Domácí housky

1 hod | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 268654x
Jemné domácí houstičky, které se na jazyku jen rozplynou.
Komentáře receptu 86
Uvařil jsem to (Recept vařilo 35 lidí)


Postup přípravy receptu

Do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme malým množstvím vlažného mléka. Na teplém místě necháme vykynout. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, přidáme olej, vejce, sůl a zbytek vlažného mléka. Vše důkladně zpracujeme na vláčné těsto.

Necháme opět vykynout na teplém místě. Po vykynutí rozdělíme těsto na cca 15 dílů. Každý díl pak ještě na 3, ze kterých splétáme malé housky.

Pokládáme je na vymazaný plech, potřeme žloutkem rozmíchaným s malým množstvím vody. Housky sypeme mákem, kmínem, sezamem, nebo solí a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

varenazelva autor receptu:

Domácí housky

Počet přidaných receptů: 24

Ingredience

4,4
skvělý recept
153 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí housky

Celkový počet komentářů: 86
  • housky 23.08.2017 17:21:16

    na dvojtou dávku ( 500g mouky ) jsem dala pouze 20 g droždí a 50 ml oleje a těsto bylo akorát. S kynutím nebyl problém ( viz. fotka ) a housky jsou krásně nadýchané a měkké. Jinak pečivo vždycky peču na 200°C do zezlátnutí.

  • nevím? jadr 09.02.2016 11:56:18

    Množství tuku odpovídá 500 g mouky. 495 g syrového těsta celkem stačí na 15 houstiček po 33 g, část tekutiny se pečením odpaří, zbyde tak 29 g. houska by měla vážit něco kolem 50 g. Mýlím se?

  • domácí housky Alena 14.03.2017 15:21:03

    Tak jsem se do toho pustila podle daného receptu. Nevím,proč olej je v dkg ane v ml nebo cl. Těsto bylo mazlavé a špatně se s ním pracuje.

  • Komentář k receptu Domácí housky Jiřina 02.03.2017 15:33:45

    Vynikající housky ... dělala jsem z hladké mouky, příště udělám z polohrubé. Cukru jsem dala půl lžičky. Zadělávala jsem v domácí pekárně. S těstem se dobře pracovalo. Děkuji za prima recept ☺

  • Výborné 24.02.2017 21:06:26

    Tyto rohlíčky dělám již několik let, jsou úžasné, výborné.

  • Beton Barča 29.10.2016 06:17:50

    Prosím o radu, postupovala jsem správně, poměr ingrediencí také tak, kvásek krásně vykynul během chvíle na topení, těsto pak také tam přes hodinu a půl. Po upletení ještě chvilku na plechu nicméně jsou jako beton, mohla bych s nimi někoho zabít,jsou jako šutr. Co bylo špatně? Stalo se mi to i v loni s Vánočkou.. Droždí nebylo sušené ale kostka.. Děkuji :-(

  • Komentář k receptu Domácí housky Michaela 27.07.2016 13:57:08

    Tak jsem taky zkusila, ted jsou v troube.. take jsem mela ridke testo, musela jsem pridat docela dost mouky, ale je pravda, ze jsem tam schvalne dala hladkou.. Jinak se s testem paradne pracovalo a uz se tesim az ochutname.. ja sypala lnenym seminkem;)

  • delikateska Markéta 22.07.2016 01:31:37

    tak jsem teď dopekla( 1:27 v noci) a zrovna jednu housku s chia(mák nebyl) a jeden rohlíček se lněným semínkem slupla, protože jsou prostě boží... ať žije štíhlá línie!

    Ještě podotýkám, že jsem nikdy předtím housky ani rohlíky nepekla a kynutý těsto je pro mě strašák, těsto bylo z hladké mouky a sušeného droždí, takže úspěch je pro mě takový malý zázrak.... Dle této zkušenosti usuzuju, že můžu doporučit tento recept i pečícím začátečníkům a autorovi velké díky!

  • Komentář k receptu Domácí housky Nikola 01.03.2016 17:12:17

    Kolik stupňů je středně prohřátá trouba?

Nalezeno receptů: 86
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Domácí housky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept