Přichystáme si brambory. Množství volíme podle počtu osob, pro které přílohu děláme. Pro 3 osoby bohatě postačí 5 středně velkých brambor.
Brambory si oloupeme, kdo chce mít více letní verzi, může použít nové brambory, které jen opláchneme a dobře očistíme. Opláchnuté a oloupané brambory krájíme. Já to dělám tak, že je nakrájím na kolečka a poté na nudličky, docílím tak tvaru hranolek. Záleží na vás. Nakrájené brambory dáme mezi dvě čisté utěrky, aby se vysála všechna voda.
Troubu rozehřejeme na cca 200 °C. Potom dáváme hranolky na plech tak, aby byly rovnoměrně rozprostřeny. Pokapeme olivovým olejem a osolíme. Můžeme přidat i oblíbené koření (na pizzu, grilovanou zeleninu) a přihodit mezi hranolky pár oloupaných stroužků česneku. Domácí hranolky pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 - 25 minut.
Domácí hranolky můžeme použít jako přílohu prakticky k jakémukoliv pokrmu.