Domácí chleba bez hnětení

45 min | příloha | 1 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 90506x
Výborný chleba, který nemusíte zadělávat v pekárně, nebo se trápit hnětením. Jeden den zaděláte, druhý den pečete.
Komentáře receptu 63
Uvařil jsem to (Recept vařilo 30 lidí)


Postup přípravy receptu

Postup: všechny ingredience pouze smícháme, nehněteme, zalijeme 2 hrnky vlažné vody. Vznikne řidší lepivé těsto, které přikryjeme folií, postačí igelitka. Necháme 12-16 hodin pomalu kynout.(Opravdu jsem se nespletla). Po 12-16 hodinách zasypeme moukou a pomalu prohněteme měchačkou, nebo stěrkou od stran misky a vylijeme na víc pomoučněný vál, párkrát přeložíme těsto přes sebe jako obálku (nehněteme) pokusíme se vytvořit bochánek a vrátíme do misky, dáme dál kynout. Cca na 1 hodinu.

Pustíme si troubu na cca 230°C (plynová 250°C) stupňů, každá peče jinak - to musíte vychytat. Vezmeme hrnec cca 25cm v průměru, litinový nebo smalt s rovnými stěnami (pokud by se nahoru zužoval, chleba nevyndáte) a dáme na 30 minut i s poklicí pořádně nahřát do trouby (dodržuje čas,vyplatí se to). Po 30 minutách do hrnce vyklopíme nakynulé těsto, přiklopíme pokličkou a pečeme (230-240°C) 30 minut.

Nakonec sundáme poklici a dopečeme cca 30 min. bez poklice aby se chléb pěkně zabarvil.

Foto: Thinkstock.com

Vendys autor receptu:

Domácí chleba bez hnětení

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

na porci
4,5
skvělý recept
116 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí chleba bez hnětení

Celkový počet komentářů: 63
  • Kváskový chléb helena 07.02.2017 21:38:37

    Dobrý den ráda bych se podělila o to, jak jsem se po desítkách povedených a někdy i nepovedených chlebíků dopracovala k opravdu dobrému, chlebu bez hnětení a jakékoliv námahy. Tak tady jsou moje vychytávky. Večer namíchám přibližně 150 g žitné mouky, 150 gramů vody a kvásek. Ten si odeberu z předcházejícího pečení. To co jsem večer namíchala v míse od robotu do rána krásně nabyde. Dám to na váhu aby mi zbylo asi 300 g této hmoty a zbytek odeberu do sklenice pro další pečení. Při dám vločky, celozrnnou mouku, chlebovou mouku, celkem asi 300g. K tomu asi 200 g vody a 50 gramů podmáslí/nemusí být / vrchovatá lžička soli a kmín. Zamíchám v robotu nechám na teple kynout. Potom ještě jedou přemíchám a vyklopím do silikonové formy na biskupský chlebíček. Nic se nemusí překládat, ani vymazávat formu, krásně se z ní chlebík vyklopí. Nechám znovu vykynout a dávám péct do vyhřáté trouby 20 min. na 250 stupňů. Pak chlebík vyklopím na mřížku v troubě a dopékám 30 min na 200 stupňů. občas postříkám vodou. Je to jednoduché bez ošatky a bez hnětení. Pokud by nebylo něco jasné, ráda zodpovím na helena.gabrova@seznam.cz

  • Mohu použít kostku droždí?
    Mohu péct ve skleněném pekáčku?

  • droždí Iv17 08.01.2016 09:41:44

    myslím, že půl lžičky droždí je málo?

  • Komentář k receptu Domácí chleba bez hnětení Veronika 07.01.2016 17:31:22

    Muzu nahradit psenicnou mouku spaldovou?

  • Komentář k receptu Domácí chleba bez hnětení Zdeňka 14.09.2014 10:09:48

    Děkuji za recept. Rejpalů si nevšímejte. Když hledám na něco recept, je mi jedno odkud je, jen chci něco vyzkoušeného. Jen tak dál

  • Zuzana
    chléb bez hnětení Zuzana 10.09.2014 11:51:22

    Ještě je v troubě,ale už to tu tak provoněl,že určitě bude šmakózní. :-)

  • Komentář k receptu Domácí chleba bez hnětení Markéta 03.04.2014 16:58:51

    Na pečení tohoto chleba jsem se už nějakou dobu chystala, měla jsem trochu strach i přes všechny kladné komentáře. Nakonec jsem se však odhodlala, včera zadělala a dneska... Jedním slovem ÚŽASNÝ! Předčil všechna moje očekávání. Dala jsem 2 hrnky hladké, 1 hrnek polohrubé a 1 hrnek žitné. Má křupavou kůrku a nadýchaný vnitřek s bublinami, je vynikající. Příště (brzy) dám ještě o trochu víc žitné mouky a zkusím přidat nějaká semínka :-))

  • Komentář k receptu Domácí chleba bez hnětení 07.03.2014 18:06:42

    Je to skvělý. Ale dávám tam tak 1 a 0,5 lžičky sušeného droždí.

  • Jana
    Super chléb! Jana 26.02.2014 11:53:34

    Zkoušela jsem chléb s kváskem, ale nikdy mi nenakynul (ano, můj vlastní a asi špatný kvásek) a tak jsem zkusila tento recept. Dala jsem místo 3 hrnků hladké mouky 2 pšeničné a jen jeden hladké a stejně se mi skvěle povedl! Děkuji za recept a mohu jen doporučit. :)

  • Osmažila jsem cibulku do hněda a přidala do těsta - dle mne, výborný chléb :-D

Nalezeno receptů: 63
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Domácí chleba bez hnětení
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!

  • Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Rádi si v těchto dnech zdobíte zahrádku, terasu nebo balkon pestrobarevnými a různě velikými dýněmi? A jak by také ne, je přece jejich čas a jako podzimní dekorace jsou nepřekonatelné. Už také víme, že dýně je nadmíru zdravá zelenina a pomůže nám dokonce i s hubnutím.




přidat nový recept