Domácí chlebové bochánky

příloha | 5 porcí | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 1900x
Recept na domácí chlebové bochánky, které jsou křupavé a vydrží dlouho čerstvé. Ovšem málokdy zbudou do druhého dne.
Komentáře receptu 2


Postup přípravy receptu

Nejprve si uděláme kvásek. Do menšího hrnce vlijeme 2 dl vody a zahřejeme, aby voda byla příjemně teplá. Do hrnce rozdrobíme droždí, lžičku cukru a zamícháme. Nakonec vmícháme zhruba 4 lžíce hladké mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Hrnec přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 15 - 20 minut vzejít kvásek.

Mezitím si v míse smícháme jak mouku chlebovou, tak hladkou. Dále do mísy přidáme 1,5 lžičky soli a semínka podle chuti. Používám sezamové, lněné a slunečnicové. Všechny suroviny smícháme, přilijeme 4 dl vody, ocet a vzešlý kvásek a dobře zpracujeme. Těsto zlehka posypeme hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme 90 minut kynout.

Po 90 minutách uděláme chlebové bochánky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 30 minut kynout. Poté bochánky posypeme kmínem a potřeme slanou vodou.

Prvních 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě na 250 °C. Po 15 minutách stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 40 minut.

Hotové chlebové bochánky potřeme slanou vodou a přendáme vychladnout na mřížku. Uchováváme je zabalené v utěrce.

Z této dávky vyjde 5 větších chlebových bochánků, ale můžete upéci i celý bochník.

autor receptu:

Domácí chlebové bochánky

Počet přidaných receptů: 109

Ingredience

na porcí
4,7
skvělý recept
15 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí chlebové bochánky

Celkový počet komentářů: 2
Nalezeno receptů: 2
Přidat příspěvek k receptu Domácí chlebové bochánky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept