reklama
hledat uživatel
       

Domácí chléb

Chléb se v dnešní době vyplatí kupovat. Nicméně není vůbec těžké si jej upéci doma a vychutnat si jeho skvělou chuť a potěšení z dobře odvedené práce.


  • 3,2

    1 109×

    3,1 1109
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 561 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 603 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 542 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a odstavíme. Mezitím vezmeme mouku, kterou smícháme se solí a kořením. Do vzniklé směsi nalijeme kvásek. Nakonec přilijeme vlažnou vodu, vypracujeme těsto a necháme asi jednu hodinu kynout.

Z vykynutého těsta vytvarujeme mokrýma rukama dvě šišky. Pak na plech položíme dva bochníky, které jsme vytvarovali. Necháme ještě 20 minut kynout.ho nech Mezitím zapneme troubu.

Těsně před vložením chleba do trouby jej potřeme mašlovačkou namočenou v octové vodě. Chléb pečeme zprudka asi 5 minut, pak snížíme teplotu a dopékáme dalších 30 až 45 minut. Během pečení chléb pravidelně potíráme octovou vodou.

Nejlepší chléb je samozřejmě čerstvý a teplý. Po vyjmutí necháme chléb vychladnout.

Foto: www.profimedia.cz

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Domácí chléb

    Celkový počet komentářů: 33
    • iva
      iva

      ja pecu chleb jiz nekolik let ,troubu si zehreji na 250stupnu chleb dam do trouby na 5minut, pak troubu prepnuna 150stupnu a peci chleb 1hodinu po hodine troubu prepnu spatky na250 stupnu ajiz hlidam abych mela peknou kurku

      06.01.2013 10:28:01

    • Marcela
      Marcela

      Prosím o radu

      Myslím si, že přísady jsou tak na 1 kg mouky.
      Ale já mám problém v tom, že mám chleba těžký a ubitý, když jsem to dělala ze sušeného droždí, tak to bylo o chlup lepší, ale nebyl vevnitř krásně bublinkovatý. Přidávám trochu celozrnné žitné mouky, asi 300 g žitné a 700 g pšeničné. Vyrobila jsem dokonalou zbraň, bohužel k jídlu chléb nebyl. Nevím jestli byl málo propracovaný, nebo to dělá ta mouka.

      13.11.2012 10:14:05

    • Thea
      Thea

      Recept je dobrý, poměrně značně blbuvzdorný... To znamená že se povedl i mi, jen je na mně chleba dost slaný, mohl by být méně, ale rozhodně je poživatelný... Přidala jsem ještě slunečnicové semínko, mňam mňam...

      31.05.2012 12:12:21


    • Zdeněk
      Zdeněk

      konečně někdo kdo umí počítat!

      nechápu jak mohl nějaký idiot napsat že v dnešní době se více vyplatí chléb kupovat. Já jsem sám a peču jen pro sebe a i tak šetřím. Effendi

      01.05.2012 10:24:25

    • zelvik1
      zelvik1

      až na popraskanou kůrku dobrý

      02.04.2012 20:56:06

    • bubak
      bubak

      hele na kolik stupnu vyhrat troubu

      07.10.2011 19:18:24

    • teta
      teta

      kváskový chléb!!

      přátelé domácího pečení!
      zkuste kváskový chléb...je zdravější, vydrží a od doby, co jsem to poprvé zkusila už chleba nekupuju! ;) je nutné udržovat kvásek, ale není to zas taková věda a pokud se o něj hezky staráte, máte záruku i dobrého chleba, který vždy pěkně nakyne a jak tady mnozí píšete...dáte si do něj na co si vzpomenete... semínka, oříšky... koření :) Prostě doporučuji!!

      13.09.2011 12:28:08

    • vondra
      vondra

      Domácí chléb

      Dobrý den.I já jsem podlehl pečení domácího chleba.Dlouho jsem odolával,ale teď už vím že se vyplatí,je čerstvé a chutné.Dávám tam přísady podle chuti.Někdy špek,cibulku,slunečnicové semínka,prostě co mně napadne.Dnes už chléb nekupuji,ale peču si sám.

      24.08.2011 08:24:32

    • Pizzaiolo
      Pizzaiolo

      Tak právě ho peču. Jak někdo níže píše, každá mouka váže vodu jinak, proto je nutno vodu přidávat postupně. Na svoje těsto jsem tam dal cca 2,5 - 3 dcl. Ale znovu opakuji, sklenku s vlažnou vodou je třeba mít vedle a přilévat jen dle potřeby ! Celá kostka droždí mne nepřekvapuje do pizzy občas strčím na půl kila mouky také celou kostku, cítit to tam není.

      Co se týká mouky, v Itálii se peče chléb více z mouky pšeničné, nicméně žitná mouka je žitná mouka, to je pak úplně jiný chléb, ale jak říkám já, je jedno, co je "správné", nechť každý jí, co mu chutná.

      Co se týká polemiky, vyplatí se - nevyplatí se dělat domácí chléb. No vždy se vyplatí! Už jen z toho, že pokud se dílo podaří, hned je důvod k radosti. Navíc máte plně pod kontrolou, co si do chleba dáte. Cena chleba v obchodech roste, cena se pohybuje okolo 26,- Kč za nejobyčejnější kmínový chléb, ceny jakostnějšího chleba již dosahují astronomických částek. Kdysi jsem se v Itálii divil tomu, že kilo chleba stojí 3 až 4 €. Tam se tedy ještě pečivo, na rozdíl od nás, prodává "na váhu". Bude zde u nás stát chléb také 80,- Kč?

      Když si nyní koupím kilo mouky v akci za 7,90 Kč, půl kila mě přijde na 4 Kč. Droždí na 2,50 celé! Tymián jsou 2 lžičky 2 g, takže cena za ně je 1,30 Kč. Kmín 2 lžičky je 8 g, což dělá 2,10 Kč. Mléko 1,20 Kč. Ten drobek vody nepočítám. Sůl 2 lžičky je 20 g, což dělá cca 0,12 Kč.

      Suma sumárum: 4 + 2.5 + 1.30 + 2.10 + 1.20 + 0.12 = 11.22 Kč
      Co se týká spotřeby el.energie, kdo má dvě sazby, peče v té levnější.
      Potom tedy cena je: 11.22 + 5 = 16.22 Kč
      Cena ve snížené sazbě (tzv. noční proud): 11.22 + 1.20 = 12.42 Kč

      Tak tolik malý cenový rozbor :-) . Kdo má troubu na plyn, nemám zdání, na kolik taková hodinka vytápění trouby přijde. Celkový zisk se pochopitelně zvětšuje, pokud si toho chleba napečeme více, např. pro 2 rodiny apod..

      Je třeba se nebát a vrátit se k tradicím. Žalostný stav a ekonomika tohoto státu nás k tomu vede mílovými kroky :-( .

      16.08.2011 07:31:10

      • mafia
        mafia

        Mit tak vic casu...uz takle prijdu z "restaurace" domu po praci a nemam chut ani energii stat nekde u sporaku/truby... :-(
        Ale jinak peknej prehled cen :-)

        16.08.2011 07:35:57


    Nalezeno receptů: 33
    |< << 1234 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Domácí chléb

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.