeme Gelfix 2:1. Odměříme si množství cukru potřebného do džemu. Z něj odebereme do misky 2 lžíce a smícháme je s Gelfixem.

2. Směs cukru a Gelfixu vsypeme do hrnce a opět během míchání důkladně nejméně 1 minutu povaříme. Pak dosypeme zbývající cukr a přivedeme k varu. Za stálého míchání necháme džem probublávat minimálně 5 minut. Průběžně odebíráme dlouhou lžící opatrně jen z povrchu vytvořenou pěnu.

3. Zkoušku, zda nám džem ztuhne, provádíme tak, že na talířek kápneme pár kapek (asi 1 lžičku) horké šťávy a necháme vychladnout. Pokud je džem správné konzistence, utvoří se tuhá kapka. Pokud je džem málo tuhý, přidáme rovnou lžičku kyseliny citronové. Ta nám ostatně také zlepší (zvýrazní) chuť ovoce. Já proto přidávám vždy 0,5 lžičky citronové kyseliny.

4. Potom hrnec odstavíme z tepla, aby se jahodový džem nepřipaloval. Jahodový džem plníme ještě horký do připravených skleniček. Mně se osvědčily skleničky od přesnídávky nebo malé tatarky. Neplníme zcela po okraj, jen k závitu. Ihned pevně zavřeme a otočíme na víčko, pokládáme nejlépe na dřevěné prkénko. Tak za 10 minut je otočíme zpět a necháme vychladnout. Na studené skleničky můžeme nalepit nálepky.

Poznámka autora receptu:
Domácí jahodový džem používáme podle chuti například do bílého jogurtu, na mazání na chléb nebo pečivo a jako náplň do různých moučníků. Džem jsem použila do bílého jogurtu, příště ho použiji třeba na palačinky. Do doby přípravy počítám i očištění a krájení jahod.

Zobrazit dalších 35 receptů pro Jahodový džem?


Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí jahodový džem

    Celkový počet komentářů: 1

    • Venom
      Venom

      Komentář k receptu Domácí jahodový džem

      Používáme-li Gelfix, není třeba přidávat kyselinu.

      05.07.2014 15:12:18


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Domácí jahodový džem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.