reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Domácí chleba

Domácí chleba

Chléb podle tohoto receptu je moc dobrý a příprava jednoduchá.


  • 4,5

    558×

    4,4 558
  • 1 hod

  • 104×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 816 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 032 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

27. 9. 2020

Bábovka

4,7 1 755 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 851 hodnocení

Zkuste to doma! Recept na valašský frgál krok za krokem

27. 9. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 142 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 218 hodnocení

Jednoduše skvělý! Jablečný koláč s drobenkou krok za krokem

26. 9. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 612 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 799 hodnocení

Umíte správně skladovat potraviny? Prověřte se v našem testu!

26. 9. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 293 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 697 hodnocení

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

26. 9. 2020

Postup přípravy

Mouku, sůl, cukr, kmín, vodu, mléko a droždí smícháme a necháme kynout zhruba hodinu.

Až nám těsto vykyne, připravíme si nádobu na pečení, do které dáme na dno jenom mouku (žádný olej). Pak necháme rozpálit troubu a mezitím těsto na chléb vysypeme a jenom mokrýma rukama upravíme. Dáme na mouku, kterou jsme si vysypali nádobu, ještě necháme 20 minut kynout.

Do hrnku si dáme vodu a ocet a těsně před vložením do trouby ho jen zlehka potřeme, aby nám těsto nespadlo dolů. Pak těsto vložíme do trouby a zprudka pečeme 5 - 10 minut, pak úplně pomalu dopékáme asi tak 45 minut. Během pečení párkrát domácí chleba potřeme s vodou a octem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí chleba

    Celkový počet komentářů: 245
    • Lenka
      Lenka

      Komentář k receptu Domácí chleba

      Úplná katastrofa,dělala jsem to přesně podle receptu a nedá se to jíst,chleba je splasklý a navíc vevnitř syrový,dělala jsem několikrát chléb podle různých receptu,ale tohle byl nejhorší recept

      03.09.2020 20:19:14

    • Sten
      Sten

      Nejsem kuchař, zkusil jsem tento recept.
      Výsledek: 3lžíce beru polévkové-je trochu nasládlý stačí dvě,vykynutí těsta- zdálo se mi málo po hodině nepatrné, vařechou jsem těsto lehce z boku prohnětl ne moc, nechal jsem dalších 45minut kynout. Trouba- vyhřátá na 220stupňů. Před vložením jsem ji pustil na plno 10minut, pak 15minut na 220stupňů a bylo hotovo. Pečeno bez potírání-octovou vodou-apod. Kmín jsem dal drcený a lžičku celý. Výsledek: hodnocení skvělý-trochu sladký stačí 2lříce cukru, chuť kmínová výborná, kůrku si to udělá samo nemusí se ničím potítat pokud není těsto v tuhém stavu. Výsledek: výborný, ubrat 1lžíci cukru, ničím nepotírat, nechat 10minut troubu na plno a hned ubrat na 220st. 15-20min. Che to trochu upravit a je voňavý a dobrý, záleží na mouce a troubě. Jsem s tímto receptem spojený. -1lžíce cukru. beru polévková a vy chází to na necelé kilo mouky, tak dám celé kolo.

      17.04.2020 20:33:57

    • Robert
      Robert

      Komentář k receptu Domácí chleba

      5 hrnku to je jaka gramaz prosim ?

      30.03.2020 21:16:36


    • josef
      josef

      domaci chleb

      Zdravim,chleb jsem poprve vyzkousel,muzu rict vynikajici.Dekuju Pepino

      29.03.2020 22:39:35

    • Hana Ještěrková
      Hana Ještěrková

      Re: jsem asi blbej

      Asi nejste, peču často. Jsem vyučena kuchařka. A když si přečtu na internetu nějaký recept,tak si jej okamžitě převedou do skutečnosti.
      5 hrnků je hodně. Bude mi stačit polovina receptu. Sáček s droždím, asi bude suchý ten má nižší účinost než živá kostka. A další... Prostě recept není pro začátečníka. Sorry.

      01.02.2020 12:22:13

    • Já

      jsem asi blbej

      Sorry, jsem jen chlap ale já prostě potřebuju přesný návod. To že není přesný jsem zjistil až v průběhu, takže teď mám chleba v troubě a trnu...

      Začalo to tím, že jsem přemýšlel, jak velký hrnek má autor na mysli u mouky. Zvolil jsem klasický dvoudecový, naplněný asi 2cm pod okraj. Ocenil bych, kdyby bylo v receptu napsáno třeba 1kg mouky... No nic, to stejné s mlékem - říkal jsem si, že použiju stejný hrnek, že už je to jedno, hlavně aby poměry zůstaly zachovány.... Cukr, to už bylo horší, tam jsem se neměl vůbec čeho chytit, tak jsem si říkal - kolik soli, tolik cukru... Že je více balení droždí jsem zjistil až při čtení komentářů, takže na tom jsem nezaváhala a vrazil jsem to, co bylo v lednici (42g).

      Myslel jsem si, že panika kulminuje - chyba! Při vkládání do trouby, a jejím nastavování jsem se nedozvěděl informace o nastavení teploty, pouze o délce pečení... Pomooooc!!! No nic, zprudka zkusím 190°C, "pomalu dopékáme" bude asi znamenat zmírnění teploty na 160°C (ikdyž nevím, co má rychlost společného s teplotou...).

      Podle komentářu je vše všem jasné, takže to prosím neberte jako výčitku, jen se snažím popsat, na jaké překážky takový chlap pečící začátečník naráží, když čte recept profesionála :-)

      16.06.2013 20:41:14

      • Janička
        Janička

        Re: jsem asi blbej

        nejlepší recepr na chleba a zvládne každý. 1kg mouky hladké,3 hrnky vody (klasické 250ml naplněné 2cm pod okraj),3čajové lžičky octu,2 čajové lžičky soli,půl kostky (tj20gr )droždí. 1polévková lžíce kmínu.Postup,,nejdříve dáme vodu pak droždí do toho ocet potom dáme mouku postupně mícháme nepřidáváme najednou,jak máme vsypáno půl sáčku přidáme sůl.Pak zbytek mouky,mícháme a uděláme tvar jaký se nám líbí,nemělo by se těsto lepit klidně podsypeme moukou musí krásně držet tvar který jste zvolil,já dělám kulatý nebo ovál,po upeční má 1,80kg.pak chleba přeneseme na pečící papír a zhruba půl hodiny až 40 min.kyne pod utěrkou ,potom dáme hned do trouby která už je předehřátá a pečeme na 200 st.půl hodiny horkovzduch, pak snížíme teplotu na 180 a dopékáme už bez horkovzduchu půl hodiny .poté vytáhneme pokropíme vodou ,zas půl hodiny počkáme až trošku vychladne zabalíme do suché čisté utěrky a necháme vychladnout pak do sáčku .Dobrou chut. jo a dají se udělat i varianty celozrné vše stejné jen dáme podíl celozrné mouky,musí být více bílé,jinak je chleba ubitý a tuhý,takže 60dg bílá hladká mouka a zbytek špaldová grahamová jiná...semínka a pod 1

        17.08.2013 10:13:22

      • MaCZalla
        MaCZalla

        Re: jsem asi blbej

        Dit to mas jedno. Ja taky preferuju gramaz, ale pokud mas jeden hrnek, tak jde o poměry, ne o gramaz. Pak uz jde jen o velikost misi na pečení

        11.06.2014 05:22:30

      • David
        David

        Re: jsem asi blbej

        A jak to dopadlo? :-)

        28.06.2014 14:19:50

      • Pat a Mat
        Pat a Mat

        Re: jsem asi blbej

        Profesionálkou bych tu pani píšící recept nenazval. Takto popsaný recept nemá být. V konečném důsledku každá kuchařka vyrobí jiný chleba, protože použije jinou technologii. Aby ženský pochopili jak muži začátečníci vnímají takový recept uvádím: Jak opravit zadní brzdový váleček. Zadní osu dejte na hever (neřeknu jak a kde, jaké nutné práce tomu předcházejí), sundejte kolo, vemte dva šroubováky a sundejte buben (že to nejde? tak si nějak poraďte paní), pak vemte klíč a povolte šroubek vlevo od prasátka (velikost klíče neprozradím, ani to, že vlevo jsou šrouby dva (tak si paní vyberte...☺). A komedie je na světě. No, ono z té trouby taky něco všichni vytáhnem a je to nějak k snědku ☺☺☺.

        27.10.2019 00:19:48


    Nalezeno receptů: 245

    Přidat příspěvek k receptu Domácí chleba

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.